Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

O mogućnostima i načinima financiranja ruralnog turizma

09.10.2018. 11:30
O mogućnostima i načinima financiranja ruralnog turizma


Zbog velikog interesa javnosti Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA organizira konfernciju pod nazivom „Mogućnosti financiranja u ruralnom turizmu“ koja će se održati u VIP dvorani Sportskog centra Višnjik u četvrtak, 18. listopada 2018. godine u vremenu od 11 do 14 sati.


Raspituju se mladi
Ruralni turizam danas predstavlja važan čimbenik gospodarske djelatnosti i demografije, kako u Zadarskoj županiji, tako i u Republici Hrvatskoj, pa su organizatori odlučili na ovoj konferenciji predstaviti strategije i mjere iz te domene koje postoje na razini Republike Hrvatske.
– Svakodnevno nam dolazi jako puno ljudi, a posebice mladih, s jako dobrim projektima, idejama i željom da nešto pokrenu i rade na svojim starinama koje su naslijedili ili zemlji bilo na otoku ili u zaleđu, ali izvan poljoprivrede. Žele se baviti ruralnim turizmom koji je posljednjih par godina u vrlo atraktivan. Oni imaju puno pitanja koja su najčešće vezana za financije, odnosno poticaje koje bi mogli dobiti i ostvariti. Zato smo se odlučili organizirati ovu konferenciju na kojoj će sudjelovati ljudi koji su stručni i koji će zainteresiranima odgovoriti na konkretna pitanja te im pokazati put kojim trebaju krenuti da bi svoje zamisli i projekte proveli u djelo, kaže voditelj Odjela za gospodarstvo AGRRA-e Nino Sorić, najavljujući kako će na konferenciji sudjelovati kompetentne osobe iz Zadarske županije, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO i Ministarstva poljoprivrede.


Stručnjaci odgovaraju na pitanja
Konkretno, Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije predstavit će program kreditiranja obiteljskog smještaja „Welcome” na području Zadarske županije, dok će mogućnosti financiranja i financijske instrumente za ruralni razvoj predstaviti i javnosti približiti Josipa Kutle Stepančić, voditeljica Službe za zajmove, Sektor za financijske instrumente, ispred Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO. Robertina Vučković, voditeljica Odjela za diverzifikaciju u nepoljoprivredne djelatnosti, Službe za investicijske potpore u nepoljoprivredne djelatnosti, Sektora za provedbu programa ruralnog razvoja, Uprave za ruralni razvoj ispred Ministarstva poljoprivrede predstavit će mogućnosti financiranja iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.
Na konferenciji će sudjelovati i Darko Dukić, koji će predstaviti mogućnosti i načine financiranja ruralnog turizma u praksi, a završni dio konferencije zamišljen je kao panel-diskusija.
– Pozivamo sve one koji se žele baviti ruralnim turizmom ili se već njime bave da dođu na ovu konferenciju i pitaju sve što ih zanima. Iz prve ruke tu će moći dobiti sve odgovore na pitanja koja se tiču procedure i mogućnosti ostvarivanja financijske potpore ili kreditiranja njihovih projekata, poručio je Sorić.