Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bolje je biti dobra oporba, nego prodana duša

Autor: Nives Rogoznica

08.11.2009. 23:00
Bolje je biti dobra oporba, nego prodana duša

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nama ne treba Europska unija da shvatimo da kod nas ima korupcije. Europska unija traži da na račun te korupcije budemo što ponizniji u pretpristupnim pregovorima. Možda se korupcije ne možemo potpuno riješiti, ali je možemo svesti na jedan takozvani tolerantni minimum, a s EU pregovarati ravnopravno i držati se svojih ciljeva


* Sredinom rujna najavili ste kako će za četiri tjedna 90 posto članova HSP-a prijeći u HSP “Dr. Ante Starčević”. Što se pokazalo na terenu u ovih mjesec i pol dana?
– Na terenu se pokazao puno veći interes nego što smo mislili, a umjesto da nam prilaze samo pravaši, prilazi nam toliko ljudi koji nikada nisu bili niti u jednoj političkoj stranci pa jednostavno nemamo mogućnosti riješiti sve tako brzo, pogotovo ne tehničke stvari.
* Na prostoru Zadarske županije HSP je osvojio 36 vijećničkih mandata, gradonačelnik Paga također je član HSP-a. Jeste li s nekim od njih u kontaktu? Treba li očekivati da će dio mandata pripasti HSP “Dr. Ante Starčević”?
– Po informacijama koje imam od predsjednika zadarske podružnice Mladena Meštrovića u razgovorima smo s osam do deset vijećnika.
*Što najviše zamjerate Anti Đapiću?
– Trgovanje sa svim i svakim te gubljenje vjerodostojnosti pravaštva.
Ničiji dužnici
* Kazali ste kako je vaš cilj osvojiti barem 3 saborska mandata, ali i kako ne postoji stranka s kojom biste ušli u koaliciju što bi značilo da unaprijed odustajete od mogućnosti utjecaja na politiku koju vodi državna vlast. Znači li to da mislite kako svoje programe trebate realizirati na lokalnim razinama?
– Barem tri zastupnika je minimum, zbog Kluba, ali pozivam sve birače da nam na sljedećim parlamentarnim izborima daju podršku pa nećemo ni morati u koaliciju. Što se koalicija tiče, svaka ona stranka kojoj su hrvatski nacionalni interesi na prvom mjestu je stranka s kojom možemo surađivati, a ako takvih nema bolje je i dobra oporba, nego prodana duša. Lokalna razina nam je isto jako, ako ne i jednako važna. Tu se rješavaju životni problemi lokalnog stanovništva i najbolje bi bilo kada bismo imali i lokalnu i državnu vlast, onda ne bi bilo izgovora za nerad i nesporazume.
* Sljedeći parlamentarni izbori su 2011., lokalni tek 2013., a predsjednički su pred vratima. U predsjedničke izbore i do sada su se uključivali kandidati koji su bili svjesni da objektivno ne mogu pobijediti, poput primjerice Đurđe Adlešić na prošlim izborima, a koji su kampanju iskoristili kako bi promovirali ideje svoje stranke. Zašto ne koristite tu mogućnost?
– Mi smo novoosnovana stranka i novca za izbore nemamo. Ponuda za financijsku potporu ima, ali onda bismo mi u HSP “Dr. Ante Starčević” bili nečiji dužnici i naša politika bi se morala prilagoditi politici sponzora. Ovako ostajemo svoji, pošteni, iskreni i dosljedni, a to će naći put do naših birača.
* Često ističete kako je HSP “Dr. Ante Starčević” stranka 21. stoljeća i kako se ne želite baviti prošlošću, raspravljati o NDH. Koliko takva desna stranka 21. stoljeća ostaje vezana za klerikalne ideje kad su u pitanju praktične stvari, primjerice pravo na umjetnu oplodnju ili izjednačenje u pravima istospolnih zajednica s heteroseksualnim brakovima ili uvođenje suvremenog neklerikalnog spolnog odgoja u školama?
– Sve te teme postoje i u drugim državama, stranke desnog centra i u drugim državama dijele naše mišljenje, ali im nitko ne negira da su stranke 21. stoljeća. O svemu društveno prihvatljivom može se raspravljati i sve odluke koje se donose moraju biti one koje štite hrvatske nacionalne interese.
Tolerantni minimum
* Definicija nacionalnih interesa u pravilu ovisi o onome tko ju izgovara. Koja je vaša?
– Mi nacionalne interese definiramo kao tri “O”; obitelj, obrazovanje, obrana, pod čim se ne misli samo na oružanu obranu, nego upravo na obranu nacionalnih interesa, obranu od prodaje zemljišta, rasprodaju teritorija države.
* Vaša osobna borba protiv kriminala u Korčuli nacionalno je poznata. S obzirom na to iskustvo, ali i na činjenicu da se praktično na tjednoj bazi otkriva nova afera u gospodarskom kriminalu u kojoj su umiješani eksponenti državne vlasti, mislite li da će ulazak u EU smanjiti razinu korupcije u Hrvatskoj? Govorimo o EU u kojoj primjer talijanskog premijera Berlusconija najzornije pokazuje kako EU nije imuna na korupciju.
– U EU, pa i cijelome svijetu, ima korupcije. Nama ne treba Europska unija da shvatimo da kod nas ima korupcije. Europska unija traži da na račun te korupcije budemo što ponizniji u pretpristupnim pregovorima. Ovo je mala država, sve se zna. Možda se korupcije ne možemo potpuno riješiti, ali je možemo svesti na jedan takozvani tolerantni minimum, a s EU pregovarati ravnopravno i držati se svojih ciljeva.
* Koji bi bilo tolerantni minimum?
– Onaj koji ne narušava razvoj društva i nacionalnu sigurnost.
* Mislite na korupciju u kojoj ne sudjeluje državna vlast?
– Da.