Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HT PREMIJER LIGA Obrana od »pick&rolla« mora bolje funkcionirati

09.10.2019. 08:23
HT PREMIJER LIGA Obrana od »pick&rolla« mora bolje funkcionirati


Zadar je slavio glatko protiv Škrljeva kod kuće. Zadar nije imao većih šansi na gostovanju kod Budućnosti. I prvi i drugi dvoboj završili su očekivano, iako realno košarkaši Ante Nazora nisu baš »morali« tako lako prodati kožu u nastavku dvoboja protiv Budućnosti u prvom kolu ABA lige. No, isto tako realno Budućnost je svakako kvalitetniji sastav od Zadra, igrao je kod kuće i taj poraz je nešto što se može »pisati« pod očekivan. No, treća utakmica u sezoni, a druga u HT Premijer ligi je napokon dvoboj koji nešto ozbiljno može pokazati. A to je dvoboj u Zagrebu kod Cibone. Iako, možda ne spada u najvažnije partije koje će zadarski košarkaši odigrati, svakako se radi o najvećem hrvatskom derbiju i u o dvoboju gdje će se sastati dvije uvjerljivo najbolje hrvatske momčadi (kada Cedevite više nema, to možemo reći) i dva uvjerljivo najveća kandidata za titulu.
– Cibona je uvijek neugodan protivnik – očekivano je rekao bivši igrač Cibone Ivan Siriščević, jedan od onih koji je imao čast igrati uz Darija Šarića i Jerela Blassingamea i osvojiti ABA ligu usred Beograda. Sada je Siriščević igrač Zadra, a Cibona, naravno nije ni sjena te momčadi, iako su »vukovi« skupili solidan roster i ovaj puta.


Roster
– Dobra je to momčad. Okupili su dobar roster i imaju visoke ciljeve. Cijela HT Premijer liga bi mogla biti zanimljiva. Dosta momčadi se pojačalo, igra se trokružno tako da će biti i dosta zanimljivih dvoboja.
Kao i Zadar, tako su i Zagrepčani u HT Premijer ligu krenuli pobjedom protiv Vrijednosnica Osijek, doduše znatno težom nego Zadar protiv Škrljeva, da bi nakon toga na svom terenu izgubili također od Crnogoraca, ali Mornara. Kao i Zadar, tako i igrači Cibone žele slaviti u ovom dvoboju i dignuti atmosferu u momčadi na viši nivo. Kao i Zadar i Cibona je puna igrača sa svih strana, od Amerikanaca Shanea Gibsona i Malcolma Jaleela Rhetta (više je protiv Mornara pokazao play Gibson) do poznatih Rebeca, Dundovića, Rozića, Bilinovca, Ljubičića te Marka Ramljaka kojeg u Zadru se itekako dobro poznaje. Tu je i opasni s četvorke Zadranin Ivan Novačića, a dosta minuta dobiva i najveći hrvatski talent Roko Prkačin. Sasvim solidna momčad, ali niti blizu momčad za velike stvari. Zadar u ovom trenutku ipak izgleda kud i kamo ozbiljniji.


Unaprijediti igru
– Želimo biti bolji i unaprijediti našu igru što više. Kada to ostvarimo sigurno ćemo krenuti i pobjeđivati. Sigurno da se nadam pobjedi i u ovoj utakmici – dodao je Siriščević.
A za to ostvariti sigurno će se morati odigrati mnogo bolje, pogotovo u obrani, gdje Zadrani i dalje nisu niti blizu stanja kojeg priželjkuje trener Ante Nazor. Prije svega vrlo lođe se brani »pick&roll«, osnovna napadačka akcija u košarci. Zadar ima dobre vanjske igrača u defanzivi i na nogama solidne centre. Ali komunikacije još nema i vrlo lako se dolazi do otvorenih šuteva ili zicera, strana pomoći loše funkcionira, James Farr i dalje nije u formi i teško prati to svojim nogama, a Budućnost ima kvalitetu da to kažnjava.
– U prvom poluvremenu smo imali šansu, ali nismo niti tada bili ozbiljni u obrani. Kako je Budućnost napadački ušla bolje u treću četvrtinu, a mi obrambeno to nismo popratili, ostali smo bez šanse – rekao je Nazor.