Kreativni radovi osoba s mentalnim problemima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

U organizaciji Odjela za psihijatriju Opće bolnice Zadar u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, Domom za starije i nemoćne osobe Sv. Frane, Domom za odrasle osobe Zemunik, te Psihijatrijskom bolnicom Ugljan jučer je u Gradskoj knjižnici - Ogranku Arbanasi otvorena 9. po redu izložba povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Dar za umjetnički izričaj

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. listopada, je dostojanstvo u mentalnom zdravlju. Naime, tisuće ljudi s mentalnim zdravstvenim problemima u svijetu lišeno je svojih ljudskih prava, a psihički bolesne osobe ne samo da su diskriminirane, stigmatizirane i marginalizirane, već nerijetko podliježu emocionalnom i fizičkom zlostavljanju.

Loša kvaliteta skrbi zbog nedostatka kvalificiranih zdravstvenih djelatnika, adekvatnog broja zdravstvenih djelatnika i dotrajalih objekata u kojima su pacijenti često smješteni, pokazuju svjetska istraživanja, samo dovodi do daljnjeg kršenja njihova dostojanstva. Stoga je jučerašnji dan bio prigoda da se podigne svijest i zadarske javnosti o tome što se može učiniti kako bi se osiguralo da osobe s mentalnim zdravstvenim problemima mogu nastaviti živjeti dostojanstveno, kroz orijentirana ljudska prava politike i zakona, edukaciju zdravstvenih djelatnika, poštovanje do informiranog pristanka na liječenje, uključenosti u procese donošenja odluka i javnosti informativne kampanje.

S ciljem osvješćivanja javnosti o potrebi humanog i dostojanstvenog odnosa prema osobama s psihičkim smetnjama organizirana je i jučerašnja izložba radova pacijenata s mentalnim zdravstvenim problemima koji su trenutačno na liječenju u zadarskoj Općoj bolnici i Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, te korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Frane i Doma za odrasle osobe Zemunik, a koji su izloženim rukotvorinama pokazali da imaju dara i za kreativan umjetnički izričaj.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljana dr. Mladen Mavar kazao je kako se ovom izložbom želi javnosti ukazati na potrebu sustavne i kvalitetne brige za pacijente s duševnim smetnjama, te kolika je važnost radne terapije zbog koje se oni osjećaju korisnim članovima društva.

Prisutnima se obratila i ravnateljica Doma za odrasle osobe Zemunik Nataša Petrušić kazavši kako je ovogodišnja izložba radova pacijenata samo nastavak ideje kojom se želi pokazati da su njihove psihofizičke sposobnosti prepoznate, te da se ujedno na Svjetski dan mentalnog zdravlja poruči kako je psihička bolest jednaka kao bilo koja druga, a oboljeli jednako vrijedni članovi društva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno