Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar – mediteranska metropola

Autor: Z L

08.11.2007. 23:00
Zadar – mediteranska metropola


Neki, malo drugačiji, aspekti razmišljanja o Zadarskom sveučilištu iz pera Branka Ganzulića
Govoreći neuobičajenom terminologijom i razmišljajući o Sveučilištu s aspekta koji nije najvažniji i sigurno ga se ne koristi kao krunski argument, pokušat ću približiti neke i ne baš nevažne posljedice vezane uz činjenicu postojanja Zadarskog Sveučilišta.
Danas Sveučilište zapošljava cca 400 do 450 djelatnika, a pohađa ga između 4.500 i 5.000 studenata iz Hrvatske, ali i iz inozemstva.
To je polazna činjenica koja svrstava Sveučilište među gospodarske subjekte na području Grada, koji zapošljavaju ponajveći broj zaposlenika.
S iskustvom čovjeka koji pokušava pratiti i predvidjeti neka gospodarska događanja, slobodan sam predvidjeti, prema sadašnjem statusu i razvojnom smjeru Sveučilišta, kao i prema otvorenosti novim studijima i idejama izraženom kod nove Sveučilišne vlasti, da će u razdoblju od 3 do 5 godina Sveučilište postati najbrojnija gradska tvrtka te će zapošljavati od 800 do 1.000 djelatnika.
Samo broj bi već bio razlog za posebnu pozornost i zadovoljstvo, a posebice kad se zna kakva je potrebita kvalifikacijska struktura. Otvara se izuzetna prigoda za zapošljavanje mladih školovanih kadrova, kojima se omogućuje bavljenje znanošću, bez traženja većih sredina.
Za pretpostaviti je da će na Sveučilištu nakon implementacije novih znanstvenih studija u spomenutom periodu od 5 godina, studirati od 10.000 do 12.000 studenata iz Hrvatske, ali tada i velikim dijelom studenata iz inozemstva. Time će Sveučilište dati pun doprinos, odnosno do kraja potvrditi metropolitanski karakter Grada Zadra.
Ako uzmemo kao notornu činjenicu da je znanje u modernom svijetu temelj gospodarskog rasta, tada gore spomenuti brojevi prestaju biti samo statistika i postaju bitna činjenica razvoja i prosperiteta.
Tako ambiciozno zamišljeno Sveučilište zahtijevati će i daleko kvalitetnije uvjete, kako prostorne, tako i opremom i sadržajima. To podrazumijeva da će u nadolazećem periodu Sveučilište direktno ili indirektno postati jedan od najvećih investitora na ovom području, te time i indirektno (a ne samo direktno svojim zapošljavanjem) utjecati na zaposlenost, odnosno smanjenje nezaposlenosti.
Nadalje, kako će, od gore spomenutog broja studenata, otprilike polovica biti iz inozemstva, to se otvara još jedan aspect a taj je turistički. Bitnim će se pokazati ta činjenica, posebice u periodu izvan ljetne sezone i sa naglaskom na korištenjem onih kapaciteta, koji neće težiti visokom komercijalnom statusu. Iznajmljivači soba, tzv. domaća radinost, restorani i sl., dobit će, upravo u toj studenskoj populaciji, izuzetan turistički potencijal, kome se treba iskazati puno poštovanje i nikad ga podcijeniti, jer dobro i srdačno prihvaćen student znači sutra zadovoljan budući gost natprosječnog potencijala. Pa čak i kad isključimo taj komercijalni aspekt, ne sumnjam u srdačnost i dobrohotnost Zadrana, koji su oduvijek, s otvorenom dušom primali dobronamjerne goste.
Ovakvo će Sveučilište biti jedan od najjačih argumenata Gradu Zadru u konačnom dosizanju statusa MEDITERANSKE METROPOLE i grada u kojem zadovoljstvo življenja dijele njegovi građani i njegovi gosti. Zbog shvaćanja važnosti Sveučilišta, za očekivati je iskorak Grada i svih njegovih institucija prema Sveučilištu, njegovim djelatnicima i posebice studentima, ali i daleko značajniji trag koji bi sveučilištarci uzvratili Gradu. Veselim se tim trenucima.
Branko Ganzulić, savjetnik Gradonačelnika za gospodarstvo