Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Slovencima samo prolaz, ne teritorij

Autor:

08.11.2009. 23:00
Slovencima samo prolaz, ne teritorij

Foto: Zvonko KUCELIN



Konkretno ne bih želio prejudicirati bilo što, smatram da premijerka Kosor zna što može napraviti, a razgovarali smo s njom i upozorili je da teritorij ne smije biti upitan. Sporazum je otvoren i trebamo biti optimistični, zaključuje Fabijanić


Subotnjim su prosvjedom protiv arbitražnog sporazuma ribari iz Savudrije, Novigrada i Umaga bacanjem plutača s hrvatskim obilježjima poručili da se ne odriču teritorija  te da je na mjestu na kojemu su  postavljene plutače granica Republike Hrvatske. Problem s  granicama postoji već godinama i arbitražnim sporazumom  trebao bi biti riješen, a ribari se  nadaju kako će to biti na obostrano zadovoljstvo Slovenije i  Hrvatske. Predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj  komori Ante Fabijanić rekao je  kako smatra da treba biti optimističan.
– To je jedan miran prosvjed  kojim se Vladi poručilo kako  granica ni u kojem slučaju ne  bi trebala biti upitna. Smatramo da je to naš prostor i  ovim potezom ribari su željeli  upozoriti Vladu i svijet, kaže  Fabijanić, naglasivši ipak kako  treba pozitivno razmišljati.
– Ne bih želio prejudicirati  bilo što, smatram da premijerka Kosor zna što može napraviti, a razgovarali smo s  njom i upozorili je kako teritorij ne smije biti upitan.  Sporazum je otvoren i trebamo biti optimistični. Ne  smijemo problem depolitizirati i nadamo se da će sve biti  napravljeno u redu te da će  arbitri donijeti sud koji će granični spor riješiti na obostrano  zadovoljstvo, a utjecat će i na  dobrosusjedske odnose, kaže  Fabijanić, ističući da se nada  da zaista nema nikakve namjere ustupanja teritorija.
Prema nekim navodima, arbitražnim sporazumom Slovenija bi trebala dobiti izlaz na  otvoreno more kroz naše teritorijalne vode, što bi to  značilo za ribare?
– Ako se daje izlaz na otvoreno more, što ćemo morati  dati, u ugovoru treba biti napisano da je to samo izlaz na  otvoreno more te da se ne  smiju koristiti naša bogatstva,  zaključuje Fabijanić.