Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na zadarskoj rivi Escape room do kraja tjedna, doživite Prvi svjetski rat iz prve ruke

09.10.2018. 12:14
Na zadarskoj rivi Escape room do kraja tjedna, doživite Prvi svjetski rat iz prve ruke


Želite li znati kako su se osjećali sudionici prvoga svjetskoga rata? kako je bilo u rovovima duž bojnih linija ili u starim na brzinu sklepanim bolnicama? Sada to možete u prvom Escape roomu koji je postavljen na zadarskoj rivi u povodu obilježavanja 100 godina od završetka prvoga svjetskoga rata, te proglašenja 2018. godine "Godinom kulture", a sve u okviru projekta „NETWORLD“, u organizaciji županijske ustanove INOVAcije.
 – Cilj projekta Networld je educirati mlade ljude te doprinijeti razvoju kulturnog turizma. Inovacija je odlučila biti domaćin Escape rooma u Zadru te smo ugostili projektne partnere iz Mađarske. Escape room je dosta težak i treba oko pola sada za izlazak i pronalaženje svih tragova i rješavanje zadataka, a odjednom može ući troje ljudi, pojasnila je Anamarija Mađerić, voditeljica projekta Networld.
Nezin kolega iz Mađarske, Martin pojasnio nam je kako se iz sobe može izaći koristeći se glavom i srcem te nije teško. 
– Može biti teško ako netko izgubi duh. Prostor se sastoji od tri sobe plus dodatna prostorija s različitim situacijama iz prvog svjetskog rata u kojima je potrebno nešto rješiti, pojasnio je Martin iz udruge Lavor iz Pečuha, koji su u Zadar i dopremili te sastavili Escape room.
Prilikom otvaranja Escape rooma, na zadarskoj rivi okupili su se predstavnici Županije, Inovacije, Sveučilišta, ali i brojni znatiželjni studenti željni isprobavanja ovog zanimljivog, ali i eduaktivnog sadržaja.
 – Brojne države diljem Europe obilježavaju 100 godina od kraja rata te smo se i mi tome pridružili. Projekt Networld bavi se ratnim zbivanjima u zemljama dunavske regije. U projektu je 33 partnera, a ustanova INOVAcija jedina je iz Hrvatske. Projekt je usmjeren na edukaciju mladih jer se želi na zanimljiv i kreativan način mladima približiti zbivanja koja su se dogodila prije 100 godina, rekla je Vedrana Kevrić, ravnateljica INOVAcije.
Ante Bralić, izvanredni profesor odjela za povijest Sveučilišta u Zadru istaknuo je koliko je prvi svjetski rat značio u povijesti svijeta jer je srušio tadašnji poredak, stvorio temelje za razvoj nekih totalitarističkih režima, kao što su komunizam, fašizam, ali i dao neke dobre stvari, kao što su veća prava i samostalnost ženama.
Inače, Escape room sastoji se od nekoliko prostorija kroz koje se prolazi nakon što se uspješno riješi zagonetka svake sobe. Bolnica, rov, prostorija za novačenje samo su neka od mjesta koje će posjetiteljima dočarati doživljaj Prvog svjetskog rata. Svi zainteresirani mogu doći na zadarsku rivu do kraja tjedna u vremenu od 10 do 22 sata te provjeriti snalažljivost i znanje iz povijesti.