GRADSKA KNJIŽNICA »Lavirint duše« crnogorskog likovnog umjetnika u Benkovcu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Izložba slika Mirka Dragovića iz Podgorice
Analiza izloženih umjetnina afirmiranog likovnog umjetnika Mirka Dragovića upućuje na naglašeno pulsiranje osnovnih likovnih elemenata u ritmiziranoj sinergiji crta krivulja i naglašenih tonalnih vrijednosti kontrasta boja. Tako nastali apstraktni svjetovi u svojim gestualnim tragovima, pršte muzikalnošću životne energije, rekao je prof. Boris Žuža, likovni umjetnik
Mile MARIĆ/Branko ANTUNOVIĆ
Zajednička fotografija za uspomenu u Gradskoj knjižnici

U Gradskoj knjižnici Benkovac postavljena je izložba slika »Lavirint duše«, autora Mirka Dragovića iz Podgorice u Crnoj Gori. Izložbu je otvorenom svečano proglasila Marina Varivoda, profesorica likovne umjetnosti u Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac.
- Nakon više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, Mirkove slike su u svibnju mjesecu ove godine, gostovale u galeriji »Vinko Draganja« Dominikanski samostan u Splitu, a do kraja tjedna krase i galeriju Gradske knjižnice Benkovac, koja je cjelodnevno otvorena za razgledanje Mirkovih umjetničkih slika, kazao je Branko Antunović, umjetnički fotograf i pjesnik.
Mirko Dragović rođen je 1980. godine u Priboju u Crnoj Gori. Srednju likovnu školu Petar Lubarda na Cetinju završio je 1999. Na akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju diplomirao je 2004., smjer slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića. Iste godine postao je član ULU C.G.-a. Član je i ULKU- a Vlaho Bukovac - Split, kao i Zajednice Hrvata i prijatelja Crne Gore u Podgorici. Mirko Dragović živi u Podgorici, radi preko deset godina kao likovni pedagog u Resursnom centru 1. Jun.

Rad s osobama s poteškoćama u razvoju

- U matičnoj ustanovi i nevladinom sektoru kao profesor - mentor s djecom i osobama s teškoćama u razvoju napravio je preko 25 likovnih izložbi u Crnoj Gori, istaknuo je Antunović.
Nakon iskazanih riječi dobrodošlice akademskom slikaru Mirku Dragoviću i ostalim nazočnima, Mile Marić, ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac, prepustio je riječ profesoru i likovnom umjetniku Borisu Žuži, koji je napisao osvrt na »Lavirint duše«.
- Analiza izloženih umjetnina afirmiranog likovnog umjetnika Mirka Dragovića upućuje na naglašeno pulsiranje osnovnih likovnih elemenata u ritmiziranoj sinergiji crta krivulja i naglašenih tonalnih vrijednosti kontrasta boja. Tako nastali apstraktni svjetovi u svojim gestualnim tragovima, pršte muzikalnošću životne energije, kaže Žuža, profesor i likovni umjetnik.
Osobitim vlastitim odabirom, autor poseban značaj pridaje skali žutih obojenosti »Životno Sunčanje« simbolike, koja ostvaruje svojevrsnu simbiozu s gamama plavih tonalnih vrijednosti.
- Dominantnost žute stvara ugođajnost, koja prožima ostale boje, a što ostvaruje predznak naglašenog kolorizma u kontrastnim izmjenama toplo- hladnih polja, naglasio je Žuža.

Nebo i sunce

Napuštanjem predmetnog svijeta obličja, umjetnik istražuje i ostvaruje vlastiti likovni rukopis. Sve se ogleda u dinamici kretanja, putanjama imaginarnih krivulja.
- Vrijedno je istaknuti da izložena likovna djela eminiraju zvučnost, svojstvenu nekim imaginarnim muzikalnim minijaturama, koje su na tragu lirsko - organičke apstrakcije, poručio je prof. Boris Žuža
Žuža je sa svojim pedagoškim nastupom vrlo lijepo u raspravi o izloženim radovima uveo i nazočne gimnazijalce iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac, koji su u Gradsku knjižnicu došli u pratnji prof. Marine Varidoda, te su svojim sudjelovanjem stvorili ozračje posebnog umjetničkog događanja.
Kroz spontani razgovor i sam umjetnik Mirko Dragović je pojasnio osnovnu bit svog likovnog stvaranja, naglasivši kako je to sve skupa u Božjim rukama.
- Prepustim se tom trenutku kad stvaram, ima tu i sjećanja i novih želja, istaknuo je Dragović
Ovom lijepom ozračju doprinijeli su i Mile Marić s pjesmom »Suze« i Branko Antunović s pjesmom »Svitanje«. Antunović je pročitao i stih »Nebo i sunce« svoje petogodišnje unučice Petre Antunović iz Zagreba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno