Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dvanaestorica “veličanstvenih”, zadarski plavci od kojih drhte kriminalci

09.10.2018. 13:10
Dvanaestorica “veličanstvenih”, zadarski plavci od kojih drhte kriminalci


Sigurnost je brend našeg turizma, a turizam je naša glavna gospodarska grana.  Upravo u tome ključnu ulogu ima hrvatska policija, svi vi, jer nitko neće doći tamo gdje nije sigurno. Nagrade koje ste primili dokaz su da ste taj posao dobro odradili i ja vam na tome zahvaljujem u ime svih građana Zadarske županije, kazao je župan Božidar Longin jučer u Maloj vijećnici Doma zadarske županije gdje je primio 12 nagrađenih zadarskih policajaca. Posebne čestitke, ali i zahvalu, župan je uputio 30-godišnjem Ivanu Ukaloviću, dobitniku pojedinačne godišnje nagrade MUP-a za iznimnu hrabrost, požrtvovnost, odlučnost i ustrajnost u hvatanju počinitelja kaznenih djela teške krađe i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, čime je pridonio ugledu službe, naglasivši kako je bio ponosan nazočeći u zagrebačkoj dvorani Lisinski kada mu je ministar osobno uručio Zahvalnicu MUP-a.
Čestitku na dobivenoj Zahvalnici zbog iznimne hrabrosti, požrtvovnosti i profesionalnosti tijekom kriminalističkog istraživanja kaznenih djela župan je uputio i 11-orici Ukalovićevih kolega: Bori Mršiću, Želju Pilipoviću, Tomislavu Škari, Marinu Jadrešku, Ivicu Dučiću, Šimi Kokiću, Robertu Vatavuku, Josipu Brkljačiću, Hrvoju Zankiju, Josi Bubnjaru i Anti Čirjaku istaknuvši kako su oni najjača karika u lancu sigurnosti koji život na našem prostoru čini kvalitetnijim. 
– Zahvaljujem i načelniku PU zadarske Antonu Dražini i svim vašim djelatnicima na kvalitetnoj suradnji. Biti policajac časna je dužnost. Ponosno je obavljajte i u buduće, a ja vam jamčim našu maksimalnu podršku! Jedino zajedničkim radom i sinergijom svih subjekata možemo našu županiju učiniti još boljim mjestom na život, poručio je župan Longin, kojemu su na lijepim željama i povjerenju zahvalili načelnik Odjela kriminalističke policije Bore Mršić te načelnik Dražina.
– PU zadarska stvara novu kvalitetu te brine i skrbi o njoj. Provedba turističke sezone na našem području složen je posao, ali je to nama u PU zadarskoj dalo dodatni zamah i rezultati nisu izostali. Iza nas su dobro dorađeni poslovi, a za njih su zaslužni ljudi koji su ih odradili, kazao je Dražina te dodao kako je upravo u zadnjih godinu dana odrađeno jako puno izvrsnih poslova za koje su najzaslužniji upravo nagrađeni policajci. Dodao je kako većina tih policajaca iza sebe ima dugogodišnje iskustvo te poručio kako još uvijek nisu sve rekli.
Uz želju da budu i dalje takvi kakvi jesu – dobri, nagrađeni i najbolji, župan Longin je svim nagrađenima uručio i prigodni poklon – monografiju Zadarske županije. 


Razotkrili trojicu muškaraca koje sumnjiče za dva bombaška napada  na sjedište PU zadarske
Bore Mršić, Željko Pilipović, Tomislav Škara, Marin Jadreško, Ivica  Dučić, Šime Kokić, Robert Vatavuk, Josip Brkljačić, Hrvoje Zanki, Joso  Bubnjar i Ante Čirjak nagrađeni su jer su nakon višemjesečnog truda i  rada razotkrili trojicu muškaraca koje sumnjiče za dva bombaška napada  na sjedište PU zadarske. Radi se o trojici Zadrana u dobi od 56, 47 i 44  godine od kojih je najstariji osumnjičen da je od 47-godišnjaka naručio  da u dva navrata baci improvizirane eksplozivne naprave u dvorište zadarske policije, dok je najmlađi, inače brat naručitelja, te naprave izradio. Naručitelj i izvršitelj nakon uhićenja su zadržani u istražnom zatvoru. Pojedinačno nagrađeni Ivan Ukalović (30) šest i pol godina radi u  PU zadarskoj, a odrađeni posao, odnosno hvatanje jednoga i doprinos  u uhićenju drugoga kriminalca koji su plinskim bocama ljetos raznijeli  bankomat u Novigradu i iz njega odnijeli gotovo 600 tisuća kuna, gleda  samo kao dio svog posla.
– Nemam puno reći o samom događaju. Te se noći malo probudio  adrenalin u meni pa nisam otišao u krevet, već sam odlučio proći još  jedan dio terena na kojem sam pretpostavio da bi se osumnjičenici  mogli zateći. Ubrzo sam naišao na njih i pozvao pojačanje, međutim,  dok su oni došli jednog sam uspio zadržati, a drugi se udaljio. Dečki su  pošli u potragu za njim i ubrzo ga pronašli. To je to, kazao je okupljenim novinarima skromni junak PU zadarske dodajući kako je svjestan  da u akcijama poput ove izlaže svoj život, no da je i to dio policijskog  posla.