Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Besplatan upis za bebe starosti do godinu dana

08.10.2013. 22:00
Besplatan upis za bebe starosti do godinu dana


Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar od početka je postao drugi dom malim Zadranima. Već odavno to nije mjesto gdje se samo posuđuju knjige, već mjesto gdje se druži, upoznaje prijatelje, piše zadaće, raspravlja o najnovijim knjigama…


Da je Gradska knjižnica odavno premašila svoje temeljno poslanje to je svima jasno, no uvijek možda nekako ostane po strani upravo taj njen uporišnji dio – knjiga i čitanje. Budući da je knjiga, odnosno čitanje u prvom planu svake knjižnice, onda se i Gradska knjižnica Zadar od svojih početaka bazira upravo na to područje. U tom nastojanju važnu ulogu ima dječji odjel se gdje mali Zadrani već desetljećima upoznavaju sa svijetom književnosti.
– Gradska knjižnica je oduvijek različitim programima nastojala poticati čitanje. Smatramo da je važno da se djeci čita, a to je moguće samo preko edukacije roditelja, odnosno poticanja čitanja. Upravo zbog toga imamo razne programe kojima nastojimo potaknuti čitanje. Ono što moramo imati je građa, od najmanje dobi te programi primjereni pojedinom uzrastu, kazala nam je Dajana Brunac s Dječjeg odjela Gradske knjižnice Zadar. Kad je riječ o programima posebno ističe radionice utorkom, gdje se djeci čita priča, a nakon toga slijedi kreativan rad. U sklopu radionica djeca prenose na sliku priču, odnosno način na koji su je oni zamislili u glavi. Na tim radionicama su i roditelji i onda se njima predstavlja kvalitetna slikovnica. Radionice su za djecu od tri godine nadalje, dakle dolaze predškolci, ali i učenici nižih razreda kojima se to svidjelo pa su nastavili dolaziti. Knjižnica je otvorena za djecu od najranije dobi.
– U knjižnici imamo članove od najmanje dobi, budući da imamo besplatan upis za bebe do godinu dana. Općenito, imamo jako velik broj upisanih na dječjem odjelu, različitih skupina, u odnosu na druge knjižnice u Hrvatskoj. Djeca doživljavaju knjižnicu kao mjesto gdje mogu ugodno boraviti. Kad su praznici, oni su tu po cijeli dan. Sad, kad je vrijeme škole, najviše borave tu u poslijepodnevnim satima. Ovdje pišu domaći rad, prave postere…, kaže Dajana ističući kako je upravo stvar u tome da moraju imati primjerenu građu, ali i programe koji su, također primjereni, vezani za knjigu, naslove i slično. Upravo stoga u Gradskoj knjižnici imaju i klubove čitatelja, koji okupljaju sve više djece.