Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U “Lerotiću” postavljene kutije i vreće za razvrstavanje otpada

09.10.2018. 10:48
U “Lerotiću”  postavljene  kutije i  vreće za  razvrstavanje  otpada


Radionice udruge Eko–Zadar „Reciklirajmo zajedno“ osmišljene u cilju informiranja i educiranja javnosti o gospodarenju otpadom, što ih je nedavno vodila Atana Grbić iz udruge, voditeljica projekta,  u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zadru i s tada kada su  radionice bile aktualne, predsjednikom zbora Mariom Zulićem, rezultirale su nizom novina vezanih za navedenu temu u Studentskom klubu  Božo Lerotić. Studenti koji su bili na radionicama, zapravo predavanju u  sklopu projekta koje se zvalo: „Utjecaj čovjeka na okoliš i gdje je UniZD u  toj priči?“, postavili su u prostor kluba kartonske kutije za odlaganje papira te vreće za razvrstavanje plastike, plastičnih boca, baterija, čepova  kao i običnog smeća.


Kako odlagati smeće?
– Briga o okolišu i način na koji shvaćamo prirodu oko nas nije isključio vezana za nešto što imenujemo kao zapadna civilizacija te je tim  više važno prepoznati da je briga o okolišu u svojoj suštini univerzalna.  Na radionicama se razgovaralo o "zelenim otocima" (spremnici za odlaganje stakla, papira, pet ambalaže, met ambalaže, odjeće i obuće i komunalnog otpada) u gradu Zadru i njihovoj podkapacitiranosti na području grada, kazala je Grbić osvrnuvši se na onečišćenja lokalne razine:  bacanja smeća na stazama po Velebitu, ali i globalnog problema  onečišćenja oceana i makro eko sustava.
Kratko je opisala radionice jedna od studentica uključenih u spomenuti projekt Monika Marić i dodala kako smatra da je bitno istaknuti kako je neminovno da čovjek svojim djelovanjem proizvodi smeće,  međutim stav prema tome kako odlagati smeće koje se proizvodi i svijest  o tome koliko se smeća proizvodi je ono ključno kad govorimo o recikliranju.
– Individualna odgovornost koju imamo sami prema sebi i okolišu u  kojem živimo mora djelovati u sinergiji kolektivne odgovornosti prema  svakom drugom ljudskom biću s kojim dijelimo planet Zemlju i njegovom/njezinom pravu na život u svijetu bez onečišćenja prirodnih resursa, naglasila je dalje Marić.
Grbić je tijekom radionica posebno izdvojila prirodne resurse, naglasivši kako je upravo način na koji se odnosimo prema otpadu, način na  koji recikliramo odraz naše odgovornosti prema prirodnim resursima.


„Plastičnim čepovima do skupih lijekova“
– Drago mi je što su studenti prepoznali važnost recikliranja i što su  ove radionice rezultirale postavljanjem kanti i vreća za odvajanje otpada.  Te su kante i vreće sada u njihovom Studentskom klubu, no uvjerena  sam, s obzirom na izvrsnu suradnju da će se ta inicijativa, taj projekt  proširiti i izvan kluba, naglasila je Grbić i dodala kako se nada da će ovaj  primjer potaknuti odvajanje otpada i u ostalim odgojno – obrazovnim  institucijama, paralelno s domaćinstvima.
U sklopu projekta, vezano za čepove koji se odvajaju, studenti su se  priključili inicijativi „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ u okviru  koje se prikupljaju sredstva za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma  dok su sredstva od otkupa plastičnih boca studenti odlučili upotrijebiti  za klupske potrepštine: kavu, čajeve, šećer, mlijeko i slično. Projekt za sada ide odlično, studentice i studenti su se brzo priviknuli na novinu i rado sudjeluju u projektu koji vodi recikliranju otpada.
– Studentice i studenti koji još uvijek ne znaju gdje s otpadom pitaju  svoje kolegice i kolege, domaćine u klubu gdje mogu odložiti svoj otpad,  a naša je želja da Grad Zadar prepozna ovu našu inicijativu i pruži nam  potporu u obliku postavljanja jednog zelenog otoka u blizini zgrade  Sveučilišta kako bi mogli doista proširiti ovu inicijativu i potaknuti studentice i studente da se što aktivnije angažiraju oko recikliranja, zaključuje Marić.




Male putne pepeljare
Za početak, kako doznajemo u klubu, studenti bi se zadovoljili i s kontejnerom za bio otpad. Također, u planu je i nastavak suradnje s Eko–Zadrom, još radionica i predavanja. Studenti su puni ideja pa tako predlažu  i da pušači kupe male putne pepeljare koje se mogu naručiti preko interneta za svega dva dolara kako ne bi bacali opuške u prirodu. Predlažu i  da svi kupuju isključivo bilježnice za predavanja od recikliranog papira,  a kada im ispadne papirić iz ruke ili boca, plan je – potruditi se to dignuti  s poda, a ne ostaviti.
Marić poziva i sve studentice i studente da skripte koje više ne koriste  ili planiraju baciti sakupe i donesu u Studentski klub i odlože u kutiju za  papir, kao još jedan korak ka čišćem planetu.