Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Novi adrenalinski sport osvaja Zadrane

Autor: Katina Vrsaljko

08.11.2009. 23:00
Novi adrenalinski sport osvaja Zadrane

Foto: Filip BRALA



U organizaciji Planinarskog društva Paklenica, Sekcije sportskog penjanja, u subotu je u ŠRC Višnjik održano prvo otvoreno županijsko Boulder natjecanje za muškarce i žene na maloj umjetnoj stijeni. U konkurenciji dvadeset natjecatelja iz penjačkih društava Paklenica iz Zadra, Babulj iz Bibinja te alpinističkog odsjeka iz Starigrada Paklenice pobjedu su odnijeli Dominik Bačić među muškarcima i Marina Knežević među ženama. Drugo mjesto je osvojio Boris Uglešić, a treće Ive Ivić, dok se među ženama na drugo mjesto popela Sanja Santini, a na treće Kristina Knežević. U dječjoj kategoriji natjecala su se dva sedmogodišnjaka Lovre Petešić i Mikula Bašić.
– Dosad se ovo natjecanje održavalo samo interno, unutar našeg društva. Zadovoljni smo što se ono proširilo na cijelu županiju i planiramo ih organizirati četiri puta u sljedećoj godini, ako za to bude dovoljno financijskih sredstava, rekao je Šime Jukić, pročelnik sekcije sportskog penjanja.
Kako ističe, cilj sekcije je upoznavanje mlađeg naraštaja sa sve popularnijim sportom koji se, unatoč uobičajenom mišljenju, ne temelji samo na riziku i opasnosti već je riječ o slobodi i dostizanju vlastitih granica kao što potvrđuje užarena atmosfera na natjecanju.
Naime, svaki novi grif, dakle jedan korak bliže osvajanju smjera, za ove zaljubljenike u penjanje je nova pobjeda, a natjecatelji si međusobno, iako konkurenti, pružaju veliku podršku.
Boulder se razlikuje od klasičnog sportskog penjanja po tome što se osvaja stijena od najviše četiri metra, dok su jedino osiguranje strunjače smještene u njenom podnožju. U prirodi to izgleda kao ogromni kamen, a za treniranje tijekom zimskog razdoblja članovi sekcije su sagradili umjetnu stijenu, boulder, u dvorani.
Inicijativa za boulder penjanje nastala je u Francuskoj. Boulderške oznake smjera teže su od uobičajenih penjačkih smjerova, a kako penjač nema opreme penje se samo rukama i nogama, objasnio je Jukić te dodao kako ih je za organiziranje natjecanja potaklo drugo mjesto koje su osvojili u juniorskoj kategoriji na natjecanju Sv. Vid Zero Memorial u Rijeci te suđenje jednog njihovog člana na Big Wall Climbingu na Paklenici.
Sekcija sportskog penjanja osnovana je 2000. godine i broji pedesetak članova. Kako kaže Jukić, financira se samo od članarina koje ionako pokrivaju tek mjesečne komunalne naknade i održavanje prostora.
– Nemamo ni svlačionica, a i neizvjesna je budućnost prostorija u kojima trenutačno održavamo treninge. Uvelike ovisimo o sponzorima, pa i organizaciju ovog natjecanja možemo zahvaliti pokroviteljstvu Northland Professionala, 057 radija i Adria reklame, zaključio je Jukić.