Sječom šume Bibinjci ostaju bez "pluća općine", a prijete im udari bure i velike poplave

Slika korisnika valentinam
Mještani svim pravnim sredstvima protiv tvrtke Bio svijet d.o.o.
Podnijeli smo prijavu Upravnom sudu u Splitu dana 26. rujna, kako bi Upravni sud naložio Ministarstvu poljoprivrede da postupi u skladu sa zakonom. Podnesena je i kaznena prijava, 13. rujna, Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog nezakonitog pustošenja šume, kazao je odvjetnik Općine Bibinje Luka Mrkić
Velimir BRKIĆ
Sporna šuma na brdu Sridnjak iznad Bibinja

Bibinjci se ne mire sa sječom borova u svom dvorištu, iznad Jadranske magistrale u Bibinjama, između mjesnog groblja Sasavac i Lavčevićevog kamenoloma na brdu Sridnjak. Svim pravnim sredstvima žele zaustaviti tvrtku Bio svijet d.o.o. iz Neviđana na otoku  Pašmanu u vlasništvu Marina Medića da na oko 50 hektara očisti teren  za sadnju trajnih nasada oko 4.020 stabala rogača za što mu je odobreno oko osam milijuna bespovratnih EU sredstva.

- Za sječu borove šume nema se uporišta u zakonu. Ako se neovlaštene posječe šuma uništit će zaštitni pojas koji predstavlja pluća Bibinja i  zaštitu od kamenoloma. Bibinjama prijete udari bure i velike poplave  te bi more kao nekad poprimilo crvenu boju, a i prašina iz kamenoloma će "zagušiti" zapadni dio mjesta. A rogačima je domovina Sirija i  Palestina, a ima ga nešto malo kod nas na otocima. Mlade sadnice uspijevaju ma temperaturi do 4 stupnja Celzijusa, što znači da se ne mogu održati u ovakvim klimatskim uvjetima. Sve i da se održi, ima nisku  otkupnu cijenu, a za urod treba čekati 10 godina. Zbog čega su onda  dobili koncesiju samo na 18 godina, zapitao se Bruno Bugarija, bibinjski načelnik po zanimanju agronom.

Općina traži reviziju

Osim Bugarije te Ivana Šimunića, predsjednika Općinskog vijeća, Luka Mrkić, odvjetnik Općine Bibinje, i Šime Sikirića, glasnogovornika, na  jučerašnjoj konferenciji za medije u Uredu načelnika je nazočilo i desetak mještana koji su s puno emocija bili protiv sječe šume koju su  osobno ili njihovi očevi sadili na brdu Sridnjak.

- Vjerovali ili ne, ovaj projekt sadnje rogača odobrile su poljoprivredne službe Zadarske županije i Ministarstva poljoprivrede. Poruka, ili  se radi o neznalicama ili smišljenom izvlačenju novca iz EU fonda.  Općina traži reviziju zbog sumnje u izvlačenje novca neodrživim projektom sadnje rogača, spremni smo platiti reviziju, poručio je Bugarija.

U ožujku je Općina uputila zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da se  provede izvid na terenu te činjenično i zapisnički utvrdi je li na brdu  Sasavac šuma ili pašnjak kako bi se podnijela kaznena prijava radi  možebitnog kaznenog djela sječe šume koja se goni po službenoj  dužnosti.

- Rješenje se mora donijeti u roku od 60 dana. Ti su rokovi davno  probijeni. Prošlo je više od pola godine, a nismo primili nikakav odgovor od Državnog odvjetništva. Nadležne službe su utvrdile da se radi o  površini na kojoj su borovi. Iako su bili dužni, nisu donijeli nikakvo  rješenje. Nije normalno da se toliko čeka rješenje dok s druge strane  netko sječe i pustoši te odvozi šumu. U medijima investitor govori kako  se ne radi o šumi. Međutim, svakom je jasno da se radi o borovoj šumi.  Činjenično je stanje da investitor ne posjeduje nikakvo rješenje ni odobrenje za sječu šume, kazao je odvjetnik Mrkić istaknuvši kako Općina  Bibinje nije sudjelovala ni u kakvom postupku niti se tražilo odobrenje  za sječu šume, a da se tražilo, kaže, bilo bi negativno odgovoreno.

Dodao je kako su poslali požurnice ministru Tolušiću osobno, i Ministarstvu, a zadnja, sedma po redu, poslana je 2. listopada.     

- Zbog nereagiranja Ministarstva poljoprivrede podnijeli smo prijavu  Upravnom sudu u Splitu dana 26. rujna, kako bi Upravni sud naložio  Ministarstvu poljoprivrede da postupi u skladu sa zakonom. Podnesena je i kaznena prijava, 13. rujna, Općinskom državnom odvjetništvu u  Zadru zbog nezakonitog pustošenja šume. Apeliramo na ODZ da spriječi daljnje činjenje kaznenog djela jer je ono jedino za to ovlašteno,  pozvao je Mrkić te nastavio:

Sporost institucija

- Pozivamo medije da apeliraju na nadležne institucije, da dadu odgovore na pitanja koja su postavljena te da nezakonito postupanje spriječi. Svakim danom se krši zakon sječom šume. Na potezu su institucije  koje moraju dati odgovor. Očevid u postupku utvrđivanja radi li se o  šumi bio je u ožujku i još nije izdato rješenje. Činjenica da se siječe 50  hektara šume bez rješenja je nešto na što bi institucije trebale reagirati  odmah, tvrdi odvjetnik Mrkić.

Prema Zakona o šumama, kaže, šumom se smatra zemljište koje je  suvislo obraslo šumskim drvećem i/ili njegovim grmolikim oblicima,  grmljem i prizemnim rašćem na površini od 0,1 hektara i većoj.

- Mi znamo da je riječ o šumi staroj otprilike 80 godina, koja je radnim akcijama mještana pošumljavana, a danas se sječe bez dozvole,  navodi Mrkić.

O sječi šume obavijestili su i šumarsku inspekcija dva puta, zadnji  puta u rujnu. Šumarska inspekcija nije do danas nije nas obavijestila o  učinjenom, tj. nije postupila po prijavi.

 Kao što smo više puta rekli Općina Bibinje nije nadležna za izdavanje  dozvola ili suglasnosti za sječu šume. Naprotiv, Općina Bibinje dala je  mišljenje u kojem je jasno navedeno da tražimo da se poštuju zakonski  propisi o očuvanju šume. A vidimo iz priloženog da se šuma pustoši, a  ne čuva, zaključio je Mrkić.

Sudionici konferencije za medije osudili su sve provokacije i nasilje s  bilo koje strane. Uvjereni su da ovaj spor treba riješiti u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, a ne vršenjem pritisaka na Općinu i mještane Bibinja koristeći se javnim servisima.

- Javni servisi trebaju pomoći objektivnom sagledavanju stvari.  Mještani sumnjaju da institucije ne rade svoj posao ni u tom slučaju. U  slučaju sječe sume, negativan utjecaj kamenoloma bi se proširio na  južni dio, što bi se negativno odrazilo i na bibinjski turizam, naglasio je  Ivan Šimunić.

Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)