Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sezonu otvara komedija »Lepurica« HNK Split u režiji Maria Kovača

09.10.2020. 12:09


Nova kazališna sezona 2020./2021. počinje u četvrtak, 15. listopada u 20 sati s komedijom HNK Split, »Lepurica« prema Pigmalionu George Bernard Shawa u adaptaciji Ane Prolić i režiji Maria Kovača. U predstavi igraju: Katarina Romac, Filip Radoš, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Pere Eranović, Petra Kovačić, Nives Ivanković, Stipe Radoja i Andrijana Vicković.
Ljubavna komedija stara više od stoljeća, »Pigmalion« Georgea Bernarda Shawa bavi se, u prvom redu, slojevima visokog društva kojeg autor u maniri britanskog humora kritizira i ismijava. U središtu radnje ove komedije je transformacija priproste djevojke u damu. Splitska inačica istog djela, predstava »Lepurica«, izmjestivši radnju i likove iz Londona s početka prošlog stoljeća u današnji Split, bavi se složenim muško–ženskim odnosima, kao i onih djece i roditelja, umjetnosti i kulture, politike i života, stvarnim i retuširanim slikama života. Riječ je svojevrsnoj salonskoj komediji koja će »s mjerom bocnuti« Hercegovce, Vlaje i Splićane, ali i pokoju »javnu« osobu.


Upis pretplate
Ulaznice po cijeni od 60 kuna u prodaji su od subote, 10. listopada na blagajni HNK Zadar i u sustavu Croatia Tickets (www.croatia-tickets.com). Radno vrijeme blagajne HNK Zadar: subota: 11-13h, radnim danom 11-13h, 18 -20h. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u gledalištu je ograničen stoga na vrijeme osigurajte svoje ulaznice.
Petak, 9. listopada zadnji je dan Upisa pretplate u novu kazališnu sezonu 2020./2021. u terminu od 10 do 12 sati na blagajni HNK Zadar. U ponudi su tri vrste pretplata: Premijerna pretplata (6 predstava), Mozaik pretplata (7 predstava) i Studentska pretplata (4 predstave + 1 koncert). Više o pretplatama možete saznati na: https://www.hnk-zadar.hr/hr/sezona-2020/2021.
Studenti koji ugovore paket OTP Indeks u poslovnicama OTP banke na području Zadarske županije do 15. listopada na dar dobivaju studentsku pretplatu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar u vrijednosti od 200 kuna te godišnje članske iskaznice Gradske knjižnice Zadar i Znanstvene knjižnice Zadar. Nagrade se mogu realizirati do 30. studenoga 2020. godine.
Nakon gostovanja predstave »Lepurica«, HNK Split na programu su sljedeće predstave i koncert u organizaciji HNK Zadar:
U četvrtak, 22. listopada s početkom u 20 sati na rasporedu je Kazališna družina Boom!teatar, s predstavom »Po domaću!« u kojoj igra i zadarski glumac Silvio Mumelaš, poznat zadarskoj publici po zapaženoj ulozi u predstavi Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica.


Izdržati predstavu
Radnja predstave započinje slučajnim susretom dvojice kolega sa studija koja se nastavlja zajedničkom večerom u domu jednog od njih. Na vidjelo izlaze disfunkcionalnost, strah i apatija njihove generacije koju vrijeme nije umanjilo već potenciralo. Priču nastavlja supruga domaćina večere koja se pokušava sjetiti uzroka koji ih je doveo do onoga što danas jesu. Oni više ne žive svoj život, već igraju uloge koje im je život zadao i padaju uvijek u istu klopku. Između njih se ne događa ništa novo, ništa što se već nije događalo prije xy godina. »Zašto uopće na to pristajemo«, pitanje je koje si stalno postavljaju i slute da ni ovaj put neće biti drugačije i da moraju »izdržati« još jednu predstavu.
U ponedjeljak, 26. listopada s početkom u 10 sati u HNK Zadar na rasporedu je Kava s glumcima ususret premijeri predstave »Hanibal Podzemni«, HNK Zadar i u povodu obilježavanja Dana grada Zadra. Prva ovogodišnja premijera najavljena je za 5. studenog, u svijetu vrlo izvođenog bugarskog pisca Hrista Bojčeva, a u režiji Matjaža Latina.
»Hanibal Podzemni« govori o skupini umjetnika u vremenu siromaštva koji prodaju dio vlastite osobnosti ubijajući umjetnost u sebi i svijetu koji ih okružuje, alegorično idući mračnom stranom života prikazanim u liku Hanibala. Predstava problematizira pitanje o pravim vrijednostima suprotstavljajući ih gomili novca koje pohlepni likovi nastoje pridobiti, nasuprot ljubavi kao istinskoj vrijednosti koja se ne može kupiti.




Gostovanje Teatra Gavran
U srijedu, 28. listopada s početkom u 20 sati na rasporedu je komedija Teatra Gavran »Savršeni partner«. U predstavi igraju: Lana Gojak Bajt, Sven Jakir i Kristina Krepela.
Nakon planetarnog uspjeha komedije »Lutka« u kojoj muškarac traži idealnu partnericu u ženi androidu, u novoj komediji Teatar Gavran to će učiniti mlada nezadovoljna žena Tina. Ona je ambiciozna i željna, kako poslovnog, tako i privatnog i društvenog napretka. Budući da u svom partneru Filipu ne pronalazi ono što joj je potrebno, obraća se znanstvenici Barbari, kreatorici savršenih androidnih muškaraca te kreće u neobičnu životnu avanturu testiranja je li David, muškarac-andriod doista savršen. Ova predstava na izravan način govori o muško ženskim odnosima, o potrazi za idealnim partnerom, o našim snovima i iluzijama.
Mjesec listopad zaključujemo u petak, 30. listopada s početkom u 20 sati s koncertom Damira Halilića HAL-a »Moć gitare«.


Koncert Damira Halića Hala
Damir Halilić Hal jedan je od internacionalno najaktivnijih hrvatskih glazbenika i ujedno dobitnik prestižnih glazbenih nagrada među kojima je i Porin. Nastupao je u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Austriji i Švicarskoj. O njegovom statusu dovoljno govori podatak da je njegove albume u svoj shop na vlastitoj web stranici uvrstio glazbeni virtuoz Tommy Emmanuel.
Halov ciklus koncerata pod nazivom »Moć gitare« po riječima struke jedan je od najinovativnijih glazbenih projekata u svojoj kategoriji. Riječ je o alternativnom konceptu solističkog nastupa multimedijalnog karaktera čiju vrijednost i originalnost potvrđuju i vrhunski svjetski glazbenici.
Više o programu za listopad možete pronaći na službenim web stranicama HNK Zadar: https://www.hnk-zadar.hr/hr/raspored/mjesecni-program.