Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Doneseš što ti ne treba, a uzmeš što treba

Autor: Dragana Glavočić

08.11.2009. 23:00
Doneseš što ti ne treba, a uzmeš što treba

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Udruga Šigureca u subotu je organizirala buvljak “Uzmi ili ostavi” u prostorijama Kina Pobjeda. Kako su nam kazali članovi Udruge, buvljak funkcionira na način da građani donesu predmete koje ne upotrebljavaju, ali su još uvijek funkcionalni.
– Važno je naglasiti da mi ne sakupljamo smeće, rabljene nefunkcionalne predmete, već predmete koje građanima više ne služe, a još se mogu koristiti. Takvi se predmeti donesu, a uzme se ono što ti treba i što je najvažnije bez ikakve novčane naknade, kazao je jedan od članova Udruge.
Buvljaci ovog tipa u Hrvatskoj se organiziraju u proteklih šest godina, a organiziraju ih različite udruge. Buvljak se u Zadru organizira svake prve subote u mjesecu. S obzirom na specifičnost prostora u kojem se buvljak odvija, građani uglavnom donose odjeću, igračke, CD-e i knjige.
– Želja nam je da se ova akcija krene korak dalje. Naime, htjeli bismo organizirati akciju naziva “Food not bombs” (“Hrana, a ne oružje”) u kojoj bismo potaknuli veće trgovačke lance da doniraju voće i povrće koje je malo trulo, a inače ga ne mogu prodati te ga uglavnom bacaju. Te bismo namirnice skuhali i nakon održanog buvljaka zajedno ručali, sve to za dobrobit sviju, kazao nam je član Šigurece.