Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Domu na žalu posveta priješkim zvonima

09.10.2018. 14:21
U Domu na žalu posveta priješkim zvonima


Slikom, pjesmom, riječju i pokretom u programu “Večer uspomena – Priješka zvona”, Prečani su i ove godine započeli obilježavanje  Luzarice, Gospe od Ružarija, fešte koja je u životima prijeških obitelji  odigrala značajnu ulogu, koja je uvijek bila simbol obiteljskoga okupljanja, zajedništva, tradicijskih i nacionalnih vrijednosti.
“Večer uspomena”, večer za pamćenje, kako su mnogi komentirali,  svojim sumještanima u POU Dom na žalu darovao je KUD Preko, a program je osmislila Vesna Dunatov, predsjednica KUD-a.
– Zvona su Prečane oduvijek pratila kroz život, od rođenja do smrti. A  kada se govori o zvonima, za Prečane su to zvona s kampanela store crikve. Uz njih, svojima smatraju i zvona sa Školjića koja se oglašavaju samo  nedjeljom i u posebnim prigodama, kao i zvono na crkvici sv. Ivana. Zvona su budila, bodrila, opominjala, zvala, čestitala, plakala, molila,  tješila… , i zato su zvona lajtmotiv koji se protezao kroz cijeli program,  pojasnila je autorica Vesna Dunatov.
Zahvaljuje svima koji su sudjelovali u programu i dali sve od sebe da  Prečane još jedna “Večer uspomena” uvede u proslavu Luzarice. A to su  ponajprije članovi KUD-a Preko, Ženska klapa Lavandiere, Udruga žena  Luzor, Župni crkveni zbor sv. Cecilije pod vodstvom Milene Brižić, članice plesne skupine Udruge Tim, interpretatori poezije Lidija Lončar, Ivanka Ivanov i Karmen Gregov. Majstor tehnike i svjetla bio je Luka Košta,  suradnici na projektu Mladenka Mašina, Zdenka Vidas, Danica Števanja  i Blanka Klarin, a voditeljice programa Jelena Rušev Mogilevskij i Vivijan  Melada.