Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Autoserviser prijavio Kurtovića pa razotkrio i sebe

Autor: Suzana Bandić

08.11.2009. 23:00
Autoserviser prijavio Kurtovića pa razotkrio i sebe

Foto: Arhiva ZL/Zvonko KUCELIN



Tomislav K., autoserviser iz Novalje, među prvima je zbog prijevare prijavio Kurtovića, no, policija je došla do saznanja da je on kupljena vozila preprodao i posredovao u kupnji još 10-ak vozila


Na listi onih koji su zadarskoj policiji među prvima prijavili Antu Kurtovića (28), koji se sumnjiči da je od prosinca 2005. godine do studenoga 2009. godine od više osoba dobivao 50 do 60 posto vrijednosti vozila i brodova koje su željeli kupiti, a koje je on prethodno preuzimao na temelju ugovora o leasingu na ime članova svoje obitelji i prijatelja, našlo se i ime Tomislava K., vlasnika autoservisa u Novalji na otoku Pagu.
On je, navodno, od Kurtovića po “povoljnim” uvjetima kupio na svoje ime čak deset novih, skupocjenih audija, jedan brod i stan na području Zadra. Automobile je, prema priči našeg izvora i jednog u nizu prevarenih osoba, dalje preprodao diljem Hrvatske, a nekoliko ih je završilo u Zagrebu. No, neslužbeno doznajemo da je policija upravo tragom njegove prijave otkrila preprodaju još 10-ak vozila za čiju kupnju je, navodno, on osobno posredovao dolazeći do kupaca upravo preko svog autoservisa. Osim toga, navodno je, Tomislav K. svojim kupcima izdavao i probne tablice te lažne ugovore koristeći se žigom svog obrta pa mu, neslužbeno saznajemo, slijedi i kaznenom prijava za krivotvorenje službenih isprava.
Inače, iz dana u dan u zadarsku policiju stižu nove prijave protiv Kurtovića pa se tako broj oštećenih osoba s početnih devet, u svega pet dana otkako je
“afera leasing” isplivala u javnost i njezin glavni akter završio na mjesec dana iza rešetaka, utrostručio. Od policijskom istragom prvotno obuhvaćenih 57 vozila, 11 brodova i 60-ak osoba, tragom kupljenih nekretnina i pokretnina, policija je istragu proširila na gotovo stotinjak osoba i isto toliko vozila i plovila, a pet je Zadrana, nakon što ih je Kurtović prijavio zbog prijetnje, zaradilo kaznene prijave zbog protupravne naplate.
I slijedećih dana djelatnici zadarske PU, kojih je u ovu “zadarsku prijevaru stoljeća” od samog početka uključeno 70, provodit će opsežnu istragu, a osim oštećenih i osumnjičenih osoba, njom će biti obuhvaćene auto i leasing kuće koje su odobravale kredite.
Naime, u do sada obrađenim slučajevima policija je došla do saznanja da je Kurtović u nekim bankama uspio isposlovati i po nekoliko kredita na isto ime pa se, uzimajući u obzir stroge uvjete banaka, a posebice u ovo zadnje, recesijsko vrijeme, nameće sumnja da je Kurtović imao “unutarnje” pomagače.
Inače, policijskom istragom utvrđeno je kako je Kurtović najviše “trgovao” s Hypo leasingom, a prema posljednjim, neslužbenim informacijama, uz ovu aferu povezuje se i ime jednog istaknutog zadarskog političara.