Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

JAVNO I PRIVATNO U zadarskoj bolnici planiraju zaposliti još liječnika

09.10.2019. 13:58
JAVNO I PRIVATNO U zadarskoj bolnici planiraju zaposliti još liječnika


Zadarski list ovih je dana dobio informaciju kako je na Odjelu oftalmologije teško obaviti pregled vidnog polja. S druge strane, ukoliko se ode u neku od privatnih oftalmoloških klinika, tamo je pregled moguć. Također, u zadnje vrijeme nam se požalilo nekoliko roditelja kako moraju jako dugo čekati na određene specijalističke pretrage pa se tako, primjerice, na pregled kod neuropedijatra čeka oko osam do deset mjeseci, a slično je i za ultrazvuk srca.


Plaćati dopunsko i plaćati privatno
– U siječnju sam htjela upisati dijete kod neuropedijatra, ali su mi rekli da na pregled može doći tek u listopadu. Dakle, čeka se devet mjeseci. Potom sam htjela privatno, ali tada to nije bilo moguće već su me uputili u kninsku bolnicu. Tamo smo u roku od mjesec dana došli na pregled, obavili i pregled i EEG te razgovor s liječnikom, sve u sat vremena. Ne znam zašto su tako velike gužve u zadarskoj bolnici i zašto se toliko dugo čeka. Na kraju si prisiljen, pored izdvajanja za zdravstveno, opet ići privatno i još dodatno platiti, ispričala nam je jedna majka koja je htjela ostati anonimna.
​Provjerili smo u OB Zadar u čemu je problem, odnosno rade li pretrage vidnog polja, te zašto su tako duge liste čekanja, pogotovo kad se tiče najmlađih pacijenata.
– Na Odjelu za oftalmologiju i optometriju moguće je obaviti pregled vidnog polja. Međutim, trenutno se zbog kadrovskih razloga pretraga obavlja u smanjenom opsegu, pojasnili su iz OB Zadar.


Ustanova regionalnog značaja
Na pitanja vezana uz pretrage kao što su UZV srca, pregled kod liječnika neuropedijatra, liječnika specijalista pedijatrijske kardiologije ukazuju kako Opća bolnica Zadar kao i druge zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj, raspolaže s određenim brojem zdravstvenih djelatnika kao i medicinsko-tehničkom opremom.
– U okviru navedenog, svakodnevno pružamo zdravstvenu uslugu bolesnicima na razini ustanove regionalnog značaja kojoj gravitiraju ne samo stanovnici naše županije, već i okolnih županija pa i susjednih zemalja. U želji da ostvarimo viziju razvoja Opće bolnice Zadar kao i strateške ciljeve (koji uključuju poboljšanu dostupnost zdravstvene zaštite, unaprjeđen sustav praćenja i poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite te osiguranu održivost pružanja iste), ustanova u okviru svog redovnog poslovanja planira zapošljavanje potrebnog dijela zdravstvenih djelatnika, među ostalim i liječničkog kadra određene specijalnosti. Smatramo da će se zapošljavanjem liječnika specijalizanata u okviru specijalizacija koje su dio Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje 2020-2024. te uzimajući u obzir potrebe bolesnika za pojedinim zdravstvenim uslugama, pružanje istih omogućiti u što bržem roku, odgovorili su iz bolnice.




Najvažnija karika
Dodali su kako je isto tako za upražnjena radna mjesta omogućeno zapošljavanje (prema važećim pozitivno pravnim propisima i uputama Ministarstva zdravstva) liječnika u punom radnom vremenu, ali i do polovice punog radnog vremena.
– Ustanova nadalje, prateći potrebe odjela za srednjim i višim stručnim kadrom, što uključuje zamjene za bolovanja, odlaske zdravstvenih djelatnika u starosnu mirovinu, ali i raskide radnog odnosa raspisuje natječaje kako bi se premostio nedostatak osoblja. Osim zapošljavanjem zdravstvenih djelatnika, koji su najvažnija karika u pružanju zdravstvenih usluga, ustanova osigurava nabavku medicinsko-tehničke opreme, te time povećava kvalitetu svojih usluga, pojasnili su iz OB Zadar.
​Na pitanje kako je moguće da isti liječnici obavljaju preglede u bolnici te potom rade i u privatnoj praksi odgovorili su kako nisu u mogućnosti komentirati.
– Opća bolnica Zadar obvezna je pridržavati se zakonskih i podzakonskih propisa, te slijedom navedenog postupa prema podnesenim zahtjevima liječnika, odgovorili su iz OB Zadar.