Od 423 kilograma maslina dobio 60 litara ulja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Ni najstariji ne pamte  da su se masline brale  u rujnu, a uljare otvarale vrata s prvim danima listopada. Uljara u Kalima, koja  je već stotinjak godina u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Maslina, počela je raditi 4.  listopada, i to punom parom  u tri smjene. Iako je, prema  riječima Pere Kolege, direktora zadruge, ovo katastrofalna  godina za uljare i maslinare,  melje se do kasno u noć.

- Ova godina sve nas je iznenadila, uklapa se u sve što  nam je klima dosad priredila.  Da smo mogli biti pametniji,  mogli smo, ali vrijeme je  teško vratiti. Kad se osvrnem  unatrag, iz godine u godinu  ranije beremo. Unatoč svemu, ulja će biti i zasad nam  dobro ide. Radmani su bolji  nego što se očekivalo. Krenuli  smo sa sedam litara, pa deset, jedanaest i sada petnaest.  Preporučujem da se ono malo maslina što je ostalo ubrzano ubere jer svaki dan  čekanja donijet će sve lošije  rezultate. Nema čekanja! Da  su ljudi prije brali, imali bi  više ulja. Pedeset posto maslina palo je u tjedan dana.

Za našega posjeta masline  je donio Đenko Perin, Kaljanin koji je na padinama Hripe, 130 metara iznad mora,  obnovio obiteljski maslinik  star oko 400 godina u kojemu  prevladavaju orkula i drobnica. Maslinama se bavi iz hobija, otkad je u mirovini, a  ulje koje dobije isključivo koristi njegova obitelj.

- Ubrao sam 423 kilograma,  nadao se da će biti 20-30 litara, a na kraju sam dobio 60 litara ulja. Na 100 kilograma  maslina, dobio sam malo više  od 15 litara ulja i više sam nego zadovoljan. U uljaru sam  krenuo s kantom od 50 litara  misleći da će mi i ona biti  previše, a na kraju sam morao  posuditi još jednu posudu jer  je ulja bilo iznad očekivanja,  sa smiješkom govori gospodin Perin, nekadašnji načelnik Općine Kali. Zadovoljno  se smješka i direktor Kolega i  u šali dobacuje da je Perin zasad rekorder ovogodišnje berbe.

- Ne pamtim ovakvu godinu i ovako ranu berbu, a ne  sjećam se ni da je netko u  obitelji spominjao slično.  Možda se sve i moglo  ublažiti, ali mi svi zaboravljamo da su masline i cvjetale  15 dana ranije nego inače, da  je cijeli ciklus bio pomaknut.  Na kraju je sve upropastila  muha, objašnjava i dodaje da  je onih 30 posto što je ubrao  pet dana nakon berbe držao  u moru i to ih je očito spasilo  jer, podsjeća, crv u moru  umire i izlazi van. Prisjeća se  kako je u svom oglednom  masliniku, u kojemu su  mjesta pronašla i dva antička mlina, od kojih je jedan mali,  brodski, nekoliko puta ugostio novinare iz skandinavskih  zemalja, Njemačke, Italije...  Uvijek im je davao da kušaju  ulje od maslina koje su se  odmah preradile i ulje od  maslina iz mora i svi do jednoga rekli su da im je bolje ulje od maslina iz mora.

- Znam da maslina u  moru gubi dobar dio sastojaka, ali nitko još nije ispitao što dobiva, a očito  nešto dobiva. Eto ove sam  godine kad sam mislio da  ću imati vrlo malo, dobio  više nego dvostruko ulja i  siguran sam da je za to zaslužno more. Sada mi je jedino žao što masline nisam  brao barem dva tjedna prije, sredinom rujna, kaže  Perin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno