Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vinarima Zadarske županije devet od deset zlata na Sabatini

Autor: Maja Marinović

08.11.2009. 23:00
Vinarima Zadarske županije devet od deset zlata na Sabatini


Najuspješniji vinar Sabatine iz Zadarske županije je svakako Šime Škaulj s tri zlatne medalje i to za Cabernet sauvignon 2008. u kategoriji zatvorenih, buteljiranih vina, zatim za Cabernet sauvignon 2009. i Merlot 2009.


Vinari i vinogradari Zadarske županije postigli su dosad nezabilježen uspjeh na međunarodnoj smotri “Sabatina” održanoj proteklog vikenda u Trogiru i tamošnjem hotelu Medena. Titulu šampiona za najbolje ocijenjeno vino u kategoriji otvorenih vina ponio je Zvonimir Vlatković iz Novigrada, a od 10 zlatnih medalja u istoj kategoriji čak 9 osvojili su vinari naše županije.
– Takav uspjeh teško će ikada itko ponoviti, komentirao je predsjednik Saveza zadruga Zadarske županije Gordan Marinović, ujedno i šef protokola ovogodišnje 19. po redu Sabatine koja je ovaj put okupila više od 400 vinogradara, vinara, poznavatelja i zaljubljenika u vino iz Hrvatske i inozemstva.
– Uz šampionsko Vlatkovićevo crno vino zlatne medalje za kvalitetu proizvoda u kategoriji otvorenih vina osvojili su: Cabernet sovignon Šime Škaulja iz Nadina, Merlot Ante Škaulja iz Nadina, Merlot Šime Škaulja iz Nadina, Asseria vlasnika OPG-a Bože Bačića iz Podgrađa kod Benkovca, zatim Crno vino Zvonimira Bačića iz Lisičića, Crno vino 2008. od Snježe Sinovčića iz Novigrada i Merlot 2008. od Mile Vrsaljka iz Nadina.
U kategoriji otvorenih vina srebrne medalje osvojili su Branimir Mikić, Benkovac, Mario Miletić, Stankovci, Zvonimir Marić, Benkovac, Divna Baković, Stankovci i Miro Perica, Stankovci, a brončane Dražen Klarić iz Stankovaca i Zvonimir Marić iz Benkovca.
Otvorena vina su se ove godine po prvi put ocijenjivala na Sabatini, a radi se o vinima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva čija proizvodnja je u postupku registracije.
Osim u kategoriji otvorenih, gdje su se pokazali apsolutno najboljima, vinari i vinogradari Ravnih kotara našli su se uz uz bok najuspješnijima i u kategoriji zatvorenih vina. Tako je zlatnu medalju za kvalitetu proizvoda osvojilo je vino Cabernet sovignon 2008. čiji je vlasnik Šime Škaulj iz Nadina. Podsjetimo, ovaj nadinski vinogradar je vlasnik i prvog vrhunskog vina u Zadarskoj županiji. U istoj kategoriji srebrnu medalju osvojilo je vino Trebbiano toscano 2008. proizvedeno u podrumu P.G. Kaštelanac vlasnika Zlatka Kaštelanca iz Polače. Brončana medalja pripala je vinu Nadinska rana 2008 OPG-a “Vina Vrsaljko” Nadin.
U kategoriji jakih alkoholnih pića dvije zlatne medalje za kvalitetu proizvoda osvojila je tvrtka Maraska d.d. iz Zadra za Orahovac i Kruškovac. Ista tvrtka osvojila je brončanu nagradu za kvalitetu za Vlahovac. Maraskin Orahovac proglašen je šampionom u kategoriji izgled proizvoda.
Kad se sve zbroji i oduzme najuspješniji vinar Sabatine iz Zadarske županije je svakako Šime Škaulj s tri zlatne medalje i to za Cabernet sauvignon 2008. u kategoriji zatvorenih, buteljiranih vina, zatim za Cabernet sauvignon 2009. i Merlot 2009.
– Možemo biti zadovoljni i odazivom i brojem osvojenih nagrada. Nismo više samo dobri vinogradari nego i vinari pa u Zadarskoj županiji ima sve više vrhunskih kvalitetnih vina koja uz dobar marketing mogu naći svoja mjesta na tržištu, komentirao je na kraju Zvonimir Vlatković, jedan od nagrađenih. On je inače viši stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Ispostava Benkovac i na Sabatini je imao zapaženo izlaganje na temu Podizanje vinograda u kršu.
Sljedeća, 20. po redu Sabatina, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka održat će se u Zadarskoj županiji .