Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZA I PROTIV Ante Bekavac: “Odlučivanje o životu ne može biti prepušteno samovolji pojedinca ili marginalnih skupina!”

09.10.2019. 18:54
ZA I PROTIV Ante Bekavac: “Odlučivanje o životu ne može biti prepušteno samovolji pojedinca ili marginalnih skupina!”


Večeras je u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru promovirana knjiga profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tončija Matulića “Pobačaj – drama savjesti.” Iako je knjiga izdana još 1997., sinoć je prezentirano njeno drugo izdanje koje ukupno ima 296 stranica i osam poglavlja. Knjiga je još jedna varijacija na stav Katoličke Crkve o pobačaju koji kako se čulo, izaziva duhovnu, intelektualnu i moralnu podijeljenosti u društvu. Prema moralnom teologu Anti Bekavcu knjiga nema ideološke predznake, nego služi istini. No svako odvajanje morala od demokracije, istaknuo je Bekavac, odvajanje je i prava na život.
– Odlučivanje o životu ne može biti prepušteno samovolji pojedinca ili marginalnih skupina. Samo tad demokracija može služiti čovjeku. Znanost, ne može odrediti narav čovjeka, ali je jasno da je embrij biće i time ima neotuđivo pravo na život. Stoga liječnik pred sobom nema čovjeka samo u tjelesnom, nego i u duhovnom aspektu, rekao je između ostalog Ante Bekavac.
Bekavac se osvrnuo i na tzv. fake news, najvjerojatnije se osvrćući na činjenicu da je promocija knjige napisana prije toliko godina, zapravo još jedno širenje konzervativnog stava Crkve o pobačaju. Naglasio je kako je cilj osvijetliti istinu o položaju i dostojanstvu žene. Na djelu je po Bekavcu inženjering koji umanjuje značaj pobačaja. No Crkva polazi od Svetog Pisma gdje se jasno kaže kako je čovjek najdragocjenije biće te ga treba štititi od samog začeća.
Uz Bekavca govorio je i moralni teolog Damir Šehić i psihijatar Denis Sabljar. Sabljar je ustvrdio da je zahvaljujući promicanju ovakvog stava uvelike smanjen broj pobačaja. Nekad, rekao je riječki psihijatar, samo u Rijeci se obavljalo 30-tak pobačaja dnevno, a danas se on može izvršiti, zbog priziva savjesti liječnika, samo u nekoliko zdravstvenih ustanova.