Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Umjesto automobilom – vožnja barkom

09.10.2019. 08:20
Umjesto automobilom – vožnja barkom


Moram priznati da smo zadovoljni proteklom sezonom, iako je u srpnju bilo malo manje turista, nego u kolovozu, koji je izvukao sezonu. Imamo mnogo posla jer prevozimo i naše ljude, ali i turiste. Velik broj turista svakodnevno dolazi i napravi đir preko mora. Neki se provozaju tamo-amo, a drugi nastave pješice. Velik dio turista je oduševljen jer im je zanimljiva ova kratka, ali spora vožnja, dok ima i onih koji se boje, rekao nam je jučer Šime Gregov, jedan od zadarskih barkajola, čuvara drevne zadarske tradicije.
Dodao je kako se sa zatvaranjem Muraja nije povećao posao, odnosno još uvijek nije primijetio da se veći broj Zadrana odlučio odlaziti na posao u grad pješice ili barkom, umjesto autom, kako bi izbjegli gužu i manjak parkirališnih mjesta.
Ovaj jedinstven prijevoz s jedne obale na drugu ipak svakodnevno koristi i velik broj Zadrana koji na taj način skraćuju put oko Jazina.
Barkajoli još od 14. stoljeća spajaju dvije obale gradske luke u njenom najužem dijelu – od Đige, odnosno lukobrana do Puluotoka. Udaljenost je ovo od tek 71 metra, a vožnja traje jedva dvije minute. Međutim i u tom kratkom vremenu putnici stignu osjetiti Dalmaciju – ljuljanje broda, miris i zvukove mora te pogled na luku, ali i na otvoreni kanal. Zahvaljujući upornom i nerijetko mukotrpnom radu barkajoli su postali prepoznati u svijetu te su svojevrsni simbol Zadra te turistička atrakcija.
– Često se vozim barkom jer mi skrati put za 15-ak minuta, a praktično je jer živim na Brodarici te mi je puno brže doći do grada ovako, nego da idem uokolo preko mosta, rekao nam je Marko kojeg smo »ulovili« dok se iz grada vraćao doma.
Slično je rekla i jedna gospođa koja je jutro provela u gradu te joj je vožnja barkom skratila povratak kući.
– Ovo je jedinstveno prijevozno sredstvo na Jadranu, te je s razlogom turistička atrakcija, ali i kulturno dobro. Ja se jako često vozim barkom i uvijek uživam, rekla nam je gospođa, koja je htjela ostati anonimna.
Barkajol Šime Gregov dodao je kako već sedam godina radi ovaj jedinstven posao te kao i drugi barkajoli, svakodnevno pomaže spojiti dvije gradske obale, bez obzira na godišnja doba