Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru boravili dječji kirurzi iz 29 zemalja svijeta

09.10.2018. 11:00
U Zadru boravili dječji kirurzi iz 29 zemalja  svijeta


Liječnici iz 29 zemalja svijeta šetali su jučer Kalelaragom i Forumom, pa rivom do nezaobilaznog Pozdrava Suncu i  Morskih orgulja u pratnji svog domaćina, poznatog zadarskog  dječjeg kirurga dr. Roberta Karla jer riječ je o 8. Hrvatskom kongresu dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem koji  se od 3. do 6. ovog mjeseca održavao u Vodicama.
No, nakon radnog dijela kongresa, sudionici su ostavili sebi još  malo vremena i za druženje, ali i razgledavanje ne samo Vodica i  Šibenika, već i Zadra uz stručno vodstvo turističkog vodiča.


Kongres s dugom tradicijom
– Moram priznati da mi to malo "mudro" izvodimo jer osim tog  stručnog dijela, našim kolegama koji su došli sa svih strana svijeta  želimo pokazati i koliko smo lijepa zemlja. Mnogi od njih su prvi  put ovdje i oduševljeni su, tako da su već najavili kako će doći na  odmor kod nas i preporučiti Hrvatsku i svojim prijateljima. Sve ove  lijepe slike obići će svijet, tako da smo i u tom smislu postigli cilj. A,  što se tiče samog kongresa, bio je jako uspješan. Imali smo 300 sudionika i impresivan broj predavača i mogao bih reći da je ovo bio i  jedan od naših najboljih kongresa do sada – rekao je dječji kirurg,  predsjednik Hrvatskog društva za dječju kirurgiju i predsjednik  kongresa dr. Zoran Bahtijarević, inače i liječnik hrvatske nogometne reprezentacije.
Radi se o kongresu, kako je još objasnio poznati hrvatski liječnik  dr. Bahtijarević, koji ima jako dugu tradiciju još od 1995. godine kada je održan 1. kongres na Brijunima i kada je odmah uveden i  običaj dolaska stranih predavača. No, osim toga, ovi su kongresi  posebni i zbog toga što su uvijek kao gosti pozvani i specijalizanti  te umirovljeni liječnici – dječji kirurzi i urolozi, pa se tako jučer  među skupinom liječnika moglo vidjeti još jedno poznato lice –  umirovljeni liječnik dr. Ivan Fattorini koji je u kratkoj ćakuli otkrio  kako jako voli Zadar i uvijek rado dolazi jer ga za ovaj grad vežu posebne niti kao što je veliko prijateljstvo s pokojnim košarkaškim velikanom, Krešom Ćosićem kojem je bio i vjenčani kum.
Na kongresu su osim liječnika – kirurga, urologa, anesteziologa,  sudjelovale i medicinske sestre i tehničari, a dr. Zoran Bahtijarević  je potom, naglasio i kako je iznimno ponosan što imamo, ne samo  vrhunske liječnike, već i medicinske sestre i tehničare te da je njegov stav uvijek u životu bio kako je za svaki uspjeh važan složan i  stručan tim, pa tako i za uspješno liječenje svakog pacijenta.


Dovoljan broj dječjih kirurga
– Danas u Hrvatskoj imamo 80-tak dječjih kirurga i taj je broj, s  obzirom na, nažalost, lošu demografsku sliku – dovoljan. Uvijek  nam je cilj na naše kongrese donijeti ono najbolje što nudi dječja  kirurgija, anestezija i sestrinstvo. I to upravo iz razloga da pokažemo mladima da se nemamo čega sramiti. Naša je medicina,  usprkos sustavu, vrhunska medicina. Ona nažalost počiva na individualnim naporima pojedinaca, ali su rezultati fantastični. Drugi  je razlog da vide kako to zapravo doista izgleda, kako se komunicira  na ovakvim kongresima te da nauče nešto novo. Mnogim našim kolegama je ponuđena edukacija vani, nakon ovakvih kongresa i svi  puno naučimo jer čovjek uči cijeloga života, osobito u našoj struci,  ali i mi možemo prenijeti i naša znanja i iskustva stranim predavačima – objasnio je dr. Bahtijarević, naglašavajući i činjenicu kako  ima puno operacija koje rade hrvatski liječnici, a koje su u svjetskim razmjerima rijetkost, pa je i o tome među ostalim, bilo riječi  na ovogodišnjem vodičkom kongresu.
U sklopu kongresa bio je organiziran i "International Pediatric  Urology Symposium" koji se održao  u suradnji s dječjim urolozima  iz američke klinike "Cincinnati Children’s Hospital Medical Center", a redovni program iz područja dječje kirurgije bio je obogaćen  i temama iz pedijatrije, anesteziologije, radiologije i drugih usko  vezanih struka koje se međusobno isprepliću i nadopunjuju.