Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pored Cedulina očekuju se vrijedni nalazi od kojih neki sežu i do brončanog doba

09.10.2018. 10:31
Pored Cedulina  očekuju se  vrijedni  nalazi od  kojih neki  sežu i do  brončanog  doba


Na prostoru između palače Cedulin, gdje se danas nalazi  TIC (Turističko-informativni centar), i tržnice, radovi su punom jeku. S  obzirom na to da je riječ o prostoru velikog povijesnog značaja, prije nego na njemu osvane nova tržnica moraju se provesti zaštitna istraživanja. Uz Grad Zadar kao investitora, istraživanja na budućoj zadarskoj  tržnici provode dvije tvrtke, Delmat Galiot d.o.o. iz Splita i Geoarheo  d.o.o. iz Zagreba.


Čak tri do četiri faze arhitekture
Kako saznajemo od arheologa iz tvrtke Geoarheo d.o.o. Gorana Skelca,  očekuje se bogato nalazište, čak tri do četiri faze arhitekture.
– Nastavno na istraživanja na zgradi današnjeg TIC-a, a koja se nalaze  odmah pored trena koji se istražuje, očekuje se jedna „torta“, preslojavanje svih faza, a velika je mogućnost dolaska i do antike, rimske faze Iadera. Naše želje i očekivanja su da dođemo i do nekih starijih perioda, budući da već postoje određeni podaci o najranijoj fazi naseljavanja ovog  prostora, a ta seže u željezno, pa čak i brončano doba, kazao je Skelac  dodavši kako se radi o sigurno 1000 godina pr.Kr.
Skelac objašnjava kako sama pozicija Zadra, odnosno prostora, kao i  nalazi u neposrednoj okolini, govore da se tu živjelo u doba Liburna, a  možda i ranije.
– Sad nam trebaju konkretni dokazi toga. No, tek smo krenuli, u početnoj smo fazi. No, tek što smo skinuli betonski sloj, već se pojavila ogromna mreža zidova iz 19. i 20. stoljeća. Što se nalazi ispod njih, tek ćemo  saznati, kazao je Skelac.


Radovi – minimalno tri mjeseca
Više o budućim slojevima nalazišta rekao nam je Tomislav Pušić, diplomirani arheolog i voditelj istraživanja koji će svakodnevno biti na terenu i pratiti što se događa te kako se sve razvija.
– U svakodnevnom smo kontaktu s konzervatorima iz Konzervatorskog odjela Zadar, i pokušavamo zajedno sve ovo što kvalitetnije riješiti,  kazao je Pušić dodavši kako je za sada teško reći koliko će radovi vremenski trajati, ali manje od tri mjeseca neće.
– Potrebno je ukloniti sve slojeve nasipa i zidova koji su nastali u 17.,  18., 19. i 20. stoljeću da bi uopće došli do ranijih razdoblja. Velika je količina tih zidova koje već sada otkrivamo, pa ćemo u dogovoru s Konzervatorskim odjelom, odlučiti hoćemo li ih i na koji način ukloniti kako  bismo uopće mogli prići ranijim razdobljima, objasnio je Pušić.
Zidovi i slojevi do kojih se došlo odmah na početku radova, a koji sežu  do 17. stoljeća, trenutno ne predstavljaju vrijednost koju bi trebalo  očuvati i ne tvore ništa značajno što bi se trebalo konzervirati, nastavio je  Pušić.




Na dva metra dubine
– Ako nam more i podzemna voda dopuste, siguran sam da ćemo se  spustiti i na 2 metra dubine, pa ćemo vidjeti pružaju li nam se neke ranije strukture koje bi bilo važno očuvati. Ako se dođe do vrijednih pronalazaka, Konzervatorski odjel će odrediti vrijednost pronađenih struktura,  i u suradnji s nama donijeti odluku, kazao je Pušić.
Investitor je Grad Zadar i njegov naum je na ovom mjestu sagraditi novu tržnicu. Pušić objašnjava da, ako se na toj dubini pronađe nešto što će  biti od vrijednosti za Grad Zadar, vjerojatno će se donijeti odluka da se, u  sklopu same nove tržnice, napravi određeno predstavljanje. Ako pronalazak ne bude od određene vrijednosti, ići će se u razgradnju zidova i  gradnju nove strukture tržnice.
Pušić nam je otkrio kako se za vrijeme istraživanja na današnjoj zgradi  TIC-a isto „zaronilo“ na tu dubinu i pronađeni su ostaci rimske arhitekture, iako su muku mučili s podzemnom vodom jer ju more pritišće prema gore.
– Ali zato je gotovo sigurno da ćemo nešto pronaći, samo je pitanje koliko će to biti vrijedno za nas, zaključio je Pušić.