Može li »Pokrenuti san« postati biogradska java

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Dvoje entuzijasta predlažu gradnju adrenalinskog parka
Marko Mifka i Róbert Kvito s konceptom adrenalinskog sportsko turističkog kompleksa, uz novi pristup aktivnom odmoru i d(r)ugom trajanu turističke sezone, obratili su se gradu Biogradu
POKRENUTI SAN D.O.O.
Apartmani po modelu Earhtship - samoodrživih eko građevina

Ideja je »Adrenaline sport club« u Biogradu, ali i puno više od toga, a sve je rođeno:
- Radeći u jednom resortu u Pakoštanima uvidio sam priliku za razvoj cikloturizma. Zaintrigiran prije svega brojem posjetitelja, turista, športaša, lokalnog stanovništva, koji od doba bivše države prolaze svakodnevno biciklima na dionici između Biograda i Pakoštana po makadamu, šoderu, zapito sam se kako se nitko nije sjetio napraviti stazu za rekreacijski biciklizam u svrhu turizma, kazuje nam Marko Mifka, bivši vaterpolist Mladosti, sa završenim studijem hotelskog-ugostiteljskog menadžmenta.

Od sna do Pokrenutog sna d.o.o.

Niče ideja i - Projekt ŠRC Mladih Bike Park - Wheel Solution WSP specifične vrste adrenalinskog biciklizma, s popratnim turističkim sadržajem društveno-ekološkog aspekta u gradu Biogradu N/m. Projekt bi obuhvatio sada već olimpijske discipline Skateboarda i BMX biciklizma.
Uz Mifku u parterstvu je i Robert Kvito, zaljubljenik i aktivni učesnik natjecanja BMX-a, budući glavni trener u ovome adrenalinskom športu, a da sve ne ostane samo san, osnovaše društvo Pokrenuti san d.o.o.
Pronađena je i lokacija na terenu u obuhvatu urbanističke zone i vlasništvu Biograda, između magistrale i mora, veličine 4,5 ha.
- U prvoj etapi izgradio bi se Biciklistički Park staza za navedenu vrstu adrenalinskog biciklizma. Osim privlačenja privrženika ovog športa iz Europe i svijeta, na treninge, edukacije, nadmetanja, predstavljala bi, uz učionice i druge sadržaje, i idealan prostor za školu u prirodi namijenjenu mladima.
- Objekti odnosno apartmani koji bi koristili za smještaj športaša, ali i djece na edukaciji, koristili bi se i za turizam, a gradnja bi bila isključivo na pricipu eko i održivih paviljonskih gradnji u svijetu aktualnog modela »Earthship«, sa minimumom emisije CO2, uz obnovljive izvore energije (solarne ploče, vjetroelektranu) i višekratno korištenje kišnice i oborinskih voda, navode.

Kontakti s vodstvom Biograda

U drugoj etapi bi uz biciklističke i skate sadržaje razvili spektar aktivnog odmora ali i kulturnog, vjerskog, agro, pustolovnog turizma i tura u okolici, i svih drugih oblika. S obzirom na uvrštenje u olimpijske sportove se može razviti suradnja i sa olimpijskim odborom, klubovima iz država EU i svijeta, jer ovdje je klimatska pogodnost gotovo cjelogodišnja.
- Razgovrajući s gradonačelnikom i dogradonačelnikom Ivanom Knezom i Marijanom Stopferom ​prezentirali smo ideju izgradnje ŠRC Bike Parka kao projekta mladih s društvenim i eko, kao i turističkim sadržajem, te uputili i Pismo namjere. Ragovrali smo i s direktoricom TZ Pakoštana Danijelom Vulin koja je iskazala interes. Teren o kome govorimo trebao bi proći u Izmjenama i dopuna Urbanističkog plana u proceduri.
Inače BMX ima - street, park, dirt jump, trails, vert, flat land, discipline, a na ovoj Olimpijadi po prvi put ide diciplina BMX freestyle park. Iste staze su pogodne i za Skateboard koji prema procjenama IASC-a ima tržište od 4,8 milijardi dolara godišnje sa 11 milijuna aktivnih skatebordera u svijetu.

Vizija

Vizija je u dogovoru s Biogradom dobiti zemljište i građevinsku dozvolu za održivi centar na 4,5 ha, uz stazu, učionice i potrebne sadržaje, smještajni objekti tipa hostel (Dom) ili eko apartmani.
- Nastojimo, kako u budućem poslovanju, tako i u izgradnji infrastrukture ŠRC-a Bike Parka uključiti domaće i strane ljude i poduzeća iz struke, bazirano na zapošljivosti naših ljudi i uključivosti cijele naše zajednice. Surađivat ćemo s dvije tvrtke iz Češke (Mystic Constructions i Diry-parks.cz) jer imaju dobre projekte iza sebe. Glavni dizajner i konstruktor bit će Nate Wessel iz SAD-a.Težit ćemo obrazovati mlade kako provesti vrijeme na pravi način, uz podučavanje jezika, zdravstveno tjelesni plan (fizioterapijskog treninga, planove oporavka, program obroka). Financiranje planiramo 30% iz vlastitog udjela (20% vlastita sredstva 10% sponzorstva) i 70% kroz bespovratna sredstva EU, a vrijednost projekta procijenjena je na 5 milijuna Eura, zaključuju.

 

«Kralj Biograda«

Jednom godišnje planiraju organizirati međunarodno natjecanje, a naznačeno je kako je sad riječ o olimpijskim disciplinama. Asociranjem na krunidbenu prošlost Biograda natjecanje je nazvano »Kralj Biograda«.
Zamišljeno je športska, turistička i kulturna razglednica kraljevskoga Biograda n/M poslana cijelom svijetu, na koju bi se dovodila kremu sportskih natjecatelja i Biograd brendirao kao mjesto adrenalinskoga sporta i odmora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno