Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Zadarskoj županiji u domovima za stare smještene samo 592 osobe

08.10.2013. 22:00
U Zadarskoj županiji u domovima za stare smještene samo 592 osobe


Problematika skrbi o starijima i nemoćnima u Zadarskoj županiji jedan je od pet javnozdravstvenih prioriteta na kojemu se temelji Plan za zdravlje Zadarske županije. Nedavno su, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, na službenim stranicama Zadarske županije objavljeni podaci koji kažu kako po posljednjem popisu stanovništa iz 2011. godine u 28 općina i šest gradova živi 170.017 stanovnika, od kojih je 31. 528 (18,5 posto) stanovništva starije od 65 godina. Različitim oblicima socijalne skrbi obuhvaćeno je 1.537, odnosno 4,8 posto stanovnika starijih od 65. godina. Od toga je u domove za starije i nemoćne i obiteljske domove smješteno 592 osobe što iznosi tek 1,8 posto te populacije.
Na području Zadarske županije trenutačno postoji 15 obiteljskih domova, od kojih je pet u Zadru, dva u Benkovcu i po jedan u Gornjem Karinu, Ninu, Galovcu, Filip Jakovu, Privlaci, Sukošanu, Kukljici i Vrsima. U njima je ukupno smješteno 220 osoba, a u Domu za starije i nemoćne Zadar zajedno s Podružnicama Sali i Preko, smještene su 372 osobe.
Andrija Marcelić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije kaže kako je jedna od mogućnosti smještaja korisnika, osim u domovima socijalne skrbi, također i smještaj korisnika u obiteljskim domovima koji pružaju usluge smještaja ili boravka kao profesionalnu djelatnost od pet do dvadeset odraslih korisnika.
– Obiteljski dom koji pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji za starije i nemoćne osobe, može to ostvariti kao stalni, tjedni i privremeni smještaj te cjelodnevni i poludnevni boravak, a u okviru smještaja ili boravka nudi usluge prehrane, njege i brige o zdravlju, radne aktivnosti i korištenja slobodnog vremena. Usluge obiteljskog doma pružaju se u objektu u kojem živi predstavnik obitelji i članovi njegove obitelji. Do sada su se zahtjevi upućivali županijskim uredima državne uprave, a sada, sukladno novom zakonu rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje poslova obiteljskog doma izdaje Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb županije, kaže Marcelić.
Jedina ustanova ovakve vrste kojoj je osnivač Zadarska županija je Dom za starije i nemoćne Zadar na Sfingi. Dom je u mreži ustanova socijalne skrbi, što znači da korisnici ostvaruju subvencioniranu cijenu usluge.