Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SPOMENIČKO BLAGO Ministarstvo kulture pomoći će obnovu tvrđave sv. Mihovila

09.10.2020. 09:23


Želeći očuvati jedan od svojih najvrijednijih spomenika, Općina Preko aplicirala je projekt vrijedan 12 milijuna kuna na natječaj Ministarstva kulture i medija RH. Riječ je o srednjovjekovnoj tvrđavi svetog Mihovila koja potječe čak iz 13. stoljeća, kao djelo Mletačke Republike koja je na brdu visokom 265 metara sagradila ovu veliku osmatračnicu.
Načelnik Preka, Jure Brižić, još je 2018. godine u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture potpisao ugovor kojim je Općina za obnovu ovog spomenika dobila 100 tisuća kuna, no tu se nije stalo. S obzirom da je riječ o vrijednoj kulturnoj baštini, kako nam kaže načelnik, ovih su se dana prijavili i na natječaj Ministarstva za projekt potpune sanacije tvrđave kako bi ona konačno bila valorizirana u punom smislu.
Naime, poznato je da je tvrđava Mihovil već desetljećima omiljeno izletište i domaćih i gostiju, a sredstvima Ministarstva kulture mogla bi dobiti još veći značaj. Evo što nam je o jednom od najvažnijih projekata na obnovi kulturne baštine na području općine kazao načelnik:


Na listi zaštićenih kulturnih dobara RH
– Kao nastavak dosadašnjih aktivnosti i radova vezanih za tvrđavu Sv. Mihovila, ove godine smo na Javni poziv Ministarstva kulture i medija prijavili projekt sanacije tvrđave u vrijednosti 12 milijuna kuna. Tvrđava svetog Mihovila jedna je od najznačajnijih kulturno-turističkih znamenitosti zadarskih otoka, uvrštena je u registar nepokretnih spomenika kulture i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Njena obnova od iznimne je važnosti za sve otoke zadarskog arhipelaga te cijelu Zadarsku županiju, a nakon obnove tvrđava bi trebala postati interpretacijski centar u kojemu bi bila prezentirana baština svih zadarskih otoka. Kao takva bila bi turistička atrakcija i mjesto kulturnih, edukativnih, tradicijskih, umjetničkih i drugih događanja, najavljuje Brižić.
Kao prvi čovjek Općine već godinama se bori za obnovu tvrđave s obzirom da bi njena revitalizacija pridonijela i području na čemu Preko jako puno radi posljednjih godina – razvoju turizma. Time bi, naglašava načelnik, pridonijeli i održivom gospodarskom razvoju otoka, promociji kulturne baštine, poticanju zapošljavanja, razvoju kulturnog i aktivnog turizma.


Prepoznali vrijednost projekta
Naime, vlasnik tvrđave je Republika Hrvatska, a Općina Preko s Ministarstvom državne imovine potpisala je ugovor o korištenju na rok od 30 godina. Zadnjih su godina provedene i brojne akcije redovitog održavanja i čišćenja tvrđave, izvedeni su i radovi na sanaciji zida sjeverne kule te izvršena i sondažna arheološka istraživanja njene unutrašnjosti.
Načelnik napominje kako su već izradili i geodetski elaborat i snimak tvrđave, kao i konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak. Za projekt obnove izrađena je i pretprojektna studija obnove i rekonstrukcije tvrđave, a u međuvremenu je obavljen i važan dio posla na arheološkim istraživanjima:
– Uklonjen je i stari odašiljač s tvrđave koji je također bio prepreka samoj obnovi. Nakon svih ovih opsežnih i dugotrajnih predradnji koje je uistinu bilo potrebno obaviti, ove godine krećemo u projekt sanacije tvrđave u koji su uključena preostala arheološka istraživanja, kao i rekonstrukcija same tvrđave u njenom izvornom obliku. Ministarstvo je već dosad prepoznalo vrijednost projekta obnove tvrđave svetog Mihovila te uostalom i financiralo dio dosadašnjih troškova, kaže Brižić, zaključujući:




Već smo puno toga napravili
– Nadamo da će imati u vidu činjenicu da smo jako puno toga do sada već napravili, ali i činjenicu da će ovim tempom kojim je do sada financirana tvrđava biti potrebno još mnogo godina do završetka njene konačne obnove. Smatramo da je došao trenutak da se istraživanja na tvrđavi konačno privedu kraju, završi njena valorizacija u kulturnom i turističkom smislu te da se tvrđava stavi u potpunu funkciju kakvu i zaslužuje. Nadamo se da ćemo s Ministarstvom pronaći zajedničko rješenje i da ćemo projekt obnove tvrđave svetog Mihovila napokon moći realizirati u cijelosti, poručuje na kraju načelnik Jure Brižić.
Preku sada ostaje čekati odgovor Ministarstva kulture i medija, no sudeći prema njihovu dosadašnjem odnosu prema spomeniku za čiju su obnovu već izdvojili 100.000 kuna. nema sumnje da će Ministarstvo pomoći i financiranje sanacije tvrđave. Naime, tvrđava je u svojoj dugoj povijesti više puta bila razarana i obnavljana, zbog čega su arheolozi moraju istražiti čak 700 metara četvornih njene unutrašnjosti, a sada bi ova vrijedna nalazišta konačno mogla biti i adekvatno zaštićena.
 


Koncept sanacije tvrđave


Načelnik Brižić pojasnio nam je na koji će način obnoviti tvrđavu, pazeći da sačuvaju i ostatke crkve. Naime, unutar njenih zidina arheolozi su pronašli i ostatke samostana svetog Mihovila, ali i kapetanove kuće sagrađene oko 1400. godine te ostatke zgrade u kojoj je živjela njegova posada:
– Osnovni nam je koncept sanacija i konsolidacija svih zatečenih elemenata zidina i kula, kao i uklanjanje recentnih zgrada ili neprikladnih elemenata na zgradama, doziđivanje zidina na način da se rekonstruira krunište i grudobran u potpunosti, te doziđivanje kula do određene visine, s tim da ćemo zid ostaviti nezavršen jer nije moguće sa sigurnošću reći do koje su visine kule sezale. Kao glavni vidikovac poslužio bi nekadašnji donžon, odnosno branič-kula koju treba rekonstruirati kao najvišu građevinu s više etaža povezanih stubištima, sve to izrađeno od prikladnih materijala.
Uredit ćemo i postojeće prizemne zgrade kako bi se mogle koristiti na način da se na njih postave jednostrešna krovišta, a tragovi crkve će se parterno prezentirati do visine maksimalno 30 centimetara. Ukoliko bi se dogodilo se unutar tvrđave pronađu vrijedni nalazi prilikom arheoloških istraživanja, i njih ćemo uključiti u projekt rekonstrukcije i valorizacije, ističe Brižić.