Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U BERBI MASLINA Prve prerade sorti leccino i orkule kao dobar početak

09.10.2020. 09:17


Pauza između kiša u utorak na posjedu Poljoprivredne zadruge »Maslina i vino« iskorištena je za probni početak berbe maslina koje su ovdje i dominantni posao jer s 12.000 stabala ovo je do jučer drugi najveći maslinski posjed i posao u zemlji, a prvi u eko proizvodnji, a i uz niz novih sadnji o Hrvatskoj i danas među prvih pet.
– Ujedno je to i isprobavanje i uhodavanje tehnologije, prethodno pripremljene, nakon godinu dana, ističe Željko Uzelac odgovoran za ovaj inženjerski dio, a kojem je preciznost i tehnologija i strast i profesija.


Grupa »neobičnih« berača
Na imanju je 30-ak berača, jer osim 10 stalno zaposlenih počelo je aktiviranje poljoprivrednih vaučera za berače, a imaju i grupu »neobičnih« berača odnosno:
– Ovdje je sedam istraživača, znanstvenika iz Instituta za jadranske kulture iz Splita ove godine u većem angažmanu nego ikad, a kod nas su kao oglednom imanju već četiri godine u istraživanju orkula odnosno oblica, naše autohtone i ovdje najzastupljenije sorte. Do sad su uzorkovali masline, lišće i sl., a ove godine ide i prava berba i prerada s 30-ak stabala koje će obrati i preraditi i ispitati u Institutu, kazuje nam Radoslav Bobanović.
Redovni radnici i sezonci su, pak, u berbi talijanki odnosno leccina, koji pristiže prvi. Naravno da ovdje valja na vrijeme uhvatiti zamah jer sve nije moguće pobrati u desetak dana pa će ovdje berba potrajati. No, na sreću sve ne sazrijevaju istovremeno, a ovdje je na 41 ha 13 sorti. Među sortama dominira domaća oblica odnosno orkula. No, nju beru kasnije, sad je tek berba za konzumne zelene masline.
– Mi smo krenuli u berbu s leccinom koji inače prvi stiže, da kažemo testno, ali nas rezultat ohrabruje pa ćemo najvjerojatnije nastaviti. Iz Instituta su brali oblicu i mogu reći da je rezultat odnosno radaman koji smo od njih dobili od 12 do 15, dakle oko 13,5 iznimno ohrabrujći, ali optimum nije, jer od njih očekujemo bolji rezultat pa ćemo vjerojatno krenuti iza 20. listopada pa do 1. studenog. Oni s malim brojem stabala svakako trebaju čekati, kaže nam Bobanović.


Probne meljave
​Prema njegovim riječima i oni su zadovoljni i vrlo znatiželjni s istraživanjem koje se radi na oblicama jer su i sami nezadovoljni prethodnim saznanjima struke o ovoj našoj najzastupljenijoj, tradicionalnoj i dragocjenoj sorti.
– Istražuje se list, peteljke, plodovi, rodnost i sam genetski sastav za uočavanje razlika odnosno spoznaja o sorti. Istražuju branjem 30 stabala, od jednog do drugog, od kojih su neka dala 30, a neka niti pet kilograma. Za cijelu je Hrvatsku bitno vidjeti klonsku strukturu, a posebno doći do spoznaja o stabilnijoj rodnosti umjesto za sad kod njih karakterističnih velikih oscilacija, prenosi Bobanović.
I probne su meljave potvrdile da su odradili dobar posao, a i pogon funkcionira kako treba, prvi su mlazovi potekli pa smo i isprobali naravno malo agresivnije ulje iz prve meljave leccina.
– Nama je pokazatelj radmana kod Leccina oko 12, a kako sam se čuo s kolegama iz Istre gdje je 6 do 7, ovo je iznimno dobro. Kod oblice gdje smo dobili rezultat iz Instituta ostaje pričekati. No, s lecccinom čim kiša stane nastavljamo berbe. A bit će i do 50-ak berača da se sve stigne na vrijeme, navodi Bobanović.
 




13 sorti, 12.000 stabala na 41 ha


Masline su na posjedu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino ​posađene na 41 hektar odnosno ovdje je 12.000 stabala u eko uzgoju, a 13 je sorti. Od toga su domaće sorte – oblica, istarska bjelica, buža, drobnica, lastovka, levantinka i krvavica, te od stranih udomaćenih, porijeklom iz Italije i Španjolske leccino, pendolino, ascolana tenera, frantoia, carolea, itrana i pischolino. Najzastupljenija je domaća sorta oblica (orkula) poznata po »ćudljivosti« odnosno »redovito neredovitom« urodu na muku maslinara.
 


LECCINO


Leccino je sorta iz čuvene Toskane i smatraju je najzastupljenijom na svijetu. U kraškim tlima počinje vrlo rano mijenjati boju i dozrijevati, a i inače je rana sorta redovnog prinosa