Pčelica i Smiljevac bit će energetski učinkoviti vrtići

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Povod konferenciji za novinare bio je nadolazeći Tjedan energetske učinkovitosti od 12. do 17. listopada

Trenutačno zajedno s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu radimo na projektima rekonstrukcije i izgradnje dvaju zadarskih vrtića kada je o potrošnji energije riječ. Radi se o vrtiću Pčelica kojemu je nužno potrebna obnova i u planu je izgradnja vrtića na Smiljevcu. Ta će dva vrtića imati minimalnu potrošnju energije. Do sada je jedini takav vrtić izgrađen u Koprivnici. Povući ćemo sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u pripremi je "papirologija" za kandidaturu kako bismo mogli povući sredstva i iz fondova EU-a - rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj u Maloj vjećnici Grada Zadra - Darko Kasap pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Niz edukativnih radionica

Povod konferenciji za novinare bio je Tjedan energetske učinkovitosti grada Zadra koji počinje 12., a završava 17. ovoga mjeseca i tijekom kojega će se održati niz edukativnih radionica i aktivnosti. Posebna pozornost posvetit će se učnicima zadarskih osnovnih škola.

- Bit će puno aktivnosti za osnovce, osobito učenike petih, šestih i sedmih razreda osnovnih škola. No, bit će zanimljivih radionica i predavanja i za građanstvo kao što je primjerice, radionica za građane u okviru EU projekta pod nazivom FIESTA - savjetovanje o uštedi energije u vlastitom domu koju će u zadarskoj Gradskoj knjižnici održati Lana Hudetz. Zanimljiv će zasigurno biti i Okrugli stol na temu - Uloga EE tima u planiranju i gospodarenju energijom. Potom ono što će građanima biti zanimljivo je vjerojatno i predavanje na temu o mogućnosti financiranja energetske obnove od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te na kraju posljednjeg dana Tjedna - sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u sklopu kojeg će biti održan i svojevrsni info dan promicanja električnih bicikala i skutera za dostavu roba i prijevoz putnika - naglasila je Ana Bajlo.

Zainteresiranost građana sve veća 

Pročelnik Kasap je još podsjetio kako će ovaj Tjedan biti četvrti po redu koji je organiziran, a svake je godine zainteresiranost građana sve veća.

- Kada smo 2012. godine prvi put krenuli s organiziranjem ovakvog tjedna bilo je to pomalo "stidljivo" i bio je to gotovo pa pionirski pothvat. Cilj nam je bio osvijestiti građane i pružiti im što više informacija o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Interes je u početku doista bio mali, ali sada je sve veći i veći. Do sada smo ostvarili cijeli niz projekata na području Grada. U ovoj smo godini raspisali natječaj za obnovu fasada za što smo predvidjeli oko 700 tisuća, a iskorišteno je svega 200 tisuća kuna. Ovim putem podsjećamo sve stanoupravitelje da ćemo i sljedeće godine raspisati natječaj za obnovu fasada, a u studenom ide natječaj za za obnovu fasada na obiteljskim kućama, odnosno domaćinstvima u iznosu od oko 400 tisuća kuna. Certificirali smo i posljednju školu koja to nije imala, a to je Osnovna škola Petra Preradovića na Poluotoku kojoj će biti obnovljena fasada - rekao je među ostalim na koferenciji za novinare Darko Kasap pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo dodajući kako će se uskoro početi pratiti potrošnja električne energije i javne rasvjete na zadarskim ulicama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno