Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mons. Puljić: Znaju li suvremene obitelji obići s djecom svoje stare?

09.10.2018. 11:13
Mons. Puljić:  Znaju li  suvremene  obitelji obići s  djecom svoje  stare?


Zadrani su jučer uz Dan neovisnosti proslavili dan jednoga  od svojih zaštitnika – svetkovinu sv. Šimuna. Prva misa u crkvi sv. Šime  održana je već u sedam sati, a koncelebrirano misno slavlje u 11 sati  predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
U 17 sati održana je tradicionalna misa s blagoslovom djece na kojoj  se okupio veliki broj obitelji, dok je misno slavlje u 19 sati predvodio o.  Jeronim Adam Marin, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu.
Tradicionalno se tijekom blagdana ovoga sveca otvara i kovčeg u kojem se nalazi neraspadnuto tijelo sv. Šime, koji je prema vjerovanju na  svojim rukama držao dijete Isusa kada su ga roditelji doveli u jeruzalemski hram na prikazanje Bogu. Mnogi hodočasnici i vjernici iz Zadra dolaze na ovaj dan i čekaju kako bi vidjeli tijelo sv. Šime i pomolili mu se.


Hodočasnici iz cijele Hrvatske
Središnje koncelebrirano misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić zajedno s dvadeset i pet svećenika. Uz velik broj vjernika iz Zadra i okolice u misnom su slavlju sudjelovali i hodočasnici iz  Šibenika, Splita i Jastrebarskog s predstavnicima Križevačke eparhije.
Osam stoljeća u Zadru se nalazi neraspadnuto tijelo svetoga Šimuna,  jeruzalemskog proroka koji je u djetetu Isusu prepoznao Mesiju. Taj događaj Isusova prikazanja u hramu opisao je Luka u evanđelju.
– Blagdan sv. Šimuna vraća nas našim biblijskim, vjerskim i narodnim  korijenima, istaknuo je mons. Puljić u propovijedi, naglasivši da je  Šimun bio "časni starina, pun vjere i Duha Božjega".
 – Evanđelist Luka piše da je bio 'pravedan i bogobojazan'. Duh Sveti  mu je objavio da neće umrijeti dok ne vidi Mesiju. Vođen tim obećanjem  došao je u hram, baš kad su ondje bili Josip i Marija s malim Isusom na  rukama. Šimun je uzeo u naručje Božansko Dijete i predstavio ga kao  'svjetlo na prosvjetljenje naroda, na slavu puka Izraelskoga'. No, predvidio je kako će Mesija biti i 'znak osporavan' i da će njegovoj majci Mariji  mač probosti dušu, rekao je nadbiskup Puljić. Dodao je kako u vrijeme  Božića i Bogojavljenja Novorođenomu hodočaste ljudi, a sada mladi Mesija pohađa stare ljude, ide ususret starcu Šimunu i Ani, revnim pohoditeljima hrama. Istaknuo je kako ovaj događaj predstavlja i susret stare i  mlade generacije na svetom mjestu hrama.


O obitelji
 – Dok osjećamo aktualnost toga čina, pitamo se koliko su današnji roditelji svjesni da su njihova djeca Božje vlasništvo koje im je povjereno  kao skupocjeno blago? Koliko se očevi i majke trude primati iz Božjih ruku dar novoga života te svakog dana upućivati molitvu Svemogućemu za  dar djece? Znaju li današnji roditelji povesti svoju djecu u hram Gospodnji kako bi tamo s braćom u vjeri molili ili tu svoju odgojnu funkciju  prepuštaju drugima: bakama, tetama i katehetama, upitao je zadarski  nadbiskup zapitavši se znaju li suvremene obitelji obići s djecom svoje  stare, djedove i bake, češće ih obradovati dječjom radošću i spontanošću  njihove duše? Kakav je općenito naš stav prema starijoj populaciji? Imamo li vremena i srca da ih obiđemo, pomognemo u njihovim potrebama  ili barem upitamo kako su.
Dalje je potaknuo na izražavanje zahvalnost Gospi i sv. Šimi za sve što  su učinili hrvatskom narodu prošlih stoljeća, osobito u Domovinskom  ratu kad se "vjerujući u njihov moćni zagovor nismo predavali niti gubili  nadu. S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla i uništavanja.  Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu", rekao je mons. Puljić.
Budući da se na Dan neovisnosti slavi blagdan sv. Šime, a 15. siječnja,  na Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, slavi se blagdan nadbiskupijske zaštitnice sv. Stošije, nadbiskup je rekao da su zadarski zaštitnici  umreženi u važne događaje iz hrvatske teške, ali pobjedonosne prošlosti.