Zadrani ponovno u svijetu stripa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gradska knjižnica Zadar već petu godinu zaredom organizirala Festival stripa
Autor: 
Ovo mi je prvo sudjelovanje u Zadru na Festivalu i oduševljen sam prijemom, odazivom te samim fondom stripova kojih nema ni u velikim knjižnicama. Festival je stvarno odličan, nije velik, ali je intiman i sočan, a rade ga pravi entuzijasti, rekao nam je Svaguša koji se crtanjem bavi cijeli svoj život, a u svijet stripa se ubacio prije više od deset godina
Vedran SITINCA
Strip sadržava više elemenata, crtež, scenarij, razvoj likova i priče

Gradska knjižnica Zadar već petu godinu zaredom organizira Festival stripa »Zbirka 74« na kojem se okupljaju sudionici iz raznih područja striposfere. I ove je godine Festival pobudio zanimanje kroz svih uzrasta. U četvrtak su ovaj malen, ali žilav Festival otvorili crtači Ivan Svaguša i Frane Petruša, radionicom namijenjenoj mladoj populaciji. U Gradskoj smo knjižnici crtače zatekli u crtanju u hodu.

​Mali, ali žilav festival

- Ovo mi je prvo sudjelovanje u Zadru na Festivalu i oduševljen sam prijemom, odazivom te samim fondom stripova kojih nema ni u velikim knjižnicama. Festival je stvarno odličan, nije velik, ali je intiman i sočan, a rade ga pravi entuzijasti, rekao nam je Svaguša koji se crtanjem bavi cijeli svoj život, a u svijet stripa se ubacio prije više od deset godina.
- Stripom sam se malo ozbiljnije počeo baviti 2010. godine kad sam napravio svoju malu izdavačku etiketu. Bučni stripovi gdje sam kombinirao crtanje s glazbom, prepričava nam Svaguša dodajući kako je prvo radio sa scenaristima, ali zadnjih nekoliko godina sve radi sam. Iza sebe ima veliki opus suradnji, stripova i djela, a naglašava kako crtanje stripa i nije lagan posao.
- Strip sadržava više elemenata, crtež, scenarij, razvoj likova i priče... Možemo se igrati sa stilovima, ali na kraju sve treba biti smisleno i povezano, objašnjava Svaguša koji je čest predavač mladima te im prenosi znanje, a u Zadru je s kolegom Petrušom zaiteresiranima predstavio osnove stripa.
- Imali smo dvije radionice koje su trajale otprilike dva sata, što je dosta kratko, ali su polaznici imali dosta vremena steći uvid u to kako se strip radi i što strip zapravo je. Bilo nam je bitno pokazati što strip sve može, upoznati ih s tim jezikom i medijom te polaznicima dati uvid u osnovni proces, a fokusiramo se na crtež što je neka osnova stripa, objašnjava Svaguša.
I Frano Petruša dugogodišnji je crtač koji se bavi svim oblicima te umjetnosti, a stripovima se bavi iz ljubavi.
- U ovom sam poslu jako dugo, ovaj nas posao stvarno ispunjava, govori Petruša koji sa suprugom radi slikovnice, udžbenike, stripove, animirane filmove i još mnogo toga.

Free comis day

- Crtanje stripa je dugotrajan proces, pogotovo kad radiš sve sam, kao što je to u mom slučaju, ali tada sam najsretniji jer znam da je sve došlo od mene, govori nam Petruša koji je je već bio sudionik Festivala, a kako kaže, opet je oduševljen i atmosferom i organizacijom, a i polaznicima među kojima se krije stvarno dobar potencijal.
- Bilo je tu učenika iz grafičke škole među kojima je bilo izvrsnih crtača i jako smo zadovoljni kako je sve prošlo, zaključio je Petruša. U sklopu Festivala održana je radionica izrade stripa prema poslušanoj bajci te predstavljanje stripova iz fonda Dječjeg odjela. Radionica potiče učenike na čitanje stripova i narodne književnosti s naglaskom na hrvatske narodne priče i bajke.
Ante Kolanović, jedan od organizatora Festivala zadovoljan je kako je sve proteklo, a kako kaže, i ove je godine Festival privukao zaljubljenike u strip.
- Mi imamo najveći fond stripova i već godinama stripovi privlače široku publiku, od onih najmlađih pa sve do onih u trećoj dobi, a na festivalu se okupe i oni koji vole čitati stripove, a i crtači, govori nam Kolanović o jedinom ovakvom festivalu u Zadru.
Festival završava danas Free comici dayom kada u knjižnici dijele besplatne stripove. Stripovi se dijele do isteka zaliha, a kako je interes svake godine jako velik, iz knjižnice savjetuju da svratite što ranije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)