Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U dokumentarcu prikazan tajni život na Vranskom jezeru

08.11.2010. 23:00
U dokumentarcu prikazan tajni život na Vranskom jezeru


– Površina parka je gotovo 50 kilometara četvornih i sve te snimke na kraju je trebalo povezati u cjelinu te opisati tu potrebu očuvanja prirodnih bogatstava koja je u potpunoj suprotnosti s raznim divljačkim uništavanjima i devastacijom, kaže Gunjača


Film “Park priride Vransko jezero” koji je režirao Mihovil Gunjača, a govori o prirodnom bogatstvu PP Vransko jezero, prošao je preliminarnu selekciju i ušao u uži izbor filmova o prirodi koji će biti prikazani na prestižnom festivalu Terranova International Nature Film Festival – Wildlife Vaasa Festival 2010.
Film prikazuje neke od najljepših i najzanimljivijih aspekta prirode i pejzaže Vranskog jezera, a prema najavama kao promotivni materijal te sredstvo za edukaciju u PP Vransko jezero počet će ga prikazivati i prodavati na proljeće, te će svi posjetitelji imati priliku otkrivanja nekih od tajni ove zaštićene zone.
 Više o filmu i snimanju kazao nam je Mihovil Gunjača, redatelj s dugogodišnjim stažom na HTV-u te autor brojnih priloga i dokumentaraca među kojima je i film Zadarski eliksir o višnji maraski i maraschinu.
– Kada uđete u ozbiljnu konkurenciju filmova iz cijelog svijeta te dobijete informaciju da ste u najužem izboru, već to je veliko priznanje i time sam zadovoljan. Film sam, uz snimatelja Borisa Poljaka, napravio po svojim standardima i kažu kako je na razini filmova s BBC-a ili National Geographica, a to su prepoznali i na sjeveru, kazao je Gunjača, ističući kako ga posebno raduje što je jedan hrvatski film ušao u tu konkurenciju te da bi mu bilo iznimno drago kada bi uspio afirmirati vrijednosti koje imamo.
U filmu koji je prijavljen pod engleskim imenom “Vrana Lake Nature Park” je poseban naglasak stavljen na ornitološko bogatstvo Parka prirode Vransko jezero, a kako nam je rekao redatelj, najviše vremena su i proveli trudeći se to zabilježiti.
– Što se tiče snimanja već prije sam objavljivao tekstove o Vranskom jezeru i primjetio sam kako je nevalorizirano, te da iako se tamo nalazi svašta, obični promatrač ne vidi ništa, jer sve je u nekim tajnama. Ptice su povučene u trsku i šaš, koja je nepristupačna i nemaju kontakt s čovjekom. Međutim, u srcu parka je ornitološki rezervat i jedini način na koji smo to mogli snimiti je kamerom s moćnim teleobjektivom. Kolega Poljak i ja danima smo u zoru i sumrak išli snimati, a za završiti rad bilo nam je potrebno strpljenje i znanje. Površina parka je gotovo 50 kilometara četvornih i sve te snimke na kraju je trebalo povezati u cjelinu te opisati tu potrebu očuvanja prirodnih bogatstava koja je u potpunoj suprotnosti s raznim divljačkim uništavanjima i devastacijom, kazao nam je Gunjača.
Ivana Zubak, stručna suradnica-edukator u PP Vransko jezero rekla nam je kako su zadovoljni ulaskom filma u uži krug cijenjenog prirodoslobnog filmskog festivala u finskoj Vaasi.
– Poprilično smo zadovoljni jer je film ušao u užu konkurenciju, a tu se nalaze filmovi snimani za National Geographic, Discovery i Animal Planet. Mihovil Gunjača, redatelj i snimatelj Boris Poljak snimali su film kroz godinu dana, kako bi obuhvatili sve sezone, a naglasak je stavljen na faunu ptica, no sadrži i zanimljive kadrove o sportskom ribolovu te edukaciji. Film je na hrvatskom, no za potrebe festivala stavili smo engleske titlove, a od proljeća ćemo ga koristiti kao promotivni materijal parka, odnosno prodavat ćemo se kao suvenir i biti prikazivan u edukativne svrhe, kazala nam je Zubak, ponavljajući kako su prezadovoljni ulaskom filma u uži izbor.


  NAJBOLJI FILMOVI O PRIRODI




Wildlife Vaasa festival organizora prirodni odsjek Ostrobothnian muzeja – Terranova, a održava se svake dvije godine te ugošćuje najbolje filmove o prirodi. Na posljednjem festivalu 2008. godine, prikazano je 270 filmova iz 49 država, a za vrijeme trajanja festivala, tijekom četiri dana, održavaju se i brojna zanimljiva događanja. Ove godine festival se održava od 17. do 21. studenog, a film Vrana Lake Nature Park nalazi se kategoriji svjetskih filmova koji se tiču očuvanja prirode, u izabranoj konkurenciji 12 filmova.


  NISAM PROTIVNIK GOLF-TERENA


Autor filma Mihovil Gunjača osvrnuo se i na tvrdnje kako bi projekt golf terena upropastio prirodno bogatstvo Vranskog jezera.
– Golf može oplemeniti ovaj prostor od nekoliko stotina hektara kojim gospodare Hrvatske šume. Treba voditi računa o održivom razvoju, ne koristiti opasne herbicide, no tako oplemenjen prostor puno je bolji od sadašnjeg rješenja s deponijem, kaže Gunjača.