Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pretvaranje krša u hrvatsku Toskanu

Autor: Velimir Brkić

08.11.2009. 23:00
Pretvaranje krša u hrvatsku Toskanu


Kad cijeli projekt bude gotov, na nekadašnjoj goleti trebalo bi se zelenjeti 200.000 stabala maslina, 100.000 trsova te tisuće stabala smokava i mendula. Dakako, i velika gospodarska zgrada, moderna uljara i vinarija, punionica, podrumi u brdima, proizvodni pogoni za preradu smokava i mendula, pomalo zaboravljenih i zanemarenih kultura u Dalmaciji, govori Surić


Vlasnik tvrtke “Elegant turizam” d.o.o Ljubomir Ljubo Surić iz Zadra, ove godine “surfa na velikom valu”. Naime, realiziraju se veliki planovi, veliki se posao zahuktao.
Brdo Sanogorac u k.o. Lepuri, desetak kilometara istočno od Benkovca u neposrednoj blizini Lepura, Lisičića i Brguda, na ukupno 400 hektara krša sve više zaokružuje gotovo nevjerojatnu dalmatinsko-bukovačku priču. Zajedno s golemim prostranstvom obraslim makijom i niskim raslinjem za nekoliko godina Surić će to područje pretvoriti u beskrajni maslinik. Jedan od najvećih, ako ne i najveći u ovom dijelu Europe.
Suradnja s prirodom
Osim veličinom, ovaj maslinik bit će specifičan i po tome što će biti jedan od rijetkih kod nas koji će imati sustav “kap po kap”, zahvaljujući izvorima vode koji se nalaze u srcu buduće plantaže.
– Kad cijeli projekt bude gotov, na nekadašnjoj goleti trebalo bi se zelenjeti 200.000 stabala maslina, 100.000 trsova te tisuće stabala smokava i mendula. Dakako, i velika gospodarska zgrada, moderna uljara i vinarija, punionica, podrumi u brdima, proizvodni pogoni za preradu smokava i mendula, pomalo zaboravljenih i zanemarenih kultura u Dalmaciji, priča nam Surić pokraj teških strojeva koji su dosad od makije i niskog raslinja očistili preko 100 od 400 hektara bukovačkog krša.
Na bukovačkom kamenjaru događaju se čuda. Surić je ubacio u petu brzinu, tako još vozi od ovog ljeta, ali već skoro s prvim sadnjama sadnica maslina ubacit će i u šestu brzinu. Štoviše, već za koju godinu moći ćemo tamo dolaziti gledati kako to izgleda kad i kamen procvjeta, odnosno ozeleni. Oni koji poznaju Ljubu Surića, i kako mu je krenulo – i hoće.
– U suradnji s prirodom želimo doći do ekološkog proizvoda koji želimo staviti u našu ambalažu, u naš proizvod koji bi bio vjeran predstavnik Dalmacije, dalmatinske ishrane i ekološke hrane. Sve to u isto vrijeme. I nije to vraćanje tradiciji povratak u prošlost, nego iskorak u budućnost. Želimo ostvariti vlastitu viziju, biti kvalitetni, originalni, razvojno orijentirani, s visokim stupnjem zadovoljstva radnika i kupaca. Cilj nam je da istu prepoznatljivost postignemo i u EU-u, reći će Surić na kršu gdje će niknuti hrvatska Toskana.
Najveći maslinik u Hrvatskoj
Mnogi koji su tamo na padine brda Sanogorca došli vidjeti gdje će se to saditi najveći maslinik u Hrvatskoj sa sustavom “kap na kap” nisu vjerovali svojim očima ugledavši bukovački krš.
– To je tek naizgled neobradivo tlo. Međutim, iskorištavajući dosad neiskorištene resurse određenim agrotehničkim zahvatima privest će se kulturi i zasaditi prvi hektari maslina, a potom čokoti vinove loze, mendula, smokava i ostalog voća, govori Surić dodajući kako će samo maslinik omogućiti proizvodnju milijunskih količina ekstra djevičanskog maslinova ulja koje će itekako biti tržišno konkurentno.
Unatoč ulaganju desetaka milijuna kuna možda i najvažnija činjenica da će u nerazvijenom području, doslovce na surovom, a već sutra oplemenjenom kamenjaru koji je, usput rečeno, bio proglašen šumom, posao pronaći na desetke radnika. Stoga svatko onaj tko se odluči za ovu investiciju čovjek je koji zaslužuje posebno priznanje i svaku pomoć i divljenje.