Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bog ne gleda društveni položaj i ugled, nego samo srce

Autor: Marija Ćurko

08.11.2009. 23:00
Bog ne gleda društveni položaj i ugled, nego samo srce

Foto: Zvonko KUCELIN



Naš Bog daje sve, ali zanimljivo, prima i najmanju mjeru dara, i to srcem koje hoće darovati, koje je velikodušno i svjesno da može malo dati, rekao je mons. Prenđa na završnom misnom slavlju


“Da vaša radost bude potpuna” tema je duhovnog seminara za mlade i odrasle koji se ovih dana održavao u dvorani Jazine u Zadru, kao priprema za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će biti u našem gradu 8. i 9. svibnja iduće godine. Seminar je vodio fra Zvjezdan Linić, voditelj Kuće susreta Tabor pri Franjevačkom samostanu u Samoboru gdje organizira brojne tečajeve duhovnih vježbi.
Tisuće sudionika pjesmom i molitvom slavili su Boga preporučujući mu svoje poteškoće i vapaje. Susret je bio ispunjen molitvom za ozdravljenje od tjelesnih, duhovnih i duševnih bolesti i oslobođenje od raznih loših navika i ovisnosti, o drogi, alkoholu, cigaretama, kocki, novcu, kladionicama, itd. Također se molilo za oslobođenje i ozdravljenje od sjećanja na teške životne rane, za odreknuće od svih oblika praznovjerja, nemorala i drugih grijeha te za oslobođenje od strahova, prisilnih misli i brojnih poroka. Program je glazbeno animirao zbor mladih Zadarske nadbiskupije “Sv. Krševan” pod vodstvom Tomislava Pehara. Uz zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu i svećenike, susretu je sudjelovao generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Ivan Mustać te don Zdenko Dundović, nadbiskupijski povjerenik za mlade i koordinator svih djelatnosti u pripremi za NSHKM u Zadru.
Voditelj duhovne obnove na kraju seminara uputio je na potrebu intenzivnog života i zajedništva s Bogom po redovitoj molitvi, čitanju Biblije, sudjelovanju u nedjeljnoj svetoj misi, primanju sakramenata, a posebno svete ispovijedi i pričesti. Fra Zvjezdan Linić pozvao je i na uključenje u neku molitvenu zajednicu u župi, što je kao pomoć u molitvenom i duhovnom životu jer se tako događa rast u vjeri. Potrebno je produbljivati svoju vjeru kroz vjeronauk, biblijsku grupu ili neki drugi način života u vjeri. Barem jednom godišnje potrebno je sudjelovati na duhovnoj obnovi.
– Po plodovima ćete ih poznati, rekao je Isus. Neka se u obitelji, na poslu, ili u svakodnevnom životu očituju plodovi ovakvih duhovnih obnova i bit će to najbolje svjedočanstvo za Isusa koji te je obnovio, poruka je voditelja seminara.
 Misno slavlje nakon predavanja o darovima Duha Svetoga, jučer je predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
– Molimo da plodovi Duha Svetoga koje je Bog posijao ovih dana, rastu u vama, u onoj mjeri u kojoj Bog očekuje i raduje se napretku svake duše. Često puta na svom putu prema Bogu posustanemo i pitamo se: “Što ja kao mali stvor mogu učiniti pred toliko izazova, problema, teškoća koje pogađaju ljudski život? Mogu li ustrajati u dobru? Kako Bog gleda na moje siromaštvo, duhovno, nutarnje, što jesam i što činim? Je li to što vrijedi pred Bogom? Što to njemu znači i mogu li se uopće popeti do nekih duhovnih visina i ostati u tome vjeran?” Sva ta pitanja prate svakoga od nas, rekao je nadbiskup u propovijedi.
– Vi ste ovih dana donijeli ovdje svoje “mrvice”, neke zalihe duhovne. Možda je već bilo toga malo. Možda ste se pitali: “Gospodine, što ću ti donijeti ovih dana kad nemam nego tako malo?” Zaključak na ta vaša pitanja je govor Evanđelja uz poruku radosti, nade i ohrabrenja za sve vas. Ovo čak mogu reći i za ono što ste primali ovih dana. Moj Bog vidi ono što činim i da je to maleno, ali vrlo dragocjeno za njega. Zašto? Zato što Bog ne gleda lice, društveni položaj, ugled, titule, ili bilo što drugo, nego samo srce. Naš Bog daje sve, ali zanimljivo, prima i najmanju mjeru dara, i to srcem koje hoće darovati, koje je velikodušno i svjesno da može malo dati, riječi su mons. Prenđe koji je dodao kako se duhovnom obnovom prima snaga za daljnji duhovni i sakramentalni život.
Mons. Mustać je na kraju misnog slavlja zahvalio između ostalih, Gradu Zadru i Košarkaškom klubu Zadar koji su ustupili dvoranu te svima koji su doprinijeli i pomagali tijekom održavanja seminara.
 Fra Zvjezdan Linić je potaknuo na promjenu iznutra, jer, kako je istaknuo, duhovna obnova je prilika da čovjek pogleda u sebe te u sebi nešto promijeni kako bi se još više približio Bogu.
– Možete dotaknuti Isusa vjerom kako bi vas liječio od grijeha i od bolesti te pomagao u napastima. Vjera te tvoja spasila. To je bitno za svaku našu molitvu. Probudite i oživite vjeru u svome srcu tako da osjetite milost i njezinu snagu, naveo je između ostalog voditelj duhovne obnove.