»TIHI UBOJICA« Od dijabetesa tipa 1 obolijeva sve više djece!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Udruga Cukrići upozorava na kobne posljedice šećerne bolesti
Još uvijek smo, nažalost, suočeni s brojnim predrasudama i nerazumijevanjem od strane ne samo pojedinaca već i institucija, što treba promijeniti jer dijabetes je podmukla bolest koja može imati katastrofalne posljedice, što se, nažalost, nedavno potvrdilo i u slučajevima smrti dviju mladih osoba, naglašava Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići
Jedna od brojnih akcija Cukrića

Dvije nedavne smrti mladih osoba oboljelih od dijabetesa još jednom su posvjedočile s kakvim rizikom žive osobe sa šećernom bolešću. Na kobne posljedice dijabetesa posebno upozoravaju u zadarskoj Udruzi Cukrići koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje s prostora Zadarske županije.
- Nedavno su u Dubrovniku i Šibeniku preminule dvije mlade osobe izravno od dijabetesa, kod kojih je smrt nastupila uslijed hipoglikemije odnosno niskog šećera u krvi, kaže Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići, te ističe kako mnogi građani još uvijek nisu svjesni koliko je teška ova bolest koju se naziva i »tihi ubojica« zbog simptoma koji nisu odmah prepoznati i koji variraju u trajanju i intenzitetu.

Besplatne preventivne akcije

Upravo zbog potrebe što ranijeg dijagnosticiranja dijabetesa Udruga Cukrići već niz godina organizira besplatne preventivne akcije mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka što je često prilika za rano prepoznavanje bolesti.
Posljednja ovakva akcija održana je nedavno ispred Trgovačkog centra gdje su svi zainteresirani građani mogli izmjeriti razinu šećere i krvnog tlaka. Ova akcija samo je jedna u nizu sličnih kojima ova aktivna udruga želi informirati i senzibilizirati javnost o šećernoj bolesti, kao i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju osobe oboljele od dijabetesa.
- Mjerenje šećera i tlaka zainteresiranim građanima provedeno je u pokretnoj ambulanti Wellion Mobile austrijska tvrtka MED TRUST d.o.o., koja se dugi niz godina bavi inovacijama na području dijabetesa. I ove je godine bilo dosta građana koji su se odazvali akciji i koji su ujedno mogli doznati više o dijabetesu, načinu liječenja i kontroli bolesti koja je nužna kako bi se spriječile komplikacije, ističe dalje predsjednica Cukrića. Tijekom akcije u Zadru, doznajemo dalje, potrebitima su podijeljena 32 glukometra, a testiranju se odazvalo 150 osoba. Kod njih 38 ustanovljena je povišena razina glukoze u krvi.
Inače, ova udruga osim međusobne pomoći i podrške svojim članovima, kroz različite aktivnosti poput edukativnih radionica, te javnozdravstvenih akcija nastojati podići svijest šire javnosti o šećernoj bolesti, osobito dijabetesu tipa 1 od kojega obolijeva sve više djece.
- Još uvijek smo, nažalost, suočeni s brojnim predrasudama i nerazumijevanjem od strane ne samo pojedinaca već i institucija, što treba promijeniti jer dijabetes je podmukla bolest koja može imati katastrofalne posljedice, što se, nažalost, nedavno potvrdilo i u slučajevima smrti dviju mladih osoba, naglašava Doris Bailo.

Edukacije u vrtićima i školama

- U našoj Udruzi, ističe dalje, prosječno svakih par mjeseci (statistički podaci, naime, još uvijek nisu dostupni za ovu godinu) imamo jedno novootkriveno dijete s dijabetesom.
Trudimo se, koliko god je to u našim mogućnostima, pripomoći tim novim članovima kojima je dijagnosticiran dijabetes, savjetima, razumijevanjem, ali i svekolikom podrškom. Iako se život oboljelog djeteta, kao i njegovih roditelja mijenja - jer su roditelji suočeni s time da moraju odgajati dijete da živi uvjetovano zdrav život i da se pridržava određene terapije, prehrane i nezaobilazne tjelesne aktivnosti, ali isto tako i da ga dijabetes neće i ne smije klasificirati kao »manje vrijednog člana« društva ili pak da svoje stanje mora skrivati zbog tuđeg nerazumijevanja i needuciranosti, kaže Doris Bailo i dodaje da su upravo roditelji djece oboljele od dijabetesa ti koji će pokušati promijeniti razmišljanje osobama koje imaju predrasude spram dijabetesa, ali ujedno i učiti svoju djecu da svoje stanje ne smiju »iskorištavati«, te ih motivirati da pokažu svoje mogućnosti kad god su u prilici. Udruga Cukrići, doznajemo još, uz pomoć dr. Nevena Milića svake godine provodi edukacije o ovoj bolesti po dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, s namjerom da se takve edukacije omoguće i ostalim građanima.
- Do sada smo imali jako puno takvih edukacija u gradu Zadru, ali isto tako smo bili prisutni i u Pagu i Benkovcu, a ove godine namjeravamo održati edukaciju i u Osnovnoj školi Valentin Klarin Preko. Ponosni smo što je upravo naša članica Ariana Zdrilić, kooptirana za članicu Izvršnog odbora za dalmatinsku regiju u Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga. Iako za dijabetes tipa 1 još uvijek nema lijeka, situacija se uvelike, posebice zadnjih pet godina, mijenja ii danas imamo mnogo bolja pomagala za što bolju samokontrolu osoba s dijabetesom i mnogo bolju terapiju za kontroliranje glukoze u krvi, kaže još Doris Bailo i zaključuje da se ne smije dozvoliti dijabetesu da »nam zatvori vidike i da se ispriječi u željama naše djece jer je njihovo zdravlje, njihova sreća i zadovoljstvo naše najveće bogatstvo i trudimo se da nikad ne osiromašimo po tom pitanju«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)