Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Halštatski dani u Zadru dokazali da arheologija može biti uzbudljiva i zanimljiva

09.10.2021. 08:30


Održana je manifestacija "Halštatski dani u Zadru – elite željeznog doba" kojom je Arheološki muzej Zadar kroz izložbu, predavanja i radionice javnosti približio starije željezno doba kontinentalnog dijela Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, ali i zadarskog područja.
Program se provodio od 6. do 8. listopada u prostorima Arheološkog muzeja Zadar i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju te na arheološkom lokalitetu Gradina Kneževići na južnom Velebitu.


Pogled u starije željezno doba
Započeo je izložbom "Braća po oružju" autora Boruta Križa i Hrvoja Potrebice koja prikazuje materijal iz dvaju ratničkih grobova starijeg željeznog doba s lokaliteta Kaptol kod Požege i Kapiteljska njiva kod Novog Mesta u Sloveniji. Ono što povezuje ova dva lokaliteta različitih kulturnih zajednica jesu tragovi međusobne komunikacije i uske veze između njihovih elita, što se očituje u materijalnim ostacima koji su predstavljeni ovom izložbom.
Zatim, niz predavanja ispričao je priču o starijem željeznom dobu od Alpa do Jadrana te predstavio kulturne grupe s tih područja i tog vremena s pogledom na njihovu međusobnu povezanost, ali i različitosti.
– Ovom manifestacijom željeli smo poviriti u starije željezno doba, i to ne samo kroz stručnu i znanstvenu perspektivu, već i kroz živu arheologiju koja je zastupljena predavanjima i radionicama. Tako se prezentiralo neke od rezultata Interreg projekta Iron-Age-Danube, kulturna ruta Staza željeznog doba Podunavlja i Halštatska kuharica. Radionica tkanja predstavila je spoznaje o svakodnevnom životu rekonstruiranog na osnovi arheoloških nalaza. Prehrana u starijem željeznom dobu prikazala se kroz radionice pripreme hrane i piva te predavanjem o medu i pčelinjim proizvodima koji su bili sastavni dio prapovijesnog čovjeka, objasnili su iz Arheološkog muzaj.
Izletom na lokalitet Gradina Kneževići na južnom Velebitu prezentirali su se rezultati istraživanja Arheološkog muzeja Zadar te se dobio uvid u zoran primjer života željeznodobnog čovjeka na ovoj gradini i šireg prostora kojim je raspolagao.


Na korist studentima
Manifestacija "Halštatski dani u Zadru – elite željeznog doba" organizirana je u suradnji Arheološkog muzeja Zadar, Arheološkog muzeja u Zagrebu – AMZ, Sveučilišta u Zagrebu, Dolenjskog muzeja Novo Mesto u Sloveniji, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, Sveučilišta u Zadru, International Centre for Underwater Archaeology in Zadar te Krčmom Stari Fenjeri iz Požege i Zadružnom pivovarom iz Zadra.
Kustosica iz Arheološkog muzeja Zadar, Morana Vuković ispričala nam je što ih je potaknulo na organizaciju, na koji je način arheologija privukla širu publiku te istaknula zanimljive dijelove manifestacije koji su itekako privukli javnost.
– Mi, kao kolege i prijatelji, družimo se dugi niz godina. A Halštatski dani manifestacija su koja se već dugo odvija u Požegi, a kroz druženja shvatili smo kako bi bilo izuzetno spojiti kontitentalni i primorski dio, tj. manifestaciju dovesti i u Zadar te uključiti i naše regionalne teme, započinje Vuković i kao cilj manifestacije ističe pružiti zadarskoj javnosti, posebice zadarskim studentima, priliku da u svom gradu, kako kaže, vide izuzetan materijal i poslušaju zanimljiva i korisna predavanja.
– Poanta je bila da vide da muzeji i arheologija ne moraju biti dosadni i zamorni, a da pritom mogu biti i znanstveni i stručni, dodaje Vuković.
Kako nastavlja, ponekad je teško doživjeti kako je nešto izgledalo u prošlosti. No, kroz radionice su pokušali rekonstruirati izradu tkanine, kao i način prehrane, a sve je to uvid u tadašnju svakodnevnicu.
– Kada kopamo, pronađe se i tzv. biološki materijal, organski ostaci, sjemenke i sl. Prema tim dobivenim rezultatima, znamo barem dio namirnica koje su se koristile u željeznom dobu, saznajemo od Vuković koja dodaje da, razumije se, danas ne možemo sve to u potpunosti rekonstruirati niti znati kako se kombiniralo, no uz malo volje i mašte, kako kaže, sve je moguće.




Rekonstrukcija prehrane
Halštatska kuharica nastala je, dakle, u sklopu Interreg projekta Iron-Age-Danube tijekom 2017. godine. Prva radionica održana je u restoranu "Stari fenjeri" u Turniću nedaleko od Požege, a u njoj je skupina arheologa i entuzijasta nastojala rekonstruirati stariježeljeznodobnu prehranu. Sami recepti plod su mašte sudionika, dok su namirnice usklađene s konkretnim arheobotaničkim i zooarheološkim nalazima pronađenim u željeznodobnim grobovima s jednog od najznačajnijih stariježeljeznodobnih lokaliteta na prostoru Republike Hrvatske – Kaptolu kod Požege.
– Prema arheološkim ostacima, znamo da se vrlo vjerojatno koristilo pivo koje se, zajedno s medom koji se oduvijek koristio, lijepo povezalo, priča Vuković.
 


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!