Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

KRŠENJE PRAVA I SLOBODA ŽENA PROMOCIJOM KNJIGE STARE 22 GODINE Sveučilište u Zadru, kao javno i sekularno učilište zakonski je odgovorno za diskriminaciju žena u svojim prostorijama

09.10.2019. 13:08
KRŠENJE PRAVA I SLOBODA ŽENA PROMOCIJOM KNJIGE STARE 22 GODINE  Sveučilište u Zadru, kao javno i sekularno učilište zakonski je odgovorno za diskriminaciju žena u svojim prostorijama


Najava održavanja promocije knjige "Pobačaj – drama savjesti" Tončija Matulića na zadarskom Sveučilištu u srijedu, 9. listopada, izazvala je reakciju i negodovanje jednog dijela Zadranki. Što o tome misle javnim priopćenjem iznijele su članice Foruma žena SDP-a Zadar pod naslovom "Muka po Sveučilištu", ali i aktivistkinje koje su ipak odlučile ostati anonimne. One su nezadovoljstvo iskazale u noći s utorka na srijedu grafitima i plakatima na nekoliko gradskih lokacija, a što poruke koje su u vidu grafita i plakata ostavile na nekoliko gradskih lokacija znače, pojasnile su dopisom upućenim s e-mail adrese "[email protected]".
Navele su kako je promocija navedene knjige dio kampanje za zabranu pobačaja te poručile "Nećemo natrag" uz simbol vješalice koji predstavlja ilegalne i nesigurne pobačaje, podsjećajući da su oni ne tako davno bili ženska svakodnevica. Također, poručile su i "Za sekularno sveučilište" napominjući kako je to njihovo direktno referiranje na održavanje promocije i na način na koji Crkva i njoj bliske grupacije koriste svoju moć da bi nametnule dogme vezane uz pristup sigurnom i legalnom pobačaju kroz obrazovni sustav.


Aktivistice navode niz razloga
– Nećemo natrag, nećemo dopustiti oduzimanje izborenih prava!, poručile aktivistice koje su taksativno u 18 točaka iznijele svoje mišljenje "Zašto je predstavljanje knjige "Pobačaj – drama savjesti" na Sveučilištu u Zadru problem. Prvo što su istaknule je da je Republika Hrvatska po Ustavu demokratska i sekularna država, a drugo da je osim Ustavom pravno obavezna od 1992. godine osiguravati ravnopravnost žena potpisivanjem konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena podsjećajući i da su prvi vatikanski ugovori potpisani 1996. godine. Pod brojem tri navele su kako je zalaganje za ograničavanje slobode žena u odlučivanju o broju djece diskriminacija žena, kršenje konvencije i Ustava RH.
Nadalje su navele kako je Ministarstvo obrazovanja kao državna institucija zakonski obavezna ukloniti oblike diskriminacije žena u obrazovnom sustavu, da je Sveučilište u Zadru kao javno i sekularno učilište zakonski odgovorno za diskriminaciju žena u svojim prostorijama te da zakonski odgovara Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao i RH, a ne Zadarskoj nadbiskupiji.
– Rektorica, a ne zadarski nadbiskup zakonski upravlja Sveučilištem u Zadru. Teološko-katehetski odjel kao dio Sveučilišta mora poštovati prava žena propisana zakonom. Članovi/ice Sveučilišta u Zadru kao znanstvenici i humanisti moraju odgovorno pristupati izrečenom i napisanom te poštivati ljudska prava. Granice slobode govora su granice prava i sloboda drugih ljudi. Knjiga "Pobačaj – drama savjesti" promovira kršenje prava i sloboda žena. Teološko-katehetski odjel organiziranjem predstavljanja knjige "Pobačaj – drama savjesti" promovira kršenje prava i sloboda žena. Zadarska nadbiskupija ima monopol nad Teološko-katehetskim odjelom Sveučilišta u Zadru. Teologija nije samo nauk crkve nego akademska znanost i zato otvorena za kritiku i pluralnost mišljenja. Crkva ušutkava teologe i teologinje koji ne zagovaraju zabranu pobačaja, monopolizira teologiju kao akademsku disciplinu, kroz svoje političko djelovanje na kršenju prava i sloboda žena djeluje protuustavno te krši konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, stoji u dopisu aktivistkinja koje žele ostati anonimne.


Podrška Foruma žene SDP-a aktivisticama
– Forum žena SDP Zadar pridružuje se zahtjevu građana i građanki, članova i članica zadarske sveučilišne zajednice te Platforme za reproduktivna prava za otkazivanje predstavljanja knjige katoličkog teologa na Sveučilištu. Knjiga koja je objavljena prije 22 godine i tada je prošla gotovo neopaženo, a danas se predstavlja u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Teološko-katehetskog odjela i Zadarske nadbiskupije.
Predstavljanje ovakve knjige dio je smišljene i opasne kampanje udruženih klerikalnih i ultrakonzervativnih grupacija koje agresivno zagovaraju ukidanje prava žena na slobodu izbora i odlučivanja, negirajući civilizacijske dosege u području ljudskih prava, kazala je Danijela Vukoša, gradska vijećnica SDP-a koja, poznata po zalaganju za ljudska prava, ravnopravnost spolova, pravičnost i njegovanje civiliziranih i demokratskih načela s govornice Gradskog vijeća.
Dodala je kako su događaji poput najavljene prezentacije knjige dobro poznati kroz povijest te da se zna kamo je to odvelo tisuće žena, a u ime Foruma žena SDP-a uputila je i pitanje ako je ovakvom događanju mjesto u akademskoj zajednici možemo li uskoro očekivati predavanje o Zemlji kao ravnoj ploči na Odjelu za geografiju te hoće li neko buduće predstavljanje knjige ići u smjeru promoviranja zabrane studiranja i rada žena na Sveučilištu?




Rektoricu oslovili u muškom rodu
– Ili je sve ovo samo pluralizam mišljenja kako kaže rektor Vican, upitala je Vukoša pojašnjavajući kako nije riječ o pogrešci kada rektoricu oslovljava u muškom rodu zbog toga što ljudi poput autora knjige, a kojih je, kaže, jako puno, unutar svoje agende ne bi nikada ženu izabrali na tako visoku funkciju. Na kraju, Forum žena SDP-a Zadar uputio je poziv "rektoru Vican" da u radu Sveučilišta poštuje Ustav RH i otkaže gostoprimstvo osobi koja javno diskriminira žene pozivajući se na Kanonsko pravo.
Tijekom dana nismo uspjeli stupiti u kontakt s rektoricom Dijanom Vican kako bi čuli njezino mišljenje o najnovijim reakcijama zbog predstavljanja ove knjige u prostoru Sveučilišta Zadar, no nekoliko dana ranije, kada je na Sveučilište stigao dopis slična sadržaja iz njezina ureda odgovoreno je kako je autor knjige, dr.sc. Tonči Matulić redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu te da se radi o javnom predstavljanju na koje može doći tko god zaželi i u akademskom duhu nakon predstavljača iznijeti svoje stavove koji se ne podudaraju s autorovim stavovima i/ili stavovima predstavljača. Također, istaknula je i kako je jedna od društveno odgovornih uloga svakog sveučilišta i da bez tabua o različitim društvenim temama bude platforma za raspravu, uvažavajući pri tome standarde akademskog pluralizma mišljenja i čestitosti. Rektorica je tada već poručila kako neće zaustaviti najavljeno predstavljanje knjige pozivajući se na činjenicu da se unaprijed i po samom naslovu ne može donositi prosudba, a tako ni osuda u smislu da bi predstavljanje ove knjige kršilo akte Sveučilišta u Zadru.