Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ODLUKA PALA Sutra započinje štrajk u svim zadarskim osnovnim i srednjim školama

09.10.2019. 13:17
ODLUKA PALA  Sutra započinje štrajk u svim zadarskim osnovnim i srednjim školama


I zadarski učitelji i nastavnici sutra, 10. listopada, započinju sa štrajkom, potvrdio nam je Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i profesor u zadarskoj Pomorskoj školi.
– U osam sati imamo skup zaposlenih na kojem će se ljudi izjasniti, a onda ovisno o tome, ukoliko netko odluči raditi, ravnatelj škole će dalje organizirati nastavu. Naši zahtjevi bili su jasni, ali Vlada nije pokazala spremnost da ih prihvati u cijelosti. Tražili smo povećanje plaća za 6,11 posto, odnosno u visini razlike koeficijenta pripravničke plaće u osnovnim i srednjim školama u odnosu na visoka učilišta. To povećanje tražili smo za sve zaposlenike, uključujući i tehničko osoblje. Budući da sindikati imaju odluku svojih tijela pokrećemo štrajk, pojasnio je Bilan dodajući kako se radi o na neki način posebnom štrajku jer će prvi dan, 10. listopada, sudjelovati svi, dok će se potom, idućih dana on provoditi cirkularno po raznim županijama diljem zemlje, a ideja je da se postigne kontinuitet trajanja štrajka. Napomenuo je i kako će u školama biti osigurana briga o učenicima za vrijeme štrajka.
– Najpotplaćeniji smo od svih zaposlenika u javnim službama usprkos činjenici da imamo oko 70 posto visokoobrazovanih kadrova, kazao je Bilan i pojasnio kako se štrajk ipak ne može provoditi u svim ustanovama jer, primjerice, u đačkim domovima je potrebno učenicima isporučiti hranu, grijanje i slično. Bilan se nada da će štrajk na koncu polučiti uspjeh.