VINA MARIĆ Cjelovito eko gospodarstvo s vinima kao tekućim blagom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U vukšićkoj ekološkoj oazi zdrave poljoprvirede OPG-a Miroslava Marića
Ovdje vinograd raste uz kokoši i tuke što trče po voćnjaku, ovce, krave i prasce, pod maslinkom, gdje je ekologija odabir zbog zdravlja sebe i svoje petoro djece, uskoro i unuka, a to onda sluti pravi seoski turizam
Vedran SITNICA
Miroslav Maric sa vinima u 200-godišnjem podrumu

Na okuci gdje se cesta za Vukšić preko Perušića i Kolarine spoji sa onom što ka Vukšiću dođe preko Lepura i Lišana Ostrovačkih, u recimo centru ovog izduženog sela, lijepa je obiteljska rezidencija Marića pred kojom, preko puta ceste se reda radno dvorište sa strojevima i pomoćnim zdanjima, pa voćnjak, kojim trčkara na desetke šarenih kokoši, kakve više i ne pamtimo, a tu su i tuke, kojima će sezona. Vinograd do kojih nas vodi nositelj OPG-a Miroslav Marić upravo je pobran, a prvi tragovi jeseni tek načinju crvenilom lišće. Podalje su masline, a ovdje su i ovce, goje se i prasci, a i krave.
- Ekološko je opredjeljenje od početka zbog moje djece koje će odavde jesti voćku, a ako ću vinograd tretirati pesticidima past će i na njih. A ovdje je i stoka jer ima livada i sijena, od koje imamo i gnoj i zaokružen je ciklus. Imamo sve za sebe najzdravije, a to i nudimo.

200 godišnji kameni podrum i konoba

Vraćamo se u konobicu, kameni ugodno uređen prostor s prakorijenom od 200 godina kao i podrum u kamenu s dobrim temperaturama, lijepo održavan s natruhama arhaičnosti, što budi lijepe asocijacije na tradiciju. Kušat ćemo plavinu za koju je Miroslav, kao i za Merlot i Syrah i kupaže dobio i niz priznanja od ovdašnjih smotri do Sabatine. Domaći sir, a bogme i sir iz ulja i panceta, ne ona parfumirana sa traka nego dobra zdrava seoska što govori o vjekovnom životu i čvrstim ljudima.
- U vinogradu su Maraština i Debit kao tradicionalni domaći bijeli bir, a od crnih Plavina, Babić a im nešto i Syraha, Merlota i malo Vranca, navodi Miroslav dok užitno kušamo domać sir i pancetu, na što legne crni cuvee iz 2016. - baza plavine, ali oplemenjeno, pitko aromatično vino. Baza je Plavina, a dodatak su i ostale crne sorte.
- Inače ide i jednosortni Merlot i Syrah uz Plavinu. Po povratku iz progonstva valjalo je raskrčiti stari vinograd i saditi novi. Bili smo jači prije rata, a i sad ima postora za uvećanje ako bude prilike, ističe Miroslav.

​Tako kupi taj se vraća

Proizvodnja i prodaja?
- 5.000 panja, za oko 4.000 litara uz nešto prodaje grožđa. Prodaja ovisi o kupcu, prodajemo i rinfuzu i flaširano. Restorani ali i ljudi u nekim prilikama traže flaširano. Ide nešto po restoranima, ove godine manje, inače svadbe i prigode, i poznati kupci. Tko kupi vraća se. Grožđe inače prodajemo, a pola radimo vino, a ove godine ništa od prodaje grožđa.
Kakav je odnos bijelog i crnog? Zašto niste prodavali grožđe?
- Odnos bijelih i crnih je pola pola. Prodaje grožđe nije bilo jer je rod manji, pa ćemo ostati na oko 4.000 l za nas, a vina će biti izvrsna.
Od kad je registracija i plasman vina i eko oznaka?
- Sad šesta godina, ali tradicija je tolika da kažem da sam se rodio u vinogradu. Inače sam u mirovini, jer da sam u penziji ne bi radio, a u kući nas je desetoro. Petero djece, unuci na putu, neviste dvije, a jedan mi radnik pomalo otkazuje. Majci je naime 90 godina, pa mi taj djelatnik otkazuje posao. Inače familija radi više nego ja. Ja sam sad koordinator. Eko je proizvodnja koju ljudi još ne prepoznaju dovoljno, ali ostat ćemo u tome. Inače kod mene nema bolesti jer smo u vinogradu uvijek. Nekad je bilo sv Petar u vinograd, a mi van, a sad smo u njemu uvijek. Vinograd traži slugu.​

​Cjelovito poljoprivredno gospodarstvo

Nije samo vino, a i ne bi od ovolikog niti bilo dovoljno?
- Tu je i blago, peradi za jaja i meso, svinje, krave, ovce, ima livade i sijena za njih a treba nam i gnojivo pa je ciklus zaokružen. Sve smo obnovili a podrum najmanje, jer uvijek je u upotrebi. Da je prava srića možda bi išao korak naprijed i napravio malu vinarijicu. Lomim se jer dica bi išla dalje jer vole ovo i znaju. Trebaju se sinovi skućiti, jer ipak nas je ovdje »stanovnika« 10, a svatko hoće širiti se na svoje, pa to čekamo. Predugo.

Čeka se kućenje djece za ići dalje

Ne živite tek od toga?
- Imamo i sve ove druge proizvodnje, a i mirovina i plaće. No moglo bi se živjeti i od vinograda. Mi smo prije rata imali 15.000 panja. Ja mogu dizati kapacitet a čekam trenutak. Djeca čekaju rješenje stanovanja, svoju djecu, pa možemo i dalje. Nemamo ovdje građevinskog zemljišta, a državno se ne rješava. Sin je napravio i parcelaciju i sve potrebne papire i čeka predugo. Iako bi nam svima u državi bio interes da mladi ostaju, i kuće se na selu. Inače su mi tri sina ugostitelji, kuhari i konobari znaju dočekati gosta. Moje je samo da dočekam i ispečem janjca ili peku.
Onda u dućan i ne idete?
- Ma vegetu, i tako, ha, ha... Ostajemo vjerni našem prirodnom, a i sad je to »in«. Inače sam upisao neku mjeru za agroturizam pa ćemo vidjeti, ako krene imamo ih sa čim dočekati. Nadamo se da će s djecom ovo ići dalje.

Vina Miroslav Marić
OPG Miroslav Marić
23 422 Vukšić
mob:098-454-833
e-mail:
miroslavmaric62@gmail.com

 

Asortiman vina OPG Miroslav Marić

Sva su vina s ekološkim certifikatom
Syrah, 2018. 0,75l, 13,5% alk.- vrhunsko
Cuvee (Plavina, Babić, Merlot, Syrah, Vranac), 2018., 0,75l, 13 alk.- kvalitetno
Plavina, 0,75l, 2018., 0,75l, 12% alk - kvalitetno
Merlot, 2017., 0,75l, 13 % alk. - kvalitetno
Maraština/Debit, 1,00l, 12 % alk. - kvalitetno
Vina se prodaju i u rinfuzi
OPG Miroslava Marića nudi kupcima i dijapazon domaćeg ekološki uzgojenog blaga, mesnih proizvoda, jaja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)