Korljan: Radilo se o ilegalnom skupljaču otpada, osobi koja krade

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
deponij
Nesreća se dogodila 4. srpnja 2007. godine na gradskom deponiju u Diklu

Sedam godina od podizanja optužnice i nakon izmjene nekoliko sudaca, u srijedu je na Općinskom sudu u Zadru pred sucem Domagojem Kurobasom započeo sudski postupak protiv četvero zaposlenika gradske komunalne tvrtke "Čistoća" optuženih da su svaki na svoj način odgovorni za stradavanje Ivice Jelića, 57-godišnjeg sakupljača plastične ambalaže, kojemu je 4. srpnja 2007. godine na gradskom deponiju u Diklu gusjenicom buldožera zgnječen dio tijela. Njegove ozljede okarakterizirane su kao teške od kojih se i danas oporavlja, a Općinsko državno odvjetništvo za to teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehata optužilo je vozača buldožera Josu Karduma (57), tadašnju direktoricu za unaprjeđenje sustava Sašenku Korenov (54), voditelja odlagališta otpada Damira Marunu (49) i njegova pomoćnika Jadrana Palčoka (61).

Prema optužnici vozač buldožera je tog 4. srpnja 2007. godine oko 11.35 sati prilikom neoprezne vožnje unatrag Jelića zahvatio gusjenicom i prešao mu preko donjeg dijela tijela i ruku zbog čega je zadobio višestruke prijelome i nagnječenja, a sve to odigralo se pred njegovim 32-godišnjim sinom i 30-ak ilegalnih skupljača boca.

Da se ne osjećaju krivima rekli su redom svih četvoro optuženika, nakon čega je zastupnica tužiteljstva Kerol Sablić Radman iznijela uvodni govor najavljujući da će tijekom postupka dokazati da su se u ponašanju okrivljenika ostvarila zakonska obilježja kaznenog djela koje se optužnicom okrivljenicima stavlja na teret, a koje je za posljedicu imalo tešku tjelesnu ozljedu Ivice Jelića kojeg je buldožer na tlo oborio zaokrenuvši mu tijelo i potom ga prignječio uz otpad.

Suprotno zastupnici zadarskog ODO-a, četvoro odvjetnika - Filip Brdar za Karduma, Andrej Korljan za Korenov, Martina Marušić za Marunu i Boris Grgić za Palčoka najavili su kako će u postupku pobiti sve tvrdnje optužbe. Kao sporno iznijeli su sam status oštećenog Jelića kojeg se u optužnom aktu opisuje kao radnika, iako je ilegalno skupljao otpad, a njegove ozljede tretira kao ozljede na radu. Naglasili su kako je u inkriminirano vrijeme deponij bio djelomično ograđen, te da su brojni sakupljači otpada koji su imali i nomadsko naselje uz zapadni dio cijelo vrijeme ulazili kroz zapadni ulaz gdje je bio ostavljen protupožarni put za vatrogasna vozila. Bitnom činjenicom označili su i znak zabrane pristupa koji je bio postavljen na deponiju, kao i rampu na glavnom ulazu uz koju je stajala čuvarska služba koja je svakodnevno izvještavala policiju o desecima ilegalnih skupljača otpada koji su znali ometati rad strojeva i djelatnika Čistoće.

- Dokazni prijedlozi državnog odvjetništva imali bi smisla kada bi bila riječ o osobi na radu, no u konkretnom slučaju radilo se o ilegalnom skupljaču otpada, odnosno osobi koja krade - kazao Korljan, a Marušić je podsjetila na podnesak obrane koja se odnosi na reviziju procjene opasnosti koju smatra ključnom te dodala kako je potrebno razjasniti svojstvo oštećenika da bi se uopće moglo procijeniti je li potrebno u postupku provoditi vještačenje o zaštiti na radu.

Suđenje se nastavlja 11. studenoga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno