Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SJEČA KADROVA Predložena smjena Sabljar-Dračevac s dužnosti čelnice Odbora za zdravstvo

09.10.2020. 08:58


Prijedlog smjene Renate Sabljar-Dračevac s mjesta predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo jedan je u nizu rezultata Grbinova rješavanja »Bernardićevih ljudi«. Poznato je da je bivši šef SDP-a bio iznimno zadovoljan situacijom u Županijskoj organizaciji stranke i da je čelnica ŽO-a, Renata Sabljar-Dračevac uživala njegovo veliko povjerenje.
Bernardić je u predizbornim kampanjama stoga bio redovit gost Županijskog odbora, a Sabljar-Dračevac odan domaćin, što je u konačnici i rezultiralo njezinim rejtingom u SDP-u i učešću u stranačkim tijelima.
Čini se kako je ipak iluzorno bilo očekivati kako novi šef stranke, Peđa Grbin, neće posegnuti za političkom odmazdom »Berinih kadrova« i na njihova mjesta postaviti sebi odane. Nitko, međutim, nije očekivao kao će se ovo dogoditi ovakvom brzinom i na način da novo Predsjedništvo stranke preuzme i upravljanje saborskim Klubom zastupnika SDP-a.


Podjela na klanove
Naime, nakon odbijenice većine zastupnika SDP-ova Kluba o kadrovskim promjenama, Grbin je sazvao izvanrednu sjednicu ovog stranačkog tijela te je Predsjedništvo i preuzelo Klub. Odmah je pala i prva odluka – ide se u promjene kadrova bez obzira na činjenicu da se većina članova Kluba tome usprotivila.
Među prvima čiju je Grbin smjenu predložio tako je i čelnica županijskih SDP-ovaca, Renata Sabljar-Dračevac, koja je kao ugledna liječnica vodila saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku. Aktivno se prihvatila ove dužnosti i već u rujnu sudjelovala na sastanku predsjednika odbora za zdravstvo nacionalnih parlamenata država članica Europske unije. No, unatoč svim njezinim aktivnostima na čelu Odbora i općenito radu u Saboru, Grbin joj nije oprostio što je prethodno podržavala Bernardića. Predložio je njezinu smjenu, a za to mjesto predložio Mirelu Ahmetović.
Čelnicu županijskog SDP-a pitali smo za komentar ove odluke, no samo je kratko odgovorila da »nema komentara«. Razumljivo je to s obzirom da je ovo vrlo osjetljiva situacija za glavnu oporbenu stranku u Hrvatskoj. Naime, nedavni unutarstranački izbori trebali su stabilizirati situaciju među članstvom, osobito među klanovima čija je netrpeljivost u javnosti sve očitija. Izbor Peđe Grbina za novog predsjednika stranke, međutim, nije smirio sukobe, već ih je dodatno rasplamsao, ponajprije zbog njegova brzog preuzimanja Kluba zastupnika u Saboru.


Suradnja zbog lokalnih izbora
Čelnik zadarske organizacije, Daniel Radeta, za naš je list izjavio kako se nadaju dobroj suradnji sa Središnjicom, a o podršci Grbinu najbolje kazuje da je u Zadru osvojio 83,4 posto glasova članstva. Ovakva suradnja teško da će biti moguća sa županijskim odborom čiju čelnicu Grbin predlaže smijeniti iz Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.
Ostaje vidjeti kada će novi predsjednik doći u Zadar i koliko će Županijskom odboru uopće posvetiti pažnje. No, volio Grbin »Bernardićeve ljude« ili ne, lokalni izbori na kojima SDP već desetljećima »juriša« na HDZ-ovu utvrdu na kraju će ga natjerati na suradnju. Naime, gradski je SDP već započeo s pregovorima za koaliciju, a raskol u stranci itekako će im oslabiti pregovaračku moć koja im je dosad omogućavala vodeća mjesta na izbornim listama.
 




KLUB ZASTUPNIKA SDP-A ODBIO PRIJEDLOG SMJENA


Nakon odbijenice većine zastupnika SDP-ova Kluba o kadrovskim promjenama, Grbin je sazvao izvanrednu sjednicu ovog stranačkog tijela te je Predsjedništvo i preuzelo Klub. Odmah je pala i prva odluka – ide se u promjene kadrova