Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bazen se presvlači novim bračkim kamenom

09.10.2019. 07:50
Bazen se presvlači novim bračkim kamenom


Počela je rekonstrukcija dijela bazena Kolovare. Riječ je o uređenju zapadnog partera bazena izgrađenog još prije 70 godina. Vrijednost radova koje izvodi tvrtka Stipčević iz Zadra iznosi 147.000 kn bez PDV-a. Kako doznajemo u Gradu Zadru, rekonstruirat će se područje od starih svlačionica do mora. Ispucali kamen bit će zamijenjen novim, bračkim kamenom. Vizualno će zapadni parter biti sličan dijelu bazena koji je rekonstruiran za vrijeme posljednjih većih radova. Također će biti uređen i odvodni kanal koji ide od tribina do mora. Naime veliki problem na zapadnom parteru bila je ustajala voda. Za velikih valova i kiše voda nije otjecala u more pa se skupljala upravo na zapadnom parteru šireći neugodan miris. Kad su radnici napravili betonski provizorij utvrdili su da je cijev pukla na više mjesta te da ju je nužno promijeniti. Zanimljivo je da će se promijeniti i svi startni blokovi koji su napuknuti i u vrlo lošem stanju.
Nažalost, južna strana bazena koja je u još lošijem stanju neće se uređivati ove godine. Parter površine 170 m2, pati od istih problema iako je za vrijeme posljednje rekonstrukcije obnovljen parapet kako bi se taj dio bolje zaštitio od juga. Grad Zadar je naručio i istraživanje 10-metarske skakaonice. Prema preporukama, istraživanje bi trebao izvršiti Građevinski fakultet u Zagrebu. Stručnjaci ovog fakulteta trebali bi ispitati stanje betona i čelične armature posebno iznad, a posebno ispod morske površine. Predviđa se da će ispitivanja početi u kasnu jesen ove godine, no i ovaj pothvat ovisi o financijskim mogućnostima Grada Zadra. Očekuje se da bi cijena zahvata mogla iznositi i više od 100.000 kn. No, tek nakon ispitivanja stanja, mogao bi se složiti zahtjev prema nadležnom ministarstvu za zaštitu skakaonice kao sportske, a ne građevinske memorije grada. Naime, to je jedina preostala 10-metarska sportska skakaonica na svijetu s koje se skače u more. U međuvremenu, skakaonica je postala i velika turistička atrakcija koja privlači turiste na ovo kultno zadarsko okupljalište.


 


Sol pojela i kanadere i rampu Veslačkog kluba




Kakav je utjecaj Jadranskog mora na bazen Kolovare, napose njegovu skakaonicu, mogle bi oslikati i neke činejnice. Primjerice, za zaštitu protupožarnih zrakoplova Canadair, kanadski proizvođač je morao izmisliti posebno antikorozivno sredstvo jer je Jadransko more daleko većeg saliniteta od svih mora koje oplakuju Kanadu. Zbog tog snažnog utjecaja, uskoro će u obnovu morati rampa Veslačkog kluba Jadran u Jazinama.