SVETAC ZAŠTITNIK Milostivim molbama nas svojim vazda pomaže

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Jučer je svečano proslavljena Svetkovina sv. Šimuna
Slavlje našega zaštitnika stavlja pred nas sasvim konkretno pitanje: Živimo li i mi danas poput starca Šimuna: moleći, posteći, prikazujući i iščekujući dolazak našega Spasitelja, kazao je na uočnici sv. Šimuna mons. Josip Lenkić
Arif SITNICA
Jučer je održana i tradicionalna misa s blagoslovom djece

Jučer je u crkvi sv. Šime svečano proslavljena Svetkovina sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra. Svete mise su održane u 7 i 8 i 30 sati, a koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodio je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.
U 17 sati održana je tradicionalna misa s blagoslovom djece.
Svečano misno slavlje u 19 sati predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.
Proslavi svetkovine prethodila je uočnica sv. Šimuna. Svečanu Večernju predvodio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i upravitelj svetišta sv. Šimuna, koji je tom prigodom, između ostaloga, istaknuo:

Relikvije su znaci života

»Svečanim Večernjim pohvalama u čast sv. Šime, pravednika i zaštitnika našega grada Zadra, započinjemo ovogodišnju proslavu njegove svetkovine. Njemu »u čast pjevamo da milostivim molbama nas svojim vazda pomaže«. Kao i svake godine, na njegov dan, Zadar iskazuje vjernost svome zaštitniku, sv. Šimi. Okupljeni u njegovoj crkvi, časteći njegovo sveto tijelo, odakle već stoljećima prati ovaj narod Božji u njegovim životnim radostima i žalostima, naporima i nadama, očitujemo svoju vjeru i ujedno slijedimo bogatu i časnu vjersku baštinu svoga Grada.
Svete relikvije sv. Šimuna povjerene su našoj vjeri i ljubavi. One su nama milost i dar, znak i blagoslov. Relikvije svetaca u kršćanskom gledanju nisu tek »ostaci« mrtvih tijela, nego znakovi života u vječnosti, proslavljenosti u Bogu. Relikvije podsjećaju da su sveci za vjernike i dalje »učitelji života« i »živi svjedoci neba« (Grgur Nazijanski), koji trajno nadahnjuju put Crkve i oplemenjuju živote vjernika. Relikvije svetaca sveti su tragovi života,« kazao je mons. Josip Lenkić te nastavio:

Poslanje kršćanina

»Slavlje našega zaštitnika stavlja pred nas sasvim konkretno pitanje: Živimo li i mi danas poput starca Šimuna: moleći, posteći, prikazujući i iščekujući dolazak našega Spasitelja? Čime hranimo svoju vjeru? Kako živimo svoje poslanje kršćanina u svijetu? Danas smo pozvani promisliti o našim životima, o vrijednostima koje živimo ili ne živimo. Vjera je ona koja pokreće ili bi trebala pokretati naša srca, jačati duh, krijepiti snagu i poticati na djelovanje u ustrajnosti i potpunom predanju Božjoj volji.
Utecimo se svetom Šimunu pod zagovor i zaštitu, kao i tolikih stoljeća. Neka nam sveti Šimun isprosi potrebne milosti za ovo naše uzburkano vrijeme, da nam pomogne bolje Boga upoznati, Bogu se ponizno prikloniti, ljudsko dostojanstvo poštivati, obitelji sačuvati, Domovinu voljeti, u svakom čovjeku brata prepoznati i za vječni spas duše brinuti. Amen,« zaključio je mons. Lenkić.
Danas su mise u 8 sati i u 18 sati misa za bolesnike.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno