Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tisuće hodočasnika u pohodu svetom Šimi

08.10.2013. 22:00
Tisuće hodočasnika u pohodu svetom Šimi


Spominjemo se danas starca Šimuna čije su svete ruke nosile dijete Isusa. Sa zahvalnošću se danas spominjemo i Dana neovisnosti naše domovine. To su dani koji su iza nas, ali spominjemo ih se sa zahvalnošću, naglasio je jučer zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić


Zadar je proslavio blagdan svoga zaštitnika svetog Šime. Jedan je to od četiri zadarska zaštitnika, ali Zadranima nekako najmiliji. Vidjelo se to i jučer po prepunoj crkvi svetog Šime, na svetoj misi u 11 sati koju je u koncelebraciji s tridesetak svećenika predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Spominjemo se danas starca Šimuna čije su svete ruke nosile dijete Isusa. Sa zahvalnošću se danas spominjemo i Dana neovisnosti naše domovine. To su dani koji su iza nas, ali spominjemo ih se sa zahvalnošću, naglasio je jučer zadarski nadbiskup na napočetku misnoga slavlja.
Nema u Zadru i zadarskom kraju obitelji koja nema Šimu ili Šimuna, kazao je nadbiskup Puljić čestitavši svima njima imendan i Dan neovisnosti.
– Blagdan Svetog Šime u Godini vjere vraća nas našim vjerničkim, biblijskim, ali i narodnim korijenima. Marija, Josip i dijete Isus idu ususret časnom starini, a ime mu je Šimun, koji bješe pravedan i bogobojazan. Upravo tom svetom starcu Duh Sveti objavio je da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega – Spasitelja svijeta. Šimun je uzeo u naručje božansko djetešce i predstavio ga kao “svjetlost na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga izraelskoga”. Upravo ovdje, na povišenom mjestu iznad oltara dva anđela drže tijelo starca Šimuna. Ponosni smo što upravo njegova raka spada u najdragocjenije izloške naše srednjovjekovne baštine. Mi u Zadru svetog Šimuna zovemo zadarskim pokroviteljem. Prisjećamo se toga svečanog susreta starca Šimuna i božanske obitelji, gdje se vidi kako Bog svoja obećanja ne zaboravlja. Svojom milinom i jednostavnošću ovaj susret uvodi nas u božićno ozračje i blagdan Bogojavljenja, kazao je nadbiskup, koji je u svojoj propovijedi, upravo u slici susreta Šimuna s djetetom Isusom, naglasio važnost susreta mladih i starih.