Nedostaje nam bolja komunikacija jer smo ovako jedni drugima konkurencija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Predstavljanje u prostoru MO Kožino

Vodoopskrba, odvodnja, prometnice, mogućnosti ulaganja, nedostaci i prednosti - sve to sadržava „Elaborat o stanju i potrebama izgradnje ruralne infrastrukture na području LAG-a Mareta" predstavljen u srijedu u prostoru MO Kožino, kako bi se omogučilo što jednostavnije i uspješnije prijavljivanje zainteresiranih za natječaje iz EU fondova.

- Puno toga što treba srediti, većinom zemljišno-knjižne problematike, a tu je i baza nerazvrstanih cesta koju bi svaki grad i općina trebali imati, kazala je voditeljica LAG-a Mareta Marija Kuljerić, dodajući kako je dosta područja opća narodna imovina, što je manji problem, dok je veći problem kada u to upadaju privatne čestice koje onda treba objediniti.

Poziv javnim ustanovama

- To je podloga za kvalitetniju daljnju izradu, da točno znamo što treba, što ne treba, gdje stojimo s određenim dijelovima, kako bismo se bolje mogli pripremati za natječaje. Skupa sa cijelom tom infrastrukturom je dobro što na natječaju postoji linija za izgradnju dosta male infrastrukture, poput uređenja zelenih površina, javnih površina, tržnica te drugih objekata, nastavila je Kuljerić, ističući i to kako je bitno da se sa svojim projektima uključe i drugi koji to mogu, poput udruga, škola i ostalih javnih ustanova.

Iskustvo u dobivanju sredstava iz natječaja financiranih iz EU fondova je raznoliko, kazuje voditeljica LAG-a Mareta.

- Ima i izvrsnih primjera i onih ne tako dobrih. Ono što nam svima nedostaje jest međusobna komunikacija i raspoređivanje. Primjerice, imate natječaj na koji se iz Zadarske županije prijavilo oko osam projekata u kojima se u pola obrađuje ista tematika. I onda radimo sami sebi konkurenciju, što nikako nije dobro. Kad bismo grupirali slične projekte, imali bismo puno veće šanse za dobivanje sredstava. To je strateško planiranje gdje mi kao država još moramo puno toga naučiti, poručila voditeljica LAG-a Mareta, te pozvala aktere da se jave LAG-ovima, kao i institucijama poput ZADRA-e.

Baza podataka

Pozvala je i sve s područja koje pokriva LAG Mareta koji imaju projektne ideje koje bi htjeli razviti, vezano za ruralni razvoj, da im se jave ako bi ih stavili u našu bazu podataka:

- Mi sami ćemo raditi strategiju za naš LAG za slijedećih 6, 7 godina, gdje ćemo predvidjeti koliko će se točno sredstava svake godine moći povući, a nadam se da će kroz dvije godine i sam LAG raspisivati natječaje isključivo za svoje područje gdje će biti puno veća šansa za manje i inovativnije projekte, nego što je do na državnim natječajima. Zbog toga nam je bitno da prethodno vidimo situaciju na terenu, da znamo što ljude zanima i čime se žele baviti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno