Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA Mršić: Uvijek imamo priliku, bez obzira tko je na drugoj strani

09.10.2020. 09:02


Nakon točno sedam mjeseci Višnjik će ponovno ugostiti ABA ligu. Posljednji put zbilo se to sad već davnog 8. ožujka kad je Zadar uspio pobjedom nad Koper Primorskom ostati u igri za očuvanje ostanka u ligi, a taj cilj su trebali potvrditi u posljednjem 22. kolu na gostovanju kod C. zvezde. Na kraju se ta utakmica nije odigrala, a gledajući iz današnje perspektive i bolje da nije jer bi to onda vjerojatno značilo da momčad s Višnjika ne bi ni bila više član regionalne elite. Pojavio se Covid-19 i zaustavio sva sportska natjecanja što je Zadranima pružilo novu priliku, ove sezone, da pokažu i dokažu kako neće biti tek momčad za napucavanje i da će njihovi navijači biti puno sretniji nego što su bili prethodnih sezona u kojima se na jedvite jade čupalo iz ralja ABA 2 lige.


Krvnici Unicaje
I ta prilika je konačno došla, a svoj ovosezonski regionalni debi momčad Veljka Mršića imat će večeras s početkom u 18 sati protiv Mornara iz Bara. Definitivno, jedan od najtežih mogućih protivnika koji spada u uži krug favorita za doigravanje i sigurno momčad koja svojim rosterom plijeni pažnju svih košarkaških zanesenjaka na ovim prostorima. Crnogorci su uz C. zvezdu, Partizan, Budućnost i Cedevitu Olimpiju definitivno sastav za sami vrh, a pogled na roster kojim dirigira njihov dugogodišnji trener Mihailo Pavićević potvrđuje da Barani ove sezone itekako misle i zauzeti te pozicije koje im predviđaju svi analitičari. Da su na pravom putu potvrdili su odličnim igrama u prva dva kola Eurokupa, posebno nakon pobjede u utorak nad Unicajom iz Malage kojoj su utrpali 90 koševa dok su čak 42 poena zabili izvan perimetra. Gađali su Crnogorci 14-31 za tri, a u prvom poluvremenu moćnoj španjolskoj družini ubacili su čak 58 poena. Već u ovoj ranoj fazi sezone djeluju kao podmazani stroj i bit će veliko iznenađenje ako ne potvrde inače dobru tradiciju na Višnjiku. Stoga bi se eventualni poraz Mornara smatrao i malim čudom, no u svlačionici domaćina imaju ideju i plan kako taj podvig i ostvariti. Naravno, sve kreće od pozitivnog stava i optimizma, a toga definitivno ne nedostaje kod stručnog stožera Zadra. Unatoč ne baš blistavim igrama u HT Premijer ligi Veljko Mršić vidi priliku za pobjedom, ali pod uvjetom da se igra kolektivno i da se greške svedu na najmanju moguću mjeru.
– Ovo nam je dobar test i ovo će nam biti najjača utakmica do sada, protiv momčadi koja ima stvarno puno talenta. Vidjeli smo njihovu kvalitetu u prve dvije utakmice Eurokupa gdje su pobijedili Unicaju i dominirali u prvom poluvremenu protiv Ulma, međutim u drugom su dosta pali i izgubili utakmicu. Mi moramo odigrati jako dobru utakmicu, momčadsku, kako bi pobijedili. Uvijek imamo šanse bez obzira tko je na drugoj strani. Ono što tražimo, kao i uvijek, je da budemo koncentrirani, da damo sve od sebe, da izgledamo kao momčad, a na kraju ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – najavio je Mršić utakmicu protiv Mornara koji je uistinu momčad prepuna talenta, ali i momčad u koju je uložen figurativno kazano puni šleper eura.


Pet Amerikanaca
Pavićević na raspolaganju ima čak pet Amerikanaca, i to kakvih. Jacoba Pullena se dobro sjećaju svi zadarski navijači, a odlično ga poznaje i sam trener Zadra dok je vodio Cedevitu. Isiah Whitehead je svojevremeno bio član prve petorke NBA momčadi Brooklyn Netsa dok je za njih igrao Bojan Bogdanović. Derek Needham je već poduže u Baru i zapravo je domaći igrač jer ima crnogorsko državljanstvo i prvi je ‘play’ crnogorske reprezentacije. Kao najzvučnije pojačanje ove sezone je doveden krilni centar Kenneth Gabriel koji u podužem životopisu ima dvije vrlo aktivne sezone u Panathinaikosu, a tu je još i krilo Taylor Smith. Uz Amerikance poduža je lista i vrlo iskusnih domaćih igrača poput Nemanje Vranješa, Uroša Lukovića, Seada Šehovića i Milka Bjelice. S druge strane trener Zadra nema baš tako širok repertoar u svlačionici i dosta je tu igrača koji nemaju iskustva u ovakvim utakmicama. Jedan od njih je i Jan Palokaj koji kod Mršića dobiva puno više prostora nego kod njegovih prethodnika, Ante Nazora i Danijela Jusupa. Svjestan je Palokaj da je Mornar veliki favorit, ali možda baš ta uloga autsajdera bude i poticajna za zadarsku momčad.
– Sigurno je da smo svi mi igrači zajedno s trenerom uvjereni da možemo očekivati bolji Zadar nego što je bio u zadnje dvije utakmice u HT Premijer ligi. Imam osjećaj da smo cijelo vrijeme jedva čekali da krene ABA liga. Mislim da ćemo pružiti najbolju partiju u dosadašnjoj sezoni i samim time imamo izgleda za pobjedu protiv Mornara koji je ove godine bolja momčad nego ikad. Realno su oni favoriti, međutim mi se nećemo predati, pogotovo pred našom publikom i na našem terenu – kazao je Palokaj.
 




U dvoranu mogu samo novi preplatnici


Iz KK Zadar pred abaligaški debi objavili su upute za navijače kojima će ulaz biti dozvoljen samo ako posjeduju godišnje ulaznice za sezone 2020./2021. Također se moli sve posjetitelje da se pridržavaju svih sigurnosnih mjera. Pri ulazu u dvoranu navijači će morati uz svoju godišnju ulaznicu pokazati svoju osobnu iskaznicu i ostaviti kontakt broj. Također, svakom će se navijaču mjeriti tjelesna temperatura. U dvorani će navijači morati sjediti na svakom četvrtom sjedalu što će biti dodatno označeno. VIP, obiteljski VIP i press tribine bit će zatvorene, dok će prsten i tribina biti otvorene uz slobodno sjedenje. Svaka osoba mora imati masku na licu tijekom cijele utakmice, a u dvorani će biti dostupno sredstvo za dezinfekciju. Sva četiri ulaza će biti otvorena od 16:30 sati. Zbog cijelog ovog procesa iz kluba mole sve da dođu ranije kako bi se izbjegla gužva na ulazu kao i da se pridržavaju mjera, posebno da se tijekom cijele utakmice nosi maska na licu.
 


Pavićević: Ne bojimo se nikoga, poštujemo svakog!


Trener Mornara Mihailo Pavićević navikao se na pobjede u Krešinom domu. Tri u nizu je Pavićević uspio dobiti na vrućem gostovanju u gradu kojeg uvijek spominje s velikim respektom. I pred četvrti dolazak u Zadar zna da ga čeka težak zadatak, ali isto tako se objektivno nada i još jednoj pobjedi.
– Očekuje nas teško gostovanje iako ove sezone nijedno neće biti lako. Izuzetno cijenimo momčad Zadra koja je sastavljena od iskusnih i provjerenih igrača i na svom terenu su sigurno težak protivnik svakome u ligi. Nismo imali mnogo vremena za pripremu te utakmice, no ja sam jedan od onih trenera koji više toga polaže na igru svojeg tima, a ne na analize protivnika uz svako dužno poštovanje prema svima njima. Imamo kvalitetu igrati sa svima u ABA ligi, bilo to na našem terenu ili na strani. Ne bojimo se nikoga, a poštujemo svakog. To i tražim od svojih igrača i želja je da nam večeras bude koncentracija na najvećoj mogućoj razini, kao i htijenje, a kad je to ispunjeno onda i da se izgubi utakmicu meni kao treneru nije nikad žao. No, s obzirom na kvalitetu koju posjedujemo i ako uđemo u ovaj dvoboj na pravi način onda uz dužno poštovanje prema Zadru se imamo pravo nadati pobjedi.