Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

RAŽANAČKA »RAZGLEDNICA« Zapuštena pročelja župne kuće, pošte i stare tvornice…

09.10.2020. 12:22


Ražanac je poznat po orkanskim udarima bure i velikoj posolici te su potrebni češći radovi na održavanju objekata, naročito na fasadama ili pročeljima te na krovovima. Ne prođe ni jedna sjednica Općinskog vijeća Općine Ražanac pod predsjedanjem Jure Mataka, da se ne postavljaju pitanja o zapuštenom pročelju na župnoj kući, zapuštenom pročelju i krovu pošte u Ražancu, ali i o zatvorenoj staroj tvornici za preradu plastike u stečaju koja je na ulazu u ovo općinsko središte. Već najmanje dvije godine to su aktualne teme u Ražancu.


Nije potrošen ni »kil piture«
– Vjerovali ili ne, od 80-ih godina prošlog stoljeća na pošti nije potrošen ni »kil piture«. Blago rečeno, to je velika sramota i zaista neprimjerena turistička slika, tvrdi Veljko Pavičić, općinski komunalni redar.
Bivšu zgradu PTT-a sada koristi Hrvatski Telekom i Hrvatska pošta, koja u objektu ima otvoren poštanski ured.
– Tvornicu, poštu i ambulantu izgradili su mještani. Jedino je ambulanta primjer kako treba održavati javni objekt. O župnikovoj kući sve je rečeno. Stara tvornica koja je radila u tri smjene i zapošljavala 200 ljudi sad je pod stečajem i tko zna njenu sudbinu. Vjerojatno će otići u ropotarnicu povijesti, tko bi to uopće i pomislio, pita se Pavičić dodajući kako iz Ražanca ne bi otišao i da je mlađi, međutim, kaže on, nije svejedno kako izgleda mjesto, kakve su fasade.
– Zato apeliram da se što prije saniraju pročelja pošte i župnikove kuće, na dobro svih nas, poručio je Pavičić.


Važna estetska i zaštitna funkcija
Osim estetske funkcije, važna je i ona zaštitna, a to je pružanje sigurnosti i ugodnosti korisnicima te zaštita nosive konstrukcije od vanjskih uvjeta i temperaturnih naprezanja koja su u Ražancu ekstremna.
– Pošta, odnosno poštanski ured je ruina, sramota za Hrvatske pošte, Ražanac i Lijepu Našu, opasnost vreba korisnike i djelatnike poštanskog ureda, jednom riječju katastrofa, kazao je vijećnik Edmond Miletić.
Naime, ista vijećnička pitanja postavljaju se i u vezi župne kuće te zgrade stare tvornice.
– O župnoj kući nije potrebno riječi trošiti jer je i u ovoj korona turističkoj sezoni putem društvenih mreža bila besplatna turistička »reklama«, satirično je kazao Edmond Miletić.
Župa u Ražancu, gdje puk pobožno živi posvetu Gospi Luzarici, spominje se još 1460. godine. Župnu crkvu Gospe od Ružarija podignutu u 16. stoljeću srušili su Turci 1646. Kasnije je više puta obnavljana.




Ružna i tužna slika
– Treba tek malo dobre volje i truda da se odabere kvalitetni materijal za ovu našu posolicu i da se napokon sredi fasada župnikove kuće, bilo da to pokrene svećenik, Župno vijeće, Zadarska nadbiskupija ili Općina i Mjesni odbor Ražanac. Samo neka se više riješi ova ružna, tužna slika u centru mjesta, kao da ovdje nitko ne živi, kao da je mjesto, ne daj Bože, mrtvo, istaknuo je Edmond Miletić, koji na gotovo svakoj sjednici postavlja vijećnička pitanja, apele i prijedloge u vezi uređenja pročelja pošte i župnikove kuće, ali još nema pomaka.
Kad je riječ o tzv. staroj tvornici još 1959. sagrađena je na ulazu u Ražanac, kao tvornica za preradu plastike.
– Vlasnike pošte, župne kuće i stare tvornice još jednom upozorite i pozovite da ih dovedu u red, zovite inspekciju za zaštitu okoliša, bilo koga. Pozitivni je primjer Bakmaz koji je nakon upozorenja protekle godine žurno uredio objekt, poručio je Edmond Miletić.
Odluka o održavanju i uređenju pročelja na objektima na Općinskom vijeću donesena je još u veljači 2019. godine.
– U svezi poštanskog ureda poslan je dopis HP-u, Hrvatskim poštama, obećali su sanaciju, zasad ništa, rekao je Nikola Miletić, načelnik.


Nema odgovora
Kad je riječ o staroj tvornici u kojoj se, kaže on, prerađuje stolarija ona je u stečajnom postupku, te su zasad nemoćni.
– Za adaptaciju župne kuće trebao bi se uključiti i župnik i Župno vijeće, mišljenja je ražanački načelnik Nikola Miletić.
Jure Matak je podsjetio kako je u vezi pročelja župne kuće govorio i prije godinu i pol dana.
– Razgovarao sam, dostavio odluku Općinskog vijeća, nisu se oglasili. Urgirao je i Petar Zelić, predsjednik MO-a Ražanac, i ništa, potužio se Matak.
Priča se kako će HP krenuti u sanaciju poštanskog ureda, kaže on, ali svejedno treba ih pozvati i zapitati kada će ta sanacija.
– Što se mene osobno tiče, ja bih slikao poštu, župnu kuću i staru tvornicu te slike poslao na inspekciju. Ovi objekti su zaista na sramotu, našu i njihovu, predložio je vijećnik Nikola Dundović, na jednoj od sjednica Općinskog vijeća.