Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

IAKO GA ČEKA SUĐENJE Smijenjenom direktoru Infra-grada, Mati Karamarku, isplatili otpremninu!

09.10.2019. 08:33
IAKO GA ČEKA SUĐENJE Smijenjenom direktoru Infra-grada, Mati Karamarku, isplatili otpremninu!


Radnici obrovačkog komunalnog poduzeća Infra-grad kontaktirali su nas ogorčeni najnovijom odlukom uprave kojom se bivšem direktoru Mati Karamarku isplaćuje otpremnina. Naime, riječ je, kako kaže predsjednik Štrajkaškog odbora Mario Vrkić, o »čovjeku koji je smijenjen i nad kojim je podignta pravaomoćna optužnica«:
– Bivši direktor ima pravo na otpremninu u brutto iznosu od 20.000 kuna i nama radnicima to toliko ne smeta jer je tako dogovoreno menadžerskim ugovorom. Ali, nam smeta što mu je na prijedlog nove direktorice izglasano dodatnih 8.000 kuna zbog odlaska u mirovinu iako na to nema pravo. Istekao je zakonski rok podnošenja zahtjeva za isplatu otpremnine, a oni su mu je svejedno dali. Na sjednici sam glasovao protiv te odluke jer je protiv Karamarka podnijeta optužnica za zlouporabu položaja i ovlasti i gospodarskog kriminala u ovoj istoj tvrtki koja mu isplaćuje otpremninu. To je sramota, pogotovo što je direktorica Ingrid Prelas predložila da mu se isplati dodatnih 8.000 kuna, što su oni, naravno, na kraju izglasali. Mi radnici sada se pitamo kako mogu nagraditi nekeoga tko je pod optužnicom za gospodarski kriminal i tko je sve ovo napravio firmi da su ga na kraju morali smijeniti? Znamo da je to stav Gradske uprave i da je direktorica samo izvršavala naredbu gradonačelnika, ali je ipak sve ovo skupa žalosno jer pogledajte kakve su naše plaće i kako postupaju s nama – kaže Vrkić.


Optužnica Županijskog državnog odvjetništva
Naime, radnici su nam još početkom kolovoza dostavili dokumentaciju iz koje se vidi da je protiv tadašnjeg didrektora Mate karamarka Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu. Dostavili su nam i obavijest prvog čovjeka Županijskog državnog odvjetnika, Gorana Troskota, iz koje se jasno vidi da je Policijska uprava zadarska ŽDO-u »protiv dvije osobe podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju«, kako se navodi u obavijesti.
No, predočili su nam i obavijest zamjenice općinskog državnog odvjetnika, Branke Rukavine, još iz svibnja 2018. godine u kojoj stoji: »U vezi vaše kaznene prijave od 31. ožujka 2014. s dopunama, izvješćujemo vas da smo pred Općinskim sudom u Zadru podigli optužnicu protiv okr. Mate Karamarka zbog produljenog kaznenog djela protiv gospodarstva – utaja poreza ili carine, opisano i kažnjivo po čl. 256. st. 1. KZ-a, navodi Rukavina.
Karamarko je tako u kolovozu smijenjen i upravo je stoga radnicima čudno da mu je isplaćena otpremnina. Radi što objektivnijeg izvješćivanja javnosti, stoga smo komentar zatražili od nove direktorice Infra-grada, Ingrid Prelas. Nakon telefonskog razgovra, ona je pak inzistirala na pismenoj izjavi u kojoj pak navodi:


Tražili povećanje plaća
– Postupak koji se vodi pred Općinskim sudom u Zadru, a radi se o »jednodnevnom štrajku« 20. 5. 2019 je na drugostupanjskom sudu. Štrajk koji je trajao od 24. 6. 2019. do 2. 7. 2019. Sud je pravomoćno proglasio protuzakonitim.
U kolektivnom pregovaranju, koje je vodio bivši direktor Mate Karamarko, dogovoreno je da se osnovna netto plaća pomoćnog radnika s dotadašnjih 3.388,00 kn poveća na 3.928,29 kuna (+ dodatak od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža), a osnovna neto plaća vozača je povećana na 4.517,00 (+ dodatak od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža). Isto tako je dogovorena isplata regresa za godišnji odmor i božićnice u iznosu od 1.250,00 kn, isplata dara za djecu u iznosu od 600,00 kn, te otpremnina – navodi Prelas, osvrćuči se i na Pravilnik o organizaciji rada:




Savjetovanje nije obavljeno
– U postupku donošenja Izmjena i dopuna Pravilnika o organizaciji rada poslodavca nacrt Izmjena i dopuna Pravilnika dostavljen je između ostalih i sindikalnom povjereniku radi savjetovanja o predloženim izmjenama. Kako sindikalni povjerenik Marko Klanac nije preuzeo preporučenu pošiljku sa Izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji rada poslodavca, iako je o tome bio obaviješten, smatra se da savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom nije obavljeno te je navedeni o istom obavijestio Inspekciju rada. Inspekcija rada je po obavljenom inspekcijskom nadzoru donijela Rješenje kojim je utvrdila da postupak nije proveden po proceduri (nije preuzeta pošta sa »pravilnikom o povećanju plaća«), na koje je uložena žalba te je postupak proslijeđen nadležnom tijelu na daljnje odlučivanje. Dakle, žalbu protiv pravilnika kojima je radnicima povećana plaća podnio je sindikalni povjerenik i on treba objasniti radnicima zašto neće dobiti veće – pojašanjava nova direktorica.
Otpremninu bivšem direktoru pak obrazlaže sljedećim riječima:
– Odlukom Nadzornog odbora i Skupštine o isplati odštete i otpremnine, dana je suglasnost da se bivšem direktoru Mati Karamarku isplati 20.000,00 kn bruto, temeljem Ugovora sklopljenog 13. 2.2018. (članak 11. st. 4 Ugovora), te otpremnina zbog odlaska u mirovinu u iznosu od 8.000,00 kn (čl. 27. pravilnika o plaćama i drugim primanjima radnika od 31.1.2007. godine) – poručuje na kraju Prelas.