Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sterle: Hrvatska će biti žedna mlijeka

08.11.2010. 23:00
Sterle: Hrvatska će biti žedna mlijeka


Elvira Sterle, direktorica Vigensa i predsjednica udruge “Mliko” kazala nam je kako situacija ne sluti na dobro te da ukoliko se nastavi ovakav trend Hrvatska će biti žedna mlijeka. Proizvodnja članova udruge “Mliko” u 2009. godini iznosila je 83.500.000 kg, a njihov udio u proizvodnji RH porastao je s 8,71 na 13,28 posto.
– Danas je održan sastanak HSUPM na kojem je rezimiran drastičan pad broja proizvođača, sad ih je 17 tisuća, dok je prije dvije godine bilo 53 tisuće. Konstatiran je i velik broj pada junica, jer proizvođači krave daju na klanje, a zbog toga se u sljedeće dvije godine ne očekuje ni povećanje proizvodnje, kazala je Sterle napominjući kako neće funkcionirati ni uvoz, jer je i u EU konstatiran velik broj izlučenja životinja.
Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka traži da se otkupna cijena poveća s dosadašnjih 2,4 na 3 kune.
– U Europskoj uniji otkupna cijena mlijeka se podignula iz razloga jer su postali svjesni kako bi se brojni proizvođači ugasili, a onda ne bi imali proizvodnu bazu. U ovom trenutku, zahvaljujući subvencijama ministarstva, Hrvatska drži korak, ali imamo problem u količini koju proizvode krave u Hrvatskoj. Naime, naše govedarstvo se počelo razvijati prije 7 godina i samim tim ukoliko bi naša cijena bila istovjetna, teško je da bi pokrili zaduženja i obveze. Savez je tražio povećanje cijene, a kako će to funkcionirati i kako će reagirati mljekare nije poznato, kazala je Sterle ističući i kako je pitanje hoće li kupci kupovati domaće ili uvozno mlijeko i mliječne proizvode.
Najviše cijene mlijeka su u Italiji, koja je već dugo u deficitu sa sirovinom, kazala nam je Sterle dodajući kako su negdje cijene i tri puta više nego u Hrvatskoj.
– To dokazuje u kolikoj smo opasnosti, Hrvatska će biti žedna mlijeka, zaključila je Sterle.