Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar kao točka na Putu svile koji povezuje Aziju i Europu

09.10.2019. 18:18
Zadar kao točka na Putu svile koji povezuje Aziju i Europu


Muzej antičkog stakla u Zadru i Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, danas su u MAS-u potpisali Sporazum o međusobnoj suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa te službeno postali »Prijateljski muzeji«. Prema riječima ravnatelja MAS-a Ive Fadića, za očekivati je da će se sada potpisane strane založiti za promoviranje dugoročne i duboke suradnje, te da će se raditi na poboljšanju kulturne komunikacije i utjecaja oba muzeja.
Povodom Hrvatsko-kineske godine turizma 2019. posebno raduje što je Muzej antičkog stakla u Zadru izabran za domaćina izložbe » Putovanje porculana Putom svile«, koja će se otvoriti 11. listopada, istaknuo je Fadić te nadodao:
-Iznimna mi je čast kao ravnatelju ove ustanove, što je baš naš Muzej izbran za domaćina ovako značajne izložbe koja dolazi iz Jingdezhena, iz najpoznatejeg i najstarijeg Muzeja keramike i porculana u svijetu.
Na dan otvorenja izložbe, od prijepodnevnih sati organizirat će se niz sadržaja. U jutarnjim satima od 9 do 11 bit će projekcija filmova i ostalih video materijala o kineskoj kulturi, porculanu te samom Muzeju u Jingdezhenu uz druženje s kustosima Muzeja. Također je predviđeno predavanje na temu »Razvoj i povijest keramike u Jingdezhenu« o čemu će govoriti ravnatelj Muzeja Zhao Gang.
Kao finalni događaj, 11. listopada u 19 sati biti će otvorenje izložbe koju će otvoriti klapa »Munita«. Prema riječima ravnatelja Fadića, iako u praksi Muzej nije do sada pozivao klape, smatra da je ovo prilika da se gostima iz Kine predoči autentičnost našeg kraja, a to su zasigurno klape i klapsko pjevanje.
Ravnatelj Muzeja kineske keramike Zhao Gang, jučer se posebno osvrnuo na ljepotu Zadra, te je istaknuo zadovoljstvo zbog potpisanog Sporazuma o suradnji. U svom daljnjem izlaganju objasnio je ulogu izložbe kineskog porculana.
»Putovanje porculana Putom svile« predstavlja mikrokozmos keramičke kulture Jingdezhena koja je prozor za razumijevanje kineske kulture keramike i prilika za doživljaj kineske civilizacije, rekao je Gang te dodao kako se raduje jačanju kulturne suradnje između dviju zemalja.
Prema riječima ravnatelja Muzeja kineske keramike, za očekivati je da će ova izložba širiti duh Puta svile koji podrazumijeva mir i suradnju, otvorenost i toleranciju, uzajamno učenje i korist te obostrano zadovoljstvo.
Fadić je na kraju još jednom istaknuo značenje sudjelovana u ovakovom projektu.
Posebno raduje što je Zadar jedna točka na Putu svile koja povezuje Aziju i Europu, zaključio je Fadić.
Organizatori su pozvali građane da se odazovu otvorenju izložbe koja će se moći pogledati do 1. prosinca 2019. godine. (Nikolina MOJIĆ)